Hyperlipoproteinemias (Gangguan Metabolisme Lipid): Klasifikasi

Hyperlipoproteinemias (gangguan metabolisme lipid) dibahagikan kepada bentuk primer dan sekunder:

 • Hiperlipoproteinemia primer adalah genetik (turun temurun).
 • Hiperlipoproteinemia sekunder boleh berlaku pada beberapa penyakit sebagai gejala penyakit (fenomena sekunder)

Hiperlipoproteinemia primer

Hiperlipoproteinemia primer dibahagikan mengikut klasifikasi WHO mengikut corak lipoproteinemia mereka (menaip mengikut klasifikasi Fredrickson / Fredrickson - lihat Jadual). Jenis II dan jenis IV sangat biasa, merangkumi lebih daripada 80% hiperlipoproteinemia utama. Corak lipoproteinemia boleh berubah kerana pengaruh luaran seperti diet, atau biasa alkohol penggunaan, jadi menaip ini mempunyai nilai diagnostik yang terhad. Oleh itu, tidak ada ketekunan jenis, jadi perubahan jenis pada corak lipoproteinemia pada amnya mungkin. Tambahan pula, pembahagian ini tidak dapat digunakan untuk membezakan primer dari bentuk sekunder, sehingga penugasan etiologi (kausal) yang dapat dipercayai tidak mungkin dilakukan dengan menaip ini. Walaupun begitu, seseorang harus terus bekerja secara klinikal dengan skema Fredrickson sehingga klasifikasi hiperlipoproteinemia berdasarkan etiopatogenetik dibuat. Jenis hiperlipoproteinemia berdasarkan klasifikasi Fredrickson.

Jenis Chol / TG LDL / HDL Elektroforesis lipid Risiko CHD Klinik Nama lain)
I Norma ↑ ↑ ↑ ↓ ↓ - Pankreatitis, xanthoma letusan, lipemia retinalis, hepatomegali Fam.Liopoprotein lipase kekurangan Fam.Apo-C-II.
IIa ↑ ↑ norma ↑ ↓ α, pra-ß, ß + + + Xanthelasmata, xanthoma tendon Fam. hiperkolesterolemiaFam. apo B-100 defectFam. gabungan HLP
IIb ↑ ↑ ↑ ↑ ↓ α + + + Xanthelasmata, xanthoma tendon Fam. gabungan HLP
III ↑ ↑ ↑ ↑ ↑ ↓ α, (ß) + + + Xanthomatosis, garis tangan kuning, xanthoma tuberous, xanthoma letusan, intoleransi glukosa, hiperurisemia Fam. jenis-III-HLP (juga disebut fam. dys-β-lipoproteinemia).
IV ↑ ↑ ↑ ↓ standard α, ß ++ Intoleransi glukosa, hiperurisemia Fam. hipertrigliseridemia(Sindrom jenis V terkenal)
V ↑ ↑ ↑ ↑ ↓ ↓ α, ß + Pankreatitis, xanthoma erupsi, lipemia retinalis, intoleransi glukosa, hiperurisemia, hepatomegali Fam. sindrom jenis VFam. kekurangan apo-C-II (Fam. hipertrigliseridemia).

Legenda

 • Chol: kolesterol
 • TG: trigliserida
 • LDL: lipoprotein berketumpatan rendah
 • HDL: lipoprotein berketumpatan tinggi
 • Risiko CHD: koronari jantung risiko penyakit (PJK).

Hyperchylomicronemia (hyperlipoproteinemia jenis I)

Dalam hiperkilomikronemia (hiperlipoproteinemia jenis I), terdapat kecacatan resesif autosomal yang diwarisi dari lipoprotein postheparin lipase sistem (kekurangan lipoprotein lipase atau protein pengaktif Apo-C-II). Ini menyebabkan degradasi chylomicrons yang sangat lambat (mengangkut lemak makanan yang diserap dalam usus dengan melewati hati melalui sistem limfa ke dalam aliran darah besar) dan pengumpulan (pengumpulan) mereka di darah terutamanya selepas makan. Secara klinikal, pesakit remaja yang kerap terserlah oleh xanthoma meletus (oren-kekuningan, nodular ke plakseperti simpanan lemak di kulit) terutamanya pada batang dan punggung, serta oleh hepatosplenomegali (pembesaran hati and limpa) dan seperti kejang sakit perut (sakit perut). Akibat hiperkilomikronemia (lebihan kylomikron), terdapat peningkatan risiko pankreatitis (risiko pankreatitis).

