Hypesthesia: Punca, Gejala & Rawatan

Hypesthesia (gangguan kepekaan) mengakibatkan penurunan persepsi rangsangan kerana penghantaran rangsangan ke pusat sistem saraf terganggu. Sejauh mana gejala ini dapat dirawat bergantung pada penyakit penyebabnya. Ini mesti ditangani dengan seberapa berjaya yang mungkin untuk menghilangkan penyebab hipestesia.

Apa itu hipestesia?

Sensasi sentuhan yang berkurang atau kesakitan, serta gangguan sensasi dan kepekaan terhadap rangsangan, terutama di daerah kulit, secara neurologi disebut sebagai hipestesia (mati rasa). Oleh itu, hipestesia tergolong dalam kumpulan gangguan kepekaan. Gangguan ini membawa fakta bahawa ujung saraf tersebar di seluruh badan serta reseptor dan sensor tetapi juga mata, telinga dan hidung dan juga mulut kerana organ indera kita tidak lagi merasakan rangsangan perasaan dengan betul. Ini secara automatik menunjukkan bahawa tidak ada transmisi yang betul ke pusat sistem saraf (CNS). Mulai saat ini, mereka yang terjejas tidak lagi dapat membezakan antara sensasi mekanikal seperti tekanan, perbezaan suhu dan getaran, tetapi juga kesakitan. Perbezaan dibuat antara empat (lima) bentuk hipestesia:

Próbáld ki ezt az egyszerű COVID-19 öntesztet most!
  • Hipestesia taktil dengan sensasi sentuhan dan tekanan yang berkurang.
  • Dalam hipestesia terma terdapat sensasi panas dan sejuk yang berkurang
  • Pada hipalgesia, terdapat rasa sakit yang berkurang
  • Pallhypesthesia ditunjukkan oleh pengurangan sensasi getaran
  • Anesthesia merujuk kepada kehilangan sensasi sepenuhnya.

Sangat mungkin gejala lain berlaku secara serentak.

Punca

Hypesthesia boleh disebabkan oleh pelbagai faktor. Sebab-sebab berikut boleh dianggap sebagai pencetus seperti kulit kerosakan dari terbakar, Sebagai contoh, polyneuropathy (kerosakan sistemik pada periferal saraf), lesi saraf periferal, atau infark serebrum (korteks somatosensori). Mabuk, iaitu kesan bahan berbahaya yang bersifat biologi, kimia atau fizikal pada organisma, atau iskemia (dikurangkan atau dihilangkan darah bekalan ke tisu kerana aliran darah arteri yang tidak mencukupi) juga boleh mencetuskan hipestesia. Sama mungkin untuk a cakera herniated menyebabkan gangguan deria. Tekanan kekal atau berulang pada akar saraf pada mulanya menyebabkan kesakitan dan kemudian mati rasa di kawasan bekalan. Bekalan yang tidak mencukupi darah, oksigen dan nutrien kepada otak semasa strok mungkin juga dipertimbangkan. Kekurangan saraf boleh menyebabkan kebas pada lengan dan / atau kaki. Shingles and Lyme penyakit, sebagai jangkitan, juga boleh menyebabkan kebas pada badan. A kekurangan vitamin B12 boleh merosakkan pusat sistem saraf and membawa rasa kebas di tangan dan kaki selain keletihan dan miskin kepekatan. Sekiranya kebas berlaku di kepala atau wajah, ia mungkin permulaan migrain menyerang tetapi juga a otak ketumbuhan. Oleh itu, sangat penting untuk berjumpa dengan doktor sekiranya terdapat kebas yang kekal atau berulang, sehingga sesuai terapi boleh dimulakan seawal mungkin. Pada kecurigaan pertama, pemeriksaan lebih lanjut perlu dilakukan.

Gejala, keluhan, dan tanda

Kebas-kebas biasanya berlaku pada anggota badan, lebih jarang pada kepala atau perut. Ia mungkin dirasakan di kedua kaki atau kedua-dua lengan, atau mungkin berlaku secara sepihak. Peluang hemiplegik di badan juga telah dilaporkan. Mati rasa boleh berlaku bersama dengan pelbagai gejala yang menyertainya seperti gangguan penglihatan, kesakitan, gangguan pertuturan and mengimbangi masalah. Sekiranya mati rasa mereda, hampir selalu terdapat sensasi kesemutan di kawasan yang terjejas.

Diagnosis dan perjalanan penyakit

Diagnosis didasarkan pada pengambilan sejarah seakurat mungkin. Soalan penting bagi doktor adalah di mana bahagian badan kebas berlaku, sejak ketika kebas telah ada, di mana situasi itu terjadi. Juga penting adalah sama ada rasa mati rasa itu sepihak atau dua hala, sama ada ia berterusan atau berkurang, dan adakah ia berulang. Selanjutnya, doktor memeriksa sama ada terdapat penyakit mendasar yang diketahui. Rasa orang yang terkena mengimbangi, pendengaran, penglihatan dan kesedaran diuji. Pemeriksaan lanjut seperti darah ujian, tomografi komputer, elektroneurografi and Sinar X pemeriksaan mesti dilakukan bergantung pada diagnosis yang disyaki. Perjalanan penyakit ini ditunjukkan oleh tuli sepihak atau dua hala di kawasan tertentu badan. Dalam kes yang melampau, kehilangan sensasi total, anestesia, mungkin berlaku. Kesakitan di kawasan yang terjejas juga sering dijelaskan di muka. Tidak jarang berlaku penyakit bersamaan.

Komplikasi

Hypesthesia menyebabkan gangguan dalam kepekaan dan persepsi rangsangan. Oleh itu, orang yang terjejas dibatasi dalam kehidupan sehariannya, kerana rangsangan biasa dan sehari-hari tidak lagi dirasakan dengan betul atau sepenuhnya. Ini mengakibatkan kebas di pelbagai kawasan badan, dan kaki juga boleh terkena. Dalam kes ini, terdapat sekatan pergerakan yang cukup besar. Lengan dan jari juga boleh terkena lumpuh, sehingga aktiviti biasa tidak lagi dapat dilakukan. Tidak jarang pesakit bergantung pada pertolongan orang lain untuk mengatasi kehidupan seharian akibat hipestesia. Selanjutnya, keluhan juga dapat terjadi di mata atau telinga, sehingga pesakit mengalami gangguan penglihatan, misalnya. Gangguan pertuturan juga berlaku. Dalam kes yang teruk, kekeliruan mental juga mungkin berlaku. Rawatan hipestesia selalu berlaku. Komplikasi biasanya berlaku apabila hipesthesia tidak dirawat untuk jangka masa yang panjang, dalam hal ini sekuel yang tidak dapat dipulihkan mungkin berlaku. Rawatan melibatkan penggunaan antibiotik untuk menghadkan yang mendasari keradangan. Selanjutnya, pesakit sering bergantung pada terapi, walaupun komplikasi lebih lanjut tidak berlaku.

Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Hypesthesia harus selalu dirawat oleh doktor. Biasanya tidak ada penyembuhan diri dan biasanya gejala memburuk jika rawatan tidak dimulakan. Seorang doktor harus berunding sekiranya kebas atau pelbagai gangguan deria berlaku pada badan. Ini biasanya berlaku pada anggota badan, tetapi juga boleh mempengaruhi kepala. Tidak jarang hipestesia juga menyebabkan gangguan penglihatan atau kesakitan secara tiba-tiba, dan kesukaran bertutur mungkin juga menunjukkan keadaan. Oleh itu, sekiranya gejala ini berlaku tanpa sebab dan tidak hilang sendiri, doktor mesti berjumpa dengan mereka. Individu yang terlibat juga boleh menunjukkan mengimbangi aduan dan mengalami sensasi kesemutan yang kekal di kawasan yang terjejas. Pertama sekali, doktor am harus berunding sekiranya berlaku hipestesia. Dia boleh mendiagnosis keadaan dan memulakan rawatan; ini mungkin juga memerlukan bantuan pakar lain.

Rawatan dan terapi

Setelah anamnesis terperinci dengan penemuan diagnostik, rawatan yang berbeza dapat dilakukan, yang mesti disesuaikan dengan masalah yang dihadapi. Tumpuan sentiasa diberikan untuk menghapuskan penyebabnya. Pekak berdasarkan jangkitan biasanya dirawat antibiotik sesuai dengan penyebabnya. Sekiranya kencing manis adalah pencetus, yang gula darah tahap disesuaikan. Dalam kes penyebab polyneuropathy, gejalanya dapat diatasi dengan sebaik mungkin, kerana penyebabnya belum dapat diatasi. Walau bagaimanapun, pendekatan yang baik dicapai dalam konteks rawatan TCM dengan akupunktur. Sekiranya cakera herniated adakah pencetus, rawatan ortopedik atau pembedahan dilakukan untuk membetulkan penyebabnya. Physiotherapy juga mungkin. Dalam kes migrain, doktor ENT dan / atau pakar neurologi dirujuk. Sekiranya sirap or Lyme penyakit or kekurangan vitamin B12 ada, rawatan ubat dalaman ditunjukkan untuk membetulkan penyebabnya. stroke tergolong dalam rawatan neurologi atau bedah saraf. Dalam kes sindrom carpal tunnel atau sindrom terowong ulnar, rawatan konservatif oleh pakar ortopedik dan fisioterapi atau kiropraktor adalah mungkin. Sekiranya rawatan ini tidak berjaya, pakar bedah harus berunding.

pencegahan

Pencegahan terbaik adalah dengan mengelakkan penyakit yang boleh menyebabkan hipestesia. Ini termasuk seimbang diet untuk mengelakkan kekurangan vitamin B12Sukan, supaya rangka tubuh bertulang diberi sokongan yang cukup oleh otot yang diperkuat, dan banyak latihan, sehingga gangguan peredaran darah tidak berlaku di tempat pertama. Sekiranya faktor pemicu diperhatikan, doktor harus segera berjumpa. Pemeriksaan lengkap, sekurang-kurangnya 1 kali setahun, sangat berguna untuk mengesan perubahan patologi pada peringkat awal.

Penjagaan susulan

Penjagaan susulan untuk hipestesia bergantung kepada keadaan menyebabkannya. Doktor sering mengesyorkan yang sihat diet untuk mengelakkan vitamin kekurangan. Terutama jika ada kaitan dengan kencing manis, penyesuaian sebelumnya diet berguna. Semasa rawatan susulan, setiap perubahan dalam organisma mesti dipantau. Oleh itu, mereka yang terjejas harus menjalani pemeriksaan sekurang-kurangnya sekali setahun. Mengikuti terapi itu sendiri, juga penting untuk menyesuaikan ubat jika perlu. Ini mengurangkan risiko kebas yang biasa berlaku. Sekiranya keadaan itu dicetuskan oleh a cakera herniated, doktor biasanya mengesyorkan fisioterapi. Tujuannya di sini adalah untuk melakukan senaman yang cukup untuk menguatkan otot dan dengan itu mencegah masalah peredaran darah yang disebabkan oleh penyakit ini. Bergantung pada tahap penyakit dan perkembangan selanjutnya, senaman ringan sering kali membantu. Semasa rawatan selepas penjagaan, urut or akupunktur mungkin juga berguna. Di sini, pendekatan lain boleh didapati daripada kaedah yang ditawarkan oleh ubat ortodoks konvensional. Antara lain, beberapa kaedah perubatan Cina membawa kejayaan yang ketara. Pematuhan tepat mengenai cadangan perubatan harus jelas bagi pesakit.

Inilah yang boleh anda lakukan sendiri

Dalam kes hipestesia, langkah pertolongan diri yang paling penting adalah menentukan penyakit penyebab dan merawatnya secara khusus. Sekiranya kencing manis mendasari simptomnya, diet mungkin perlu diubah. Perubahan ubat juga dapat mengurangkan rasa mati rasa. Sekiranya aduan berlaku akibat cakera herniated, rawatan fisioterapeutik ditunjukkan, yang dapat disokong oleh mereka yang terjejas melalui sukan lembut dan latihan yang sesuai. Secara simptomatik, hypoesthesia dapat dirawat dalam beberapa kes dengan urut or akupunktur. Kaedah perubatan Cina juga melegakan. Penggunaan kaedah rawatan alternatif harus selalu dilakukan dengan berunding dengan doktor. Dengan cara ini, komplikasi dapat dielakkan dan hipestesia dapat diatasi secara optimum dan tepat sasaran. Sekiranya kebas tersebut disebabkan oleh sebab serius seperti a strok, orang yang terlibat mesti dijaga sebagai pesakit luar atau di rumah jagaan. Semasa terapi, pengalaman trauma dapat diatasi. Selalunya, doktor juga dapat menjalin hubungan dengan orang lain yang terjejas sekiranya pesakit menginginkannya. Sekiranya penyebabnya serius, hipestesia biasanya dirawat dengan ubat. Lawatan berkala ke doktor dan penyediaan buku harian penyakit adalah yang paling penting langkah-langkah dalam kes ini.