Ibuprofen semasa Menyusu: Penggunaan & Dos

Ibuprofen dan penyusuan susu ibu: Dos semasa menyusu

Jika anda mengambil ibuprofen dan menyusukan anak anda, dos tunggal maksimum 800 miligram dibenarkan. Walaupun diambil dua kali sehari, iaitu dengan dos harian sehingga 1600 miligram ibuprofen, bayi tidak terdedah melalui susu ibu.

Hanya sejumlah kecil bahan aktif dan produk degradasinya memasuki susu. Walaupun mengambil dos harian yang agak tinggi, perencat kesakitan dan keradangan tidak dapat dikesan dalam susu ibu. Namun begitu, anda harus cuba mengehadkan pengambilan ibuprofen semasa menyusu dan cuba pilihan bukan ubat terlebih dahulu.

Walaupun anda tidak menyusu, anda perlu mengambil ubat penahan sakit selama maksimum sepuluh hari sebulan. Jika tidak, terdapat risiko sakit kepala yang disebabkan oleh ubat.

Sebagai peraturan umum, wanita yang menggunakan ibuprofen dalam dos yang rendah dan untuk masa yang singkat boleh meneruskan penyusuan. Dalam kes dos yang lebih tinggi dan penggunaan yang berpanjangan, adalah dinasihatkan untuk berunding dengan doktor tentang kemungkinan menghentikan penyusuan susu ibu.

Ibuprofen dan penyusuan susu ibu: Bilakah ia membantu?

Ibuprofen membantu dalam tiga tahap: Sebagai tambahan kepada kesan melegakan kesakitan (analgesik), ia mempunyai kesan anti-radang (antiphlogistic) dan mengurangkan demam (antipiretik).

  • Sakit kepala
  • migrain
  • Sakit gigi
  • Gejala selesema
  • demam
  • Stasis susu yang menyakitkan
  • keradangan payudara (mastitis)
  • Kesakitan otot dan sendi
  • selepas pembedahan caesarean

Kesan anti-radang ibuprofen amat bermanfaat selepas pembedahan. Walau bagaimanapun, paracetamol juga sangat membantu dengan gejala selesema dan demam.

Ibuprofen juga berguna semasa penyusuan dalam kes penyusuan yang menyakitkan atau keradangan payudara, terutamanya kerana kesan anti-radangnya. Kadang-kadang walaupun dos yang rendah boleh mengurangkan simptom-simptom sehingga satu tahap yang membolehkan wanita yang terjejas boleh meneruskan penyusuan. Walau apa pun, sebagai tambahan kepada terapi, pengurusan penyusuan susu ibu perlu diperiksa oleh bidan untuk mengawal masalah penyusuan. Terapi jangka panjang, dos tinggi dengan ibuprofen semasa menyusu bukan penyelesaian!

Tambahan pula, ibuprofen juga membantu wanita yang menyusu secara luaran, contohnya sakit otot atau sendi. Hanya di kawasan payudara (terutamanya puting) anda tidak boleh menggunakan krim atau salap yang mengandungi ibuprofen semasa menyusu. Jika tidak, bayi anda boleh menyerap bahan aktif dengan cara ini semasa minum.

Ibuprofen dan penyusuan susu ibu: Bagaimanakah ia berfungsi?

Bahan aktif dimetabolismekan dalam hati dan dikumuhkan melalui buah pinggang. Kira-kira satu hingga 2.5 jam selepas pengingesan, kepekatannya telah menurun kepada separuh lagi (separuh hayat).

Ibuprofen dan penyusuan susu ibu: Kesan sampingan pada bayi

Semasa menyusu, ibu harus memilih ibuprofen berbanding ubat penahan sakit lain daripada kumpulan NSAID, seperti diclofenac atau naproxen. Oleh itu, ibuprofen adalah pilihan pertama untuk kesakitan semasa penyusuan. Gabungan ibuprofen dan penyusuan boleh diterima dengan baik. Tiada kesan sampingan telah diperhatikan pada bayi yang diberi susu ibu yang ibunya telah mengambil ibuprofen sekali-sekala dan dalam dos yang rendah.

Maklumat lanjut tentang kesan, dos, kesan sampingan dan interaksi ibuprofen boleh didapati di sini.