Histerektomi (Pembuangan Rahim): Semua yang anda perlu tahu tentang pembedahan

Apa itu histerektomi?

Dalam histerektomi (dari bahasa Yunani kuno hystera bermaksud rahim dan ektome bermaksud memotong), rahim dikeluarkan sama ada sepenuhnya (penyingkiran total) atau hanya sebahagian (penyingkiran subtotal). Serviks kekal utuh. Jika ovari juga dikeluarkan, ini dirujuk sebagai histerektomi dengan adnexa.

Histerektomi adalah salah satu prosedur yang paling biasa dalam ginekologi. Terdapat pelbagai jenis histerektomi bergantung kepada kaedah yang digunakan. Doktor anda akan memutuskan kaedah histerektomi yang akan digunakan bergantung kepada penyakit, seberapa besar dan mudah alih rahim, sama ada terdapat penyakit bersamaan dan, sudah tentu, kehendak anda sendiri.

Histerektomi perut

Histerektomi perut digunakan terutamanya apabila rahim sangat besar. Rahim dikeluarkan melalui hirisan perut.

Histerektomi faraj

Histerektomi faraj menggunakan faraj untuk mengeluarkan rahim. Ini memendekkan kedua-dua masa operasi dan tempoh pemulihan selepas penyingkiran rahim.

Histerektomi laparoskopi

Penyingkiran rahim secara tidak boleh ditarik balik menamatkan keupayaan untuk melahirkan anak, dan pendarahan haid tidak lagi berlaku selepas kepupusan sepenuhnya. Hanya dalam kes penyingkiran subtotal boleh berlaku sedikit pendarahan kitaran.

Bilakah histerektomi dilakukan?

Histerektomi biasanya hanya diperlukan untuk penyakit benigna:

  • Tumor benigna seperti fibroid (tumor otot)
  • Uterus myomatosus (pembesaran rahim akibat pelbagai fibroid)
  • Penyelewengan haid
  • Endometriosis (lapisan rahim yang berlaku di luar rongga rahim dan boleh menyebabkan kesakitan)
  • Prolaps rahim (prolaps rahim)

Walau bagaimanapun, penyakit malignan atau operasi kecemasan sangat jarang berlaku:

  • kanser serviks, rahim atau ovari
  • kecederaan serius atau keradangan
  • Pendarahan yang tidak dapat dihentikan selepas kelahiran

Apakah yang dilakukan semasa histerektomi?

Pertama sekali, doktor anda akan memberi anda perundingan peribadi yang terperinci dan menerangkan kemungkinan risiko dan alternatif pembedahan. Di samping itu, kontraindikasi seperti keinginan yang sedia ada untuk mempunyai anak atau jangkitan diketepikan dan ujian darah dijalankan.

Sebagai persediaan untuk pembedahan, pakar bius akan memaklumkan anda tentang anestesia yang dirancang dan risikonya. Anda mesti datang ke operasi puasa. Ini bermakna anda tidak boleh makan atau minum selama beberapa jam sebelum histerektomi. Pundi kencing dikosongkan dengan bantuan kateter pundi kencing, yang dikeluarkan sejurus selepas histerektomi atau beberapa hari kemudian.

Histerektomi perut

Apabila pakar bedah mengeluarkan rahim melalui hirisan perut, histerektomi perut biasanya memerlukan anestetik am. Jika penyakit malignan dikesan, operasi boleh dilanjutkan dan tisu tambahan dikeluarkan. Histerektomi perut juga digunakan jika rahim sangat besar atau terlalu besar.

Histerektomi faraj

Histerektomi faraj boleh dilakukan di bawah bius am atau tempatan. Ia adalah prosedur pilihan untuk penyakit benigna. Pakar bedah mengeluarkan rahim melalui faraj menggunakan alat khas supaya tiada parut yang kelihatan. Jika faraj terlalu sempit atau rahim terlalu besar, pakar bedah juga boleh mengeluarkan rahim di beberapa bahagian (morcellation).

Histerektomi laparoskopi

Jika rahim dikeluarkan melalui faraj, ini dirujuk sebagai histerektomi yang dibantu secara laparoskopi. Jika bahagian rahim dikeluarkan melalui hirisan perut, prosedur itu dipanggil histerektomi supraserviks yang dibantu secara laparoskopi.

Apakah risiko histerektomi?

Seperti mana-mana pembedahan, histerektomi boleh menyebabkan pendarahan yang banyak, kecederaan pada organ jiran dan masalah akibat anestetik. Masalah yang mungkin berlaku selepas histerektomi termasuk fungsi pundi kencing yang terhad buat sementara waktu, pendarahan sekunder, jangkitan, parut yang membiak dan lekatan.

Apakah yang perlu saya ketahui selepas histerektomi?

Sedikit keletihan dan sakit kecil selepas histerektomi adalah perkara biasa dalam beberapa minggu pertama. Hubungan seksual hanya perlu dilakukan selepas empat hingga enam minggu supaya tidak menjejaskan penutupan faraj. Anda juga tidak boleh meneruskan senaman fizikal yang berat sehingga enam minggu selepas histerektomi.

Maklumat pengarang & sumber

Teks ini mematuhi keperluan kesusasteraan perubatan, garis panduan perubatan dan kajian semasa dan telah disemak oleh profesional perubatan.