Hypermenorrhoea dan Menorrhagia: Punca, Petua

Hypermenorrhea dan menorrhagia: penerangan

Kitaran haid normal

Menorrhagia dan hypermenorrhea – pendarahan haid yang terlalu lama dan terlalu berat.

Dalam menorrhagia dan hypermenorrhea (hypermenorrhea), terdapat pendarahan haid yang berpanjangan dan atau peningkatan kehilangan darah. Kitaran yang berpanjangan menyumbang kepada peningkatan kehilangan darah, itulah sebabnya hypermenorrhea dan menorrhagia sering berpasangan. Punca kedua-dua gangguan kitaran juga selalunya sama.

Tempoh haid yang meningkat dan berpanjangan agak tidak menyenangkan bagi mereka yang terjejas dan mempunyai kesan yang tegas terhadap kehidupan seharian, kerja dan kehidupan seks. Akibat kehilangan darah yang tinggi, ramai wanita mengalami keletihan, keletihan, masalah peredaran darah dan anemia. Besi juga hilang bersama darah - anemia kekurangan zat besi mungkin berlaku.

Hypermenorrhea dan menorrhagia: punca dan kemungkinan penyakit

Tempoh haid yang meningkat dan berpanjangan agak tidak menyenangkan bagi mereka yang terjejas dan mempunyai kesan yang tegas terhadap kehidupan seharian, kerja dan kehidupan seks. Akibat kehilangan darah yang tinggi, ramai wanita mengalami keletihan, keletihan, masalah peredaran darah dan anemia. Besi juga hilang bersama darah - anemia kekurangan zat besi mungkin berlaku.

Hypermenorrhea dan menorrhagia: punca dan kemungkinan penyakit

Kecenderungan pendarahan umum meningkat: pada wanita yang mempunyai kecenderungan peningkatan umum untuk berdarah, ini juga merupakan punca pendarahan haid yang banyak.

Polip – pertumbuhan jinak pada membran mukus: Polip boleh terbentuk pada serviks (polip serviks) atau di kawasan rahim (polip rahim). Tidak seperti seluruh mukosa rahim, polip tidak ditumpahkan semasa haid. Polip juga boleh menyebabkan menorrhagia atau hipermenorea.

Keradangan tiub fallopio (salpingitis): Di sini juga, bakteria yang naik dari faraj mencetuskan jangkitan. Patogen meresap dari faraj melalui serviks ke dalam rahim dan ke tiub fallopio. Keradangan tiub fallopio boleh nyata, antara lain, sebagai peningkatan, pendarahan yang berpanjangan.

Disfungsi tiroid: Hipertiroidisme atau hipotiroidisme juga boleh membawa kepada gangguan kitaran dan seterusnya kepada tempoh yang berpanjangan dan meningkat.

IUD: Terutama dalam tempoh pertama selepas memasukkan IUD tembaga, ramai wanita mengalami peningkatan pendarahan haid. Dengan IUD hormon, sebaliknya, pendarahan boleh berkurangan atau berhenti.

Hypermenorrhea dan menorrhagia: bila anda perlu berjumpa doktor?

Sentiasa perhatikan tempoh dan intensiti haid anda dan bincangkan sebarang penyelewengan besar dengan pakar sakit puan anda.

Apa yang doktor lakukan jika pendarahan haid terlalu banyak atau terlalu lama?

Diagnosa

Untuk mendiagnosis hypermenorrhea atau menorrhagia, doktor akan bertanya terlebih dahulu tentang kitaran haid anda dan gejala anda (sejarah perubatan). Tumpuan akan diberikan kepada kekerapan pendarahan, keamatan pendarahan, kesakitan atau kemungkinan pendarahan sekejap-sekejap, antara lain.

Pada masa yang sama, histeroskopi hampir selalu dilakukan, di mana alat optik dengan sumber cahaya dimasukkan ke dalam rahim. Polip, sebagai contoh, boleh dibuang terus melalui saluran yang berasingan dan seterusnya diperiksa untuk tisu halus.

Terapi

Ablasi endometrium memusnahkan dan membuang lapisan rahim, yang mencetuskan pendarahan haid yang banyak. Rahim itu sendiri kekal utuh. Prosedur ini dilakukan melalui serviks. Selepas itu, gejala harus diselesaikan.

Menorrhagia: Apa yang anda boleh lakukan sendiri

Anda tidak boleh mencegah hypermenorrhea atau menorrhagia sendiri, tetapi terdapat beberapa petua yang boleh anda gunakan untuk mempengaruhi kitaran haid secara positif dan perasaan anda. Fokus utama adalah pada gaya hidup sihat:

Hilangkan tekanan: Amalkan kaedah relaksasi yang anda gunakan dengan kerap. Ini boleh menjadi yoga, relaksasi otot progresif mengikut Jacobson atau latihan autogenik. Ini adalah cara terbaik untuk mengawal tekanan.

Makan dengan betul: Pastikan anda mengambil diet seimbang dengan sedikit lemak atau asid lemak sihat dan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran segar. Elakkan makanan segera dan makanan mudah.

Perhatikan berat badan anda: Pemakanan seimbang boleh membantu anda mengelak daripada meletakkan terlalu banyak kilo di pinggul anda.

Dapatkan tidur yang cukup - ini juga mempunyai kesan positif pada kesejahteraan anda.

Elakkan penggunaan alkohol dan nikotin yang berlebihan - ini baik untuk kesihatan anda.