Hiperkolesterolemia (hiperlipoproteinemia jenis II)

Hiperkolesterolemia (hiperlipoproteinemia jenis II) terbahagi kepada:

 • Jenis IIa → peningkatan serum yang terpencil LDL dan kepekatan protein apo B.
 • Jenis IIb → peningkatan kepekatan VLDL

Hiperlipoproteinemia jenis IIa

Punca bentuk poligenik (bentuk dengan penglibatan beberapa gen dalam ungkapan) dari hiperkolesterolemia (kebanyakan kes jenis IIa) adalah disfungsi reseptor lipoprotein, yang biasanya mengatur pengangkutan kolesterol seluruh membran sel serta sintesis kolesterol. Dalam kes ini, terdapat penurunan ketara dalam aktiviti LDLreseptor apo-B / E khusus sebagai tindak balas kepada diet-digunakan kolesterol pengumpulan di hati. Bentuk monogenik (kira-kira 5% kes) Penyebab autosomal-dominan diwarisi hiperkolesterolemia (berlebihan darah tahap kolesteroladalah kekurangan (kelemahan) yang ketara atau disfungsi LDL reseptor (reseptor apo-B / E), yang disebabkan oleh mutasi (perubahan kekal dalam bahan genetik) reseptor gen pada kromosom 19, sehingga LDL hanya dapat diambil oleh hati atau sel-sel extrahepatic (sel-sel di luar hati) melalui reseptor ini hingga tahap yang berkurang. Kekurangan reseptor lengkap dalam pembawa sifat homozigot menyebabkan tahap kolesterol antara 600 dan 1,000 mg / dl, sehingga pesakit berisiko terkena infark miokard (jantung serangan) sudah pada masa remaja. Kesan penghambatan maklum balas tinggi kolesterol pada sintesis kolesterol baru dihapuskan. Tanpa LDL ekstrasorporeal penghapusan (Apheresis LDL; darah prosedur penyucian untuk menghilangkan kolesterol dari darah penuh), pesakit ini tidak mungkin mencapai usia 20 tahun. Polimorfisme Apolipoprotein E Pesakit dengan fenotip apolipoprotein E 3/4 atau 4/4 menyerap semula kolesterol dengan lebih cepat dan dalam jumlah yang lebih besar, yang mengakibatkan peningkatan kolesterol LDL

Hiperkolesterolemia Jenis IIb

Punca jenis IIb hiperkolesterolemia dianggap sebagai pengeluaran berlebihan apo-B-100. Secara elektroforetik, pecahan ß-lipoprotein (IIa) dan praß-lipoprotein (IIb) diperluas. Akibat dari peningkatan yang teruk tahap kolesterol, risiko aterosklerosis (risiko pengerasan arteri) meningkat pada mereka yang menghidap penyakit ini.

Lipoproteinemia Familial Dys-((Jenis III)

Dys-β-lipoproteinemia keluarga (jenis III) adalah gangguan yang diwarisi autosomal. Di sini, terdapat gangguan degradasi pra-ß lipoprotein dengan pengumpulan IDL yang kaya dengan kolesterol dan sisa-sisa chylomicron. Penyebabnya adalah keabnormalan apolipoprotein E, di mana pengikatan pada reseptor apolipoprotein E2 (sisa) nampaknya terganggu. Ini mengakibatkan degradasi zarah chylomicrons dan VLDL yang tidak lengkap kepada sisa-sisa chylomicron (tahap degradasi chylomicrons) dan partikel LDL, masing-masing. Dalam elektroforesis (ujian makmal di mana zarah darah yang dicas elektrik bergerak di medan elektrik), jalur broad lebar dan peningkatan yang cukup ketara trigliserida, kolesterol dan fosfatida dapat dikesan. Ini mengakibatkan risiko tinggi aterosklerosis (risiko pengerasan arteri), biasanya dengan obesiti, menurun glukosa toleransi (keupayaan badan untuk memecah sejumlah besar glukosa tanpa perkembangan glukosa darah atau patologi air kencing gula tahap), steatosis hepatis (lemak hati), hiperurisemia (ketinggian asid urik tahap dalam darah; gout) serta ciri-ciri xanthoma planar kuning (rata, oren-kekuningan, nodular ke plakseperti simpanan lemak di kulit) di sepanjang garis palmar. Biasanya terdapat arcus lipoides corneae (sinonim: Arcus senilis, gerontoxon, Greisenbogen, Greisenring; kelegapan anulus dari pinggir kornea), bersama dengan arteri periferal gangguan peredaran darah (contohnya, kaki).

Hipertrigliseridemia keluarga (hyperlipoproteinemia jenis IV)

Keluarga hipertrigliseridemia (hiperlipoproteinemia jenis IV) adalah hiperlipoproteinemia yang paling biasa pada orang dewasa. Bentuk keturunan (bentuk yang diwarisi) didasarkan pada warisan dominan autosomal dengan penembusan yang tidak lengkap (kemungkinan kebarangkalian dengan genotip / genotip tertentu menyebabkan pembentukan fenotip / penampilan yang berkaitan Patogenesis (perkembangan penyakit) belum difahami sepenuhnya. Terdapat peningkatan pra-ß-lipoprotein (VLDL), yang terutama diangkut oleh endogen (dalam badan) yang dihasilkan trigliserida. Pengeluaran berlebihan endogen trigliserida atau gangguan penggunaan lipoprotein kaya trigliserida mungkin berlaku. Oleh itu, hipertrigliseridemia (jenis IV; dislipidemia dengan peningkatan trigliserida) mungkin disebabkan karbohidrat dan, dalam kombinasi dengan rendah HDL tahap kolesterol, adalah salah satu komponen asas dari sindrom metabolik. Pesakit ini kebanyakannya gemuk, mengalami penurunan glukosa toleransi atau kencing manis mellitus - jenis 2, dan hadir dengan lemak hati dengan hepatosplenomegali, hiperurisemia, xanthoma meletus, dan kolik perut atas (pankreatitis) apabila terdapat trigliserida yang teruk. Terdapat aterosklerosis progresif (maju).

Apolipoproteinopati

Apolipoproteinopathies dibahagikan kepada:

 • A-β-lipoproteinemia keluarga disebabkan oleh ketiadaan autosomal resesif yang diwarisi dari apolipoprotein struktur chylomicrons, yang mengakibatkan gangguan asimilasi lipid yang teruk.
 • Kekurangan keturunan (keturunan) apolipoprotein pengaktif C-II, (faktor bersama lipoprotein tisu adiposa lipase) membawa kepada hiperkilomikronemia.
 • Kecacatan struktur apolipoprotein AI membawa kepada hiperkolesterolemia.
 • An-α-lipoproteinemia menyebabkan pemendapan ester kolesterol dalam tisu (amandel / amandel berwarna oren-merah).
 • Hypo-α-lipoproteinemia (pewarisan dominan autosomal) dikaitkan dengan tahap kolesterol rendah (HDL kolesterol <35 mg / dI).

"Hiperlipoproteinemia keluarga" utama dibahagikan dengan ciri

Tiga kumpulan hiperlipoproteinemia yang berkaitan secara klinikal dapat dibezakan secara etiologi dengan penentuan kolesterol dan trigliserida:

 • Hiperkolesterolemia
 • hypertriglyceridemia
 • Bentuk gabungan

"Hiperlipoproteinemia keluarga," FH) utama dibahagikan dengan ciri.

Pengelasan (Frederickson) Kecacatan Peningkatan lipoprotein nilai tipikal (mg / dl)
Hiperkolesterolemia
Hiperkolesterolemia keluarga Ila Reseptor LDL LDL Chol 350-600
Kecacatan ApoB-100 keluarga Ila rosak ApoB-100 LDL Chol 250-600
hypertriglyceridemia
Hipertriglyceridemia keluarga IV (V) pelbagai kecacatan VLDL (Chylo) TG 500 Chol 200
Kekurangan lipase lipoprotein keluarga I kekurangan LPL Chylo TG> 1.000 Chol 500
Kekurangan apo C-II keluarga Saya, V Kekurangan apoprotein C-II VLDL
Sindrom jenis V keluarga V (IV) pelbagai kecacatan Chylo (VLDL) TG 2,000
Hiperlipidemia gabungan
Jenis keluarga III HLP III Apo E 2/2 Sisa-sisa TG 350 Chol 400
HLP gabungan keluarga Ila, Ilb, IV pelbagai kecacatan (pengeluaran VLDL meningkat) VLDL / LDL TG 100-500Chol 250-400

Legenda

 • Chol: kolesterol
 • TG: trigliserida
 • Chylo: kilomikron
 • VLDL: lipoprotein berketumpatan sangat rendah,
 • LDL = rendah-ketumpatan lipoprotein, Apo = apoprotein.

Hiperprolaktinemia sekunder

Hiperlipoproteinemia sekunder adalah akibat penyakit mendasar lain yang bukan disebabkan oleh gangguan metabolisme lipid, sehingga setelah rawatan penyakit yang mendasari dapat diandaikan bahawa metabolisme lipid kembali normal. Begitu juga, beberapa ubat boleh menyebabkan penurunan metabolisme lipid , tetapi dalam kebanyakan kes ini mundur setelah penghentian penggunaan ubat pemicu (pemicu). Sering kali, ubat-ubatan hanya memperlihatkan atau memperburuk kecenderungan primer tetapi subklinikal yang ada pada hiperlipoproteinemia. Penyebab hiperlipoproteinemia sekunder mungkin termasuk:

 • Diet
  • Puasa
  • "Diet sifar"
  • Makanan kaya lemak (tinggi lemak)
 • Stimulant
  • Alkohol (lebihan alkohol)
 • Hepatopati (penyakit hati), misalnya.
 • Sindrom metabolik (perut obesiti, insulin rintangan (penurunan tindak balas sel tubuh terhadap hormon insulin), hiperinsulinemia (keadaan dengan peningkatan kepekatan hormon insulin dalam darah melebihi tahap normal), mengalami gangguan glukosa toleransi, dislipoproteinemia (gangguan metabolisme lipid), albuminuria (penampilan album dalam air kencing), tekanan darah tinggi/tekanan darah tinggi).
 • Nefropati (penyakit buah pinggang)
  • Kekurangan buah pinggang (buah pinggang kelemahan; bertambah kepekatan bahan kencing).
  • Keadaan selepas pemindahan buah pinggang
  • Sindrom Nephrotic - istilah kolektif untuk gejala yang berlaku dalam pelbagai penyakit glomerulus (renal corpuscles); gejala termasuk: Proteinuria (peningkatan perkumuhan protein dalam air kencing) dengan kehilangan protein lebih besar daripada 1 g / m² / luas permukaan badan setiap hari; hipoproteinemia, edema periferal (air pengekalan) kerana hipalbuminemia serum <2.5 g / dL, hiperlipoproteinemia (dislipidemia) dengan peningkatan LDL.
 • Endokrinopati (gambar klinikal yang disebabkan oleh gangguan fungsi kelenjar endokrin atau tindakan cacat hormon).
  • Acromegaly - penyakit yang dicirikan oleh pengeluaran hormon pertumbuhan yang berlebihan somatotropin (STH) di lobus pituitari anterior (HVL); disertai dengan peningkatan ukuran anggota badan atau akak.
  • Diabetes mellitus jenis 1 + 2
  • Hiperparatiroidisme (hiperfungsi paratiroid).
  • Hiperurisemia (gout)
  • Hipotiroidisme (hipotiroidisme)
  • Hipopituitarisme, kekurangan pituitari anterior (kekurangan HVL).
  • Penyakit Cushing - kumpulan gangguan yang membawa kepada hiperkortisolisme (hiperkortisolisme; lebihan Kortisol).
  • Sindrom ovarium polikistik (Sindrom PCO, sindrom Stein-Leventhal) - kompleks gejala yang dicirikan oleh disfungsi hormon ovari (ovari).
 • Dysproteinemias (gangguan protein pengedaran dalam darah).
  • Amyloidosis - penyakit sistemik dengan pemendapan protein (albumen) dalam pelbagai sistem organ.
  • Disglobulinemia (malformasi globulin / protein darah).
  • Lupus erythematosus → autoimun hyperlipidemia.
  • Plasmositoma (sinonim: pelbagai myeloma); tergolong dalam limfoma B bukan Hodgkin limfosit.
  • Multiple myeloma dikaitkan dengan neoplasia malignan (pembentukan baru) sel plasma dan pembentukan paraprotein) → macroglobulinemia.
 • Penyakit lain
  • Anorexia nervosa (anoreksia)
  • Hiperkalsemia idiopatik (kalsium berlebihan).
  • Glikogenosis (contohnya, glikogenosis jenis I) - kumpulan penyakit simpanan.
  • Hepatoma (neoplasma hati; adenoma hati dan jinak)
  • Tumor ganas / malignan
  • Pankreatitis (keradangan pankreas)
  • Porfiria atau porphyria intermiten akut (AIP); pesakit dengan penyakit ini mempunyai 50% pengurangan aktiviti enzim porphobilinogen deaminase (PBG-D), yang mencukupi untuk sintesis porphyrin. Pencetus a porfiria serangan, yang boleh berlangsung beberapa hari tetapi juga berbulan-bulan, adalah jangkitan, dadah or alkoholGambaran klinikal serangan ini menunjukkan perut akut atau kekurangan neurologi, yang boleh membawa maut. Gejala utama akut porfiria adalah gangguan neurologi dan psikiatri yang berselang (kadang-kadang atau kronik). Neuropati autonomi sering berada di latar depan, menyebabkan kolik perut (perut akut), loya (loya), muntah or sembelit (sembelit), juga tachycardia (degupan jantung terlalu cepat:> 100 denyutan seminit) dan labil tekanan darah tinggi (tekanan darah tinggi).
 • Ubat
  • Androgens
  • Penyekat beta
  • Carbamazepine (ubat anti-epilepsi)
  • Ciclosporin (siklosporin A)
  • Kortikosteroid
  • Glucocorticoids
  • Inhibitor protease HIV
  • Isotretinoin
  • Kontraseptif oral
  • Estrogen (terutamanya apabila diambil secara lisan).
  • Tiazid (diuretik; agen diuretik).
 • Mengandung