Hypothyroidism: Pemakanan – perkara yang perlu anda pertimbangkan

Mengapa kelenjar tiroid memerlukan iodin

Kelenjar tiroid memerlukan iodin untuk pengeluaran hormon - dalam hipotiroidisme serta dalam tiroid yang sihat. Dalam kekurangan iodin, kelenjar tiroid boleh membesar (goiter, goiter kekurangan iodin) dan mengembangkan hipotiroidisme.

Badan mesti menyerap iodin melalui makanan. Keperluan harian untuk remaja dan dewasa (sehingga 50 tahun) ialah 200 mikrogram - jumlah kecil yang tidak dapat dicapai oleh ramai orang. Ini kerana Jerman, seperti banyak negara Eropah Tengah yang lain, adalah kawasan kekurangan iodin semulajadi: air minuman, tanah dan dengan itu juga tanaman makanan yang ditanam di atasnya adalah rendah iodin.

Untuk dapat menampung keperluan iodin harian, perhatian khusus harus diberikan kepada diet yang kaya dengan iodin. Dalam perundingan dengan doktor, mungkin juga perlu mengambil suplemen iodin.

Diet kaya iodin untuk hipotiroidisme

Dalam tiroiditis Hashimoto, sebaliknya, jumlah iodin yang sangat tinggi harus dielakkan. Mereka boleh mempercepatkan perjalanan penyakit. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai ini dalam artikel "Tiroiditis Hashimoto".

Hypothyroidism: Pemakanan semasa kehamilan

Semasa kehamilan, terdapat peningkatan keperluan untuk iodin kerana dua kelenjar tiroid (ibu dan janin) mesti dibekalkan dengan unsur surih. Oleh itu, keperluan harian untuk wanita hamil ialah 230 mikrogram iodin - tidak kira sama ada mereka mempunyai hipotiroidisme atau tidak. Diet makanan kaya iodin sahaja tidak dapat memenuhi keperluan ini.

Dalam perundingan dengan pakar sakit puan, wanita hamil juga perlu mengambil tablet iodin untuk mengelakkan kekurangan bekalan. Ini boleh menyebabkan pembentukan goiter pada wanita dan perkembangan otak dan sistem saraf terjejas pada bayi dalam kandungan.

Oleh itu, cadangan berikut untuk bekalan iodin yang mencukupi dikenakan kepada wanita hamil:

  • makan ikan laut sekurang-kurangnya dua kali seminggu (haddock, pollock, cod, plaice)
  • minum susu selalu
  • gunakan garam meja beryodium sahaja
  • lebih suka makan makanan yang dibuat dengan garam meja beryodium

Pakar juga mengesyorkan bahawa wanita hamil dengan penyakit tiroid autoimun (contohnya penyakit Graves, tiroiditis Hashimoto) mengambil iodin yang mencukupi.

Hypothyroidism: Pemakanan semasa menyusu

Keperluan iodin juga meningkat semasa penyusuan, kerana unsur surih diteruskan kepada anak dengan susu ibu. Wanita yang menyusu harus mengambil 260 mikrogram iodin setiap hari - melalui makanan dan juga dalam bentuk tablet iodin. Ini terpakai kepada wanita dengan dan tanpa hipotiroidisme. Diet dan pengambilan iodin tambahan harus mengikut cadangan yang sama seperti untuk wanita hamil.