Hiperemesis Gravidarum: Melegakan Loya

Emesis atau hiperemesis gravidarum?

Antara 50 dan 80 peratus daripada semua wanita hamil mengalami loya dan muntah (emesis gravidarum) – terutamanya dalam dua belas minggu pertama kehamilan. Sesetengah wanita juga terpaksa menanggung keadaan melebihi minggu ke-20 kehamilan. Walau bagaimanapun, walaupun kesan sampingan yang tidak menyenangkan itu dianggap menjengkelkan dan menjejaskan kualiti hidup dengan teruk, ia bukanlah petanda penyakit.

Keadaan ini berbeza dengan hiperemesis gravidarum, yang berlaku dalam 0.3 hingga 3 peratus daripada semua wanita hamil. Dalam kes ini, loya disertai dengan muntah yang teruk beberapa kali sehari. Untuk menjadi lebih tepat, doktor mendefinisikan hiperemesis gravidarum sebagai apabila muntah berlaku lebih daripada sepuluh kali sehari, apabila wanita tidak dapat mengekalkan makanan atau minuman dan kehilangan lebih daripada lima peratus berat badan mereka.

Hiperemesis gravidarum biasanya bermula antara minggu ke-6 dan ke-8 kehamilan, memuncak sekitar minggu ke-12 kehamilan dan reda sekitar minggu ke-20 kehamilan. Ia adalah salah satu sebab yang paling biasa untuk dimasukkan ke hospital pada separuh pertama kehamilan.

Hiperemesis gravidarum: akibat untuk ibu

Akibat lanjut untuk ibu boleh

  • Penurunan berat badan lebih daripada lima peratus
  • Kekurangan air (dehidrasi)
  • Gangguan elektrolit
  • Kekurangan vitamin, lemak, mineral, gula, dll.
  • Peningkatan asid darah (ketosis)

Akibat daripada kekurangan ini, anemia, trombosis, saraf dan penyakit otak (Wernicke's encephalopathy) boleh berlaku. Kerosakan pada esofagus akibat muntah yang kerap juga mungkin. Hubungan antara hiperemesis gravidarum di satu pihak dan gangguan tidur, kebimbangan dan kemurungan di pihak yang lain juga telah terbukti.

Hiperemesis gravidarum: akibat untuk kanak-kanak

Hiperemesis gravidarum juga boleh membawa kesan yang serius kepada bayi yang belum lahir:

  • Kelahiran pramatang (sebelum minggu ke-37 kehamilan)
  • Berat lahir berkurangan (kurang daripada 2.5 kilogram)
  • Mengurangkan saiz

Walau bagaimanapun, hiperemesis gravidarum nampaknya tidak menyebabkan pengguguran spontan (kelahiran sebelum minggu ke-20 kehamilan) atau kematian janin dalam rahim.

Faktor risiko hiperemesis gravidarum

Bakteria Helicobacter pylori (H. pylori) juga boleh memainkan peranan. Kuman perut adalah lebih biasa pada sesetengah wanita hamil dengan hiperemesis gravidarum berbanding ibu mengandung tanpa muntah kehamilan yang teruk. Walau bagaimanapun, tidak diketahui sama ada bakteria adalah punca atau akibat hiperemesis gravidarum.

Faktor risiko lain mungkin usia muda, kehamilan pertama atau kehamilan berganda. Indeks jisim badan, merokok atau latar belakang ekonomi ibu mengandung nampaknya tidak ketara.

Diagnosis melalui prosedur pengecualian

Loya yang teruk, muntah yang teruk atau penurunan berat badan lebih daripada lima peratus semasa mengandung tidak semestinya menunjukkan hiperemesis gravidarum. Doktor mula-mula cuba menjelaskan sama ada penyakit lain mungkin menyebabkan gejala. Ini termasuk, sebagai contoh, penyakit gastrousus (seperti jangkitan, gastritis, pankreatitis), punca neurologi (seperti migrain), penyakit urogenital (seperti jangkitan saluran kencing), penyakit metabolik (seperti peningkatan tahap kalsium dalam darah) atau psikologi. gangguan (seperti gangguan makan). Apa yang dipanggil kehamilan molar (tahi lalat pundi kencing) - kecacatan plasenta yang jarang berlaku - juga boleh mencetuskan hiperemesis gravidarum.

Rawatan hiperemesis gravidarum

Dalam kes hiperemesis gravidarum, perubahan gaya hidup, terapi pelengkap dan ubat-ubatan boleh mengurangkan gejala.

Perubahan gaya hidup

Kadangkala, ia membantu wanita hamil yang terjejas untuk mengubah tabiat tertentu dalam kehidupan mereka. Sebagai contoh, makan kecil tetapi kerap, makan biskut sebelum bangun pagi dan banyak rehat kadangkala boleh mengurangkan mual pagi yang teruk dan loya yang berterusan. Elakkan makanan berlemak atau pedas dan bau atau situasi yang boleh menyebabkan loya.

Kaedah pelengkap

Beberapa kaedah pelengkap kelihatan berkesan untuk hiperemesis gravidarum. Akupresur, akupunktur, elektrostimulasi, latihan autogenik, urutan dan ubat homeopati (Nux vomica, Pulsatilla) boleh mengurangkan gejala. Tumbuhan ubatan halia, camomile dan pudina juga boleh membantu melawan loya dan muntah.

Kaedah pelengkap mempunyai hadnya. Jika simptom berterusan dalam jangka masa yang lebih lama dan tidak bertambah baik malah menjadi lebih teruk, anda harus sentiasa berjumpa doktor!

Ubat

Bila nak pergi klinik?

Jika anda mengalami hiperemesis gravidarum, lemah dan kehilangan berat badan yang ketara, jangan teragak-agak untuk menghubungi doktor anda. Kerana sebelum anda atau anak anda berisiko untuk dicederakan, jelas lebih masuk akal untuk pergi ke hospital. Di sana anda boleh dibantu untuk mencegah kemungkinan akibat hiperemesis gravidarum melalui pemberian makanan buatan (melalui infusi atau tiub suapan).