Ibuprofen

PenjelasanDefinisi

Ibuprofen tergolong dalam kumpulan ubat anti-radang bukan steroid (NSAID), iaitu ubat penahan sakit. Selain kebaikan kesakitan-melegakan sifat, ia juga mempunyai sifat anti-radang dan antipiretik.

Nama dagang

Ibu 200®, Ibu 400®, Ibu 600®, Ibu 800®, Spalt®, Dolgit®, Imbun®, Dolormin®, Aktren®, Ibudolor®, Ibuphlogont®, Dolo-Puren® Sudah tentu ada nama dagang lebih lanjut yang tidak disebut demi kejelasan.

Nama kimia

Formula molekul asid 2- (4-isobotyl-phenyl) -propionic acid: C13H18O2Aplikasi tipikal ibuprofen adalah Ibuprofen juga dapat digunakan untuk melegakan sakit perut dan sakit kepala dikaitkan dengan sindrom pramenstruasi.

 • Artrosis
 • Artritis reumatoid
 • Bengkak selepas kecederaan dan pembedahan sukan
 • Sakit belakang
 • Cakera tergelincir
 • Sakit haid
 • Sakit kepala
 • Sakit kekuatan
 • Osteoporosis sementara
 • Demam
 • Migrain
 • Sakit gigi
 • Keradangan
 • Fibromyalgia

Ibuprofen adalah salah satu bahan aktif ubat yang boleh digunakan untuk merawat keradangan, demam dan kesakitan. Penggunaan ibuprofen yang paling biasa adalah untuk sakit kepala, sakit gigi atau kesakitan haid, dan juga ke bawah demam.

Ibuprofen juga digunakan dalam rawatan migrain serangan, lebam, keseleo dan ketegangan. Selalunya 200 hingga 400mg bahan aktif ibuprofen mencukupi untuk rawatan. Bahan aktif memerangi proses keradangan di dalam badan dan kesakitan itu sendiri, sehingga ibuprofen juga dapat digunakan untuk mengobati penyakit reumatik radang sendi.

Walau bagaimanapun, dalam kes seperti ini, peningkatan dos 800mg ibuprofen sering diperlukan untuk mencapai kesan yang diinginkan. Untuk bayi dan kanak-kanak yang lebih tua, terdapat ibuprofen dalam dos yang lebih rendah daripada jus. Dari dos 600mg / tablet, ubat dengan bahan aktif ibuprofen hanya boleh didapati dengan preskripsi dan mesti diresepkan oleh doktor.

Di samping itu, doktor mesti selalu mendapatkan nasihat sebelum mengambil ubat. Ibuprofen dikira sebagai ubat anti-radang bukan steroid dan termasuk di dalam subkumpulan yang disebut sebatian asid propionik. Mekanisme tindakan ibuprofen sebahagian besarnya disebabkan oleh kesan penghambatannya terhadap pembentukan prostaglandin (lihat: prostaglandin) dalam badan.

Ini prostaglandin dilepaskan oleh badan sebagai bahan utusan ketika proses keradangan berlaku di dalam badan. The prostaglandin menyebabkan tanda-tanda keradangan khas kemerahan dan pembengkakan pada tisu, tetapi juga memperhatikan ujung saraf dan dengan itu memastikan penularan kesakitan dan persepsi kesakitan pada otak. Sekiranya ibuprofen sekarang menghalang pembentukan prostaglandin dalam badan, ini juga menyebabkan pengurangan kesakitan dan reaksi keradangan.

Oleh itu, Ibuprofen mempunyai kesan anti-radang, penghapusan dan menghilangkan rasa sakit. Kesan antipiretik tambahan ibuprofen dicapai dengan mempengaruhi pusat kawalan suhu di otak. Ibuprofen adalah kanak-kanak bawah umur darah lebih nipis.

Walau bagaimanapun, tidak mencukupi untuk digunakan sebagai biasa darah- ubat penipisan. Sama seperti aspirin, yang mempunyai a darah-kesan penipisan, ibuprofen juga mengikat enzim cyclooxygenase. Walau bagaimanapun, kedua-dua ubat tersebut mengikat bahagian enzim yang berlainan, sebab itulah sifat penipisan darahnya berbeza.

Oleh itu, Ibuprofen tidak perlu dihentikan sebelum operasi atau rawatan pergigian, dan tidak perlu dilakukan secara berkala pemantauan nilai darah. Walau bagaimanapun, penjagaan harus diambil agar tidak mengambil ibuprofen dan aspirin pada masa yang sama. Dalam kes ini ibuprofen menyekat enzim sehingga aspirin tidak boleh lagi berfungsi.

Akibatnya, sifat penipisan darah aspirin hilang dan gumpalan dapat terbentuk. Ibuprofen boleh didapati dalam bentuk tablet dan juga jus. Dos yang biasa di Jerman adalah tablet 200 mg, 400 mg, 600 mg dan 800 mg.

Dos harian maksimum ialah 2400 mg. Di Jerman, ibuprofen tersedia di farmasi dalam dos 200 dan 400 mg, dan dari 600 mg hanya tersedia dengan preskripsi. Sebagai jus, ibuprofen tersedia tanpa resep untuk bayi dari usia 6 bulan.

Ibuprofen tidak boleh digunakan atau risiko dan faedahnya harus ditimbang dengan berhati-hati di bawah usia 6 bulan. Orang yang dihubungi adalah pakar pediatrik yang merawat (pakar pediatrik). Ibuprofen dijual dalam dos yang berbeza setiap tablet.

Terdapat persediaan dengan 400 mg, 600 mg dan 800 mg bahan aktif. Ibuprofen 400 tersedia tanpa preskripsi, sedangkan 600 dan 800 hanya tersedia dengan preskripsi. Terdapat beberapa sebab untuk ini.

Terlepas dari dos bahan aktif, ibuprofen hanya tersedia di farmasi. Ibuprofen mempunyai kesan analgesik, antipiretik dan anti-radang. Oleh itu ia boleh digunakan untuk pelbagai penyebab kesakitan dan demam, tetapi juga untuk penyakit reumatik dan arthrosis. Tidak kira sama ada Ibuprofen 400, 600 atau 800, kawasan aplikasi adalah sama.

Satu-satunya perbezaan adalah dalam praktik berkaitan dengan penyakit tertentu. Sejak Ibuprofen 400 tersedia tanpa preskripsi, ia boleh diambil untuk rawatan diri, iaitu tanpa berjumpa doktor. Perkara ini sering berlaku dengan sakit kepala, sakit belakang, sakit gigi dan kesakitan haid.

Ibuprofen 600 dan 800 digunakan apabila dos yang lebih tinggi perlu diambil dalam jangka masa yang lebih lama atas nasihat doktor. Ini berlaku dengan penyakit reumatik, seperti rheumatoid artritis, gout dan arthrosis. Oleh kerana Ibuprofen 600 dan 800 hanya dapat dibeli berdasarkan pemberian resep, disarankan untuk berkonsultasi dengan doktor secara berkala sekiranya berlaku penyakit radang.

Sebagai panduan, 30 mg ibuprofen per kilogram berat badan boleh diambil setiap hari. Oleh itu, seseorang yang beratnya 70 kg harus mengambil kira-kira 2100 mg ibuprofen sehari. Ini hanya sebahagian betul.

Pertama sekali, perbezaan mesti dibuat antara ubat-ubatan sendiri dan mengambil ibuprofen atas nasihat doktor. Sebagai sebahagian daripada rawatan diri, orang dewasa dan remaja berusia lebih dari 12 tahun dengan berat minimum 40 kg tidak boleh mengambil lebih dari 1200 mg. Tidak boleh melebihi 200-400 mg setiap dos tunggal. Walau bagaimanapun, di bawah pengawasan perubatan, dos hingga 2400 mg sehari boleh diambil.

Kanak-kanak berumur antara 10 hingga 12 tahun dengan berat 30 hingga 39 kg boleh mengambil dos harian maksimum 800 mg, dalam dos tunggal hingga 200 mg ibuprofen. Antara usia enam dan sembilan tahun, kanak-kanak dengan berat 20-29 kg juga boleh mengambil 200 mg setiap dos tunggal dan 600 mg sebagai dos harian maksimum. Sekiranya usia dan berat badan kanak-kanak berada di antara dua kategori, berat badan boleh dijadikan panduan, kerana ini lebih penting untuk dos.

Tidak kira usia dan dos, tablet ibuprofen harus diambil tanpa cairan dengan sedikit cecair, lebih baik air atau teh. Harus ada empat hingga enam jam antara dos, sehingga dos harian maksimum dibahagikan kepada tiga hingga empat dos tunggal. Sekiranya ubat-ubatan sendiri, dos di atas harus diikuti.

Sekiranya dos maksimum yang disebutkan diperhatikan, ia tidak menjadi masalah apa jenis penyakit itu sakit gigi, migrain, sakit kepala, sakit belakang, sakit tekak, demam atau simptom selsema. Dos yang tepat dapat disesuaikan secara individu dengan keparahan gejala. Sudah tentu disarankan untuk memulakan dengan dos yang rendah, misalnya 200 mg untuk orang dewasa dan meningkatkannya jika perlu jika keadaan tidak bertambah baik.

Walau bagaimanapun, ibuprofen tidak boleh diambil selama lebih dari tiga hingga lima hari sebagai sebahagian daripada rawatan diri. Jika tidak, doktor harus berunding. Sekiranya ibuprofen digunakan sebagai rawatan untuk a gout menyerang, ia hanya dapat menghilangkan rasa sakit dan radang secara simptomatik, dan tidak melawan penyebabnya.

Selalunya, jumlah ibuprofen yang lebih tinggi mesti diambil untuk membawa peningkatan. Dalam kes ini, ada baiknya berjumpa doktor yang boleh menetapkan 800 ibuprofen. Ini mengurangkan bilangan tablet yang tulen dan membantu dengan lebih berkesan kerana dos yang lebih tinggi.