Saya menyedari krisis Addison dengan gejala berikut | Krisis Addison

Saya menyedari krisis Addison dengan gejala berikut

Krisis Addison dicirikan oleh pelbagai gejala. Ini termasuk, antara lain: Terdapat juga penurunan yang kerap darah tekanan, yang boleh menyebabkan keadaan kejutan. Hipoglisemia dan dehidrasi (terlalu sedikit air di dalam badan) juga boleh berlaku semasa krisis Addison.

. Pseudoperitonitis yang disebut juga boleh berlaku. Ini teruk kesakitan di perut, yang biasanya disebabkan oleh keradangan pada peritoneum.

In krisis Addison, serupa kesakitan gejala boleh berlaku tanpa adanya keradangan yang sesuai - inilah sebabnya ia juga disebut "tidak asli" peritonitis atau pseudoperitonitis. Pesakit yang telah didiagnosis dengan kekurangan adrenal harus mengetahui gejala yang disebutkan di atas. Penyampaian segera kepada doktor sangat digalakkan.

Selalunya krisis Addison dengan gejala khasnya berkembang, bagaimanapun, terutama pada orang yang belum diberitahu mengenai kekurangan fungsi korteks adrenal mereka. Gejala kemudiannya sukar bagi mereka yang terkena kaitan atau salah tafsir. Terutama ketika krisis Addison berlaku ketika penyakit belum didiagnosis, orang yang terkena mungkin berisiko besar. . - Kekaburan kesedaran,

  • Suhu tinggi atau demam,
  • Mual atau muntah dan
  • Cirit-birit.

Terapi

Krisis Addison memerlukan rawatan kecemasan terhadap orang yang terjejas. Antara langkah yang paling penting adalah penjelasan sebab-sebab berlakunya krisis Addison. Oleh itu, pemeriksaan fungsi kelenjar adrenal dan kelenjar pituitari dijalankan.

Mencari sebab adalah bahagian penting dalam rawatan agar dapat mengatasi situasi krisis masa depan dengan berkesan. Maklumat mengenai ubat dan dos yang betul dalam situasi tekanan juga merupakan sebahagian daripada proses rawatan. Sekiranya perlu, pena kecemasan akan diberikan kepada mereka yang terjejas untuk menghadapi situasi tekanan pada masa akan datang.

Ini adalah satu kortison suntikan yang boleh digunakan oleh pesakit sendiri dalam keadaan akut. Prosedur pemberian ubat kecemasan dijelaskan secara terperinci kepada orang yang terjejas oleh doktor yang merawat. - pentadbiran kortisol,

  • Penggantian cecair,
  • Ubat untuk menstabilkan peredaran
  • Dan dalam beberapa kes pemberian oksigen.

Tempoh dan ramalan

Tempoh dan prognosis krisis Addison tidak dapat diramalkan secara menyeluruh. Orang dengan Penyakit Addison sering berada di bawah pengawasan perubatan intensif dan mungkin memerlukan sedikit masa untuk badan pulih. Walau bagaimanapun, Penyakit Addison juga boleh menyebabkan kematian, terutamanya jika dibiarkan tidak dirawat atau dirawat terlalu lama. Atas sebab ini, permulaan terapi dengan ubat rawatan intensif khas adalah sangat penting.

Sejauh mana bahaya krisis Addison?

Krisis Addison mengancam nyawa keadaan. Tanpa terapi, majoriti orang yang terjejas akan mati. Oleh itu, rawatan segera sangat penting.

Dengan mentadbir kortison, ubat dan cecair yang menstabilkan peredaran darah, usaha dilakukan untuk mengatasi kekurangan kortisol dalam badan. Pesakit biasanya dipantau secara intensif semasa fasa rawatan. Walaupun terdapat langkah-langkah terapeutik, terutama jika mereka terlambat, dalam beberapa kes, pesakit masih boleh mati.