Ichthyosis: Rawatan

Ichthyoses tidak dapat disembuhkan. Oleh itu, rawatan mereka berdasarkan tanda-tanda individu penyakit dan oleh itu hanya bersifat simptomatik. Sejak kulit secara keseluruhan terlalu kering, ia perlu air dan gemuk dan mesti "dikurangkan". Mandi dengan garam biasa dan minyak mandi dianggap sangat berguna. Span untuk menyikat kulit adalah mustahak.

Rawatan luaran ichthyosis

Salap dan krim untuk luaran ichthyosis rawatan terdiri daripada minyak-air campuran dalam pelbagai kepekatan, seperti petrolatum, gliserin, Eucerin, lanolin alkohol, dll. Pelbagai bahan aktif yang mempromosikan desquamation dapat dimasukkan ke dalamnya asas oleh ahli farmasi: Urea, asid salisilik, garam biasa, asid laktik dan vitamin Asid. The asas salap polietilena glikol juga mempunyai kesan desquamating. Menurut pakar dermatologi, urea telah terbukti paling berkesan. Asid salisilik hanya boleh digunakan di kawasan kecil di kulit dan hanya untuk jangka masa yang pendek, terutama pada kanak-kanak yang lebih kecil, kerana kawasan rawatan berterusan yang sangat pekat boleh membawa kepada keracunan. Paling kuat kelemumur penghilang adalah vitamin Asid. Walau bagaimanapun, ia cepat menyebabkan kerengsaan kulit dan membakar, jadi anda harus berhati-hati semasa menggunakannya. Beberapa bahan aktif juga boleh digabungkan untuk meningkatkan kesannya. Kepekatan yang biasa dan berkesan bagi bahan yang melepaskan tanduk ini adalah:

  • Asid salisilik hingga 5%
  • Vitamin Asid 0.025%
  • Urea hingga 12%
  • Garam biasa hingga 5%
  • Asid laktik hingga 5%
  • Polietilena glikol 300-400

Langkah-langkah selanjutnya untuk terapi

Mandi wap pada suhu sederhana dengan kelembapan yang tinggi melembutkan kornifikasi. Selain mandi minyak atau garam, matahari atau iklim yang panas dan lembap mempunyai kesan positif pada keadaan dari kulit. Rawatan komprehensif selalu merangkumi kaunseling pekerjaan, yang mengambil kira kulit sensitif.

Rawatan dalaman ichthyosis

Rawatan dalaman boleh dilakukan dengan tablet mengandungi bahan aktif acitretin. Ini tablet tergolong dalam kumpulan retinoid, yang merupakan bahan yang berkaitan dengan vitamin A - dadah yang menyerupai vitamin A (retinol) dalam struktur dan kesan. Retinoid mempengaruhi penukaran maklumat genetik sel. Dalam kes gangguan kornifikasi, mereka mempunyai kesan pengawalan terhadap percambahan sel kulit yang tidak terkawal dan mendorong kematangan lambat sel yang baru terbentuk. Mereka juga mempunyai kesan larut kornea langsung, yang berlaku hanya setelah beberapa hari. Retinoid mempengaruhi sel-sel sistem imun pada kulit dan mempunyai kesan anti-radang. Acitretin melarutkan kornifikasi kulit dan mencegah pembaharuannya untuk jangka masa tertentu. Awas: Acitretin tidak sesuai untuk wanita usia subur, kerana menyebabkan kerosakan teruk pada bayi yang belum lahir selama mengandung. Mengandung oleh itu mesti dikecualikan dengan selamat sebelum, semasa, dan sehingga dua tahun selepas akhir tahun terapi.

Hati-hati dengan pengumpulan haba

Sangat bermasalah adalah ketidakupayaan untuk berpeluh. Bagi mereka yang terkena, ini sering kali lebih teruk daripada kulit yang bersisik. Bagi kanak-kanak, pada bulan-bulan musim panas, ini bermakna mereka tidak boleh bermain. Tetapi orang dewasa juga terhad dalam prestasi mereka walaupun ada langkah berjaga-jaga langkah-langkah. Walaupun aktiviti fizikal sederhana pada suhu sekitar 20 ° C boleh membawa kepada pengumpulan haba. Pada suhu yang lebih tinggi, pembilasan muka secara berlebihan dan kepanasan badan secara serentak dehidrasi (dehidrasi) berlaku. Hanya dