Saya dapat mengetahui dengan gejala ini bahawa saya mempunyai alahan di wajah saya | Alahan di muka - Apa yang ada di belakangnya?

Saya dapat mengetahui dengan gejala ini bahawa saya mempunyai alahan di wajah saya

Alergi pada wajah boleh mengambil bentuk yang berbeza dan sebahagiannya bergantung pada jenis alergen yang berkaitan dengan orang yang terkena. Alergi yang disebabkan oleh bahan-bahan kosmetik biasanya dangkal dan hanya di tempat-tempat di mana kulit bersentuhan dengan produk kosmetik yang berkenaan. Tanda-tanda sebuah reaksi alahan biasanya kemerahan pada kulit, ruam juga boleh gatal, kadang-kadang lepuh muncul atau kulit kering dan bersisik.

Dalam kes a alergi makanan, simptom biasanya agak berbeza: biasanya mulut dan kawasan tekak paling banyak terjejas, dan ada juga perubahan kulit pada wajah, yang terutamanya di sekitar mulut. Di sini, pembengkakan membran mukus mulut dan bibir adalah gejala utama. Bibir boleh terbakar atau gatal, dan ruam kemerahan juga boleh berlaku.

Quaddel berlaku lebih jarang. Dalam kes a alahan debunga, yang hidung dan mata kebanyakannya terjejas. Di sini debunga menjengkelkan membran mukus.

Ini menyebabkan pengeluaran lendir yang kuat hidung, mimisan juga mungkin. Mata sangat sensitif terhadap debunga, kerana konjunktiva hanya mempunyai perlindungan yang lemah terhadap penembusan debunga. Oleh itu, mata dapat dengan cepat memerah, gatal dan terbakar.

Bengkak kelopak mata juga tidak biasa. Ruam kulit pada wajah boleh mempunyai pelbagai sebab alahan. Selalunya ia disebabkan oleh produk kosmetik yang bahannya bertindak balas oleh orang yang terkena.

Ini boleh menjadi pelbagai jenis krim dan losyen, dan alat solek sering mencetuskan alergi. Ruam kulit yang lebih ketara di sekitar mulut biasanya disebabkan oleh intoleransi makanan. Ruam pada wajah boleh muncul kerana kemerahan sederhana, pustula atau paus juga mungkin.

Selalunya ruam gatal dan / atau melecur. Pembengkakan pada wajah boleh disebabkan oleh alergi. Mata boleh menjadi sangat menonjol jika berwarna reaksi alahan untuk debunga.

Orang yang terkena bencana biasanya diserang oleh simptom selama masa penerbangan debunga yang mereka bertindak balas. Pembengkakan bibir dan / atau lidah boleh menjadi petunjuk terhadap intoleransi makanan atau alergi. Sesiapa yang disengat serangga di kawasan muka biasanya harus berurusan dengan pembengkakan.

Sekiranya alergi terhadap lebah, misalnya, pembengkakan dapat diucapkan. Di samping itu, sistemik reaksi alahan dengan pembengkakan saluran pernafasan dan sesak nafas yang teruk mungkin. Edema Quincke, juga dikenali sebagai angioedema, adalah pembengkakan subkutan dan subkutan tisu lemak.

Pembengkakan ini sangat ketara pada wajah, di mana ia berlaku terutamanya di dahi, pipi dan bibir. Edema alergi Quincke disebabkan oleh pelepasan histamin. Terdapat juga edema Quincke keturunan.

Ciri pembezaan yang paling penting adalah gatal tambahan yang berlaku dengan edema alergi. Terdapat juga perasaan tegang yang kuat pada kulit. Pencetus untuk edema Quincke pada wajah biasanya alergi terhadap makanan atau ubat-ubatan.

Jerawat di wajah tidak semestinya disebabkan oleh alahan. Selalunya seperti itu jerawat lebih cenderung disebabkan oleh cacat kulit yang kecil. Terutama jika seseorang menggunakan banyak solekan atau krim, ini boleh merosakkan kulit.

Memakai produk akan menyumbat pori-pori kulit, yang cepat meradang. Keradangan itu kemudiannya sering menjengkelkan jerawat, terutamanya pada wajah. Orang yang menderita alahan, sebaliknya, cenderung mengalami lepuh atau paus yang muncul di permukaan sentuhan dengan produk kosmetik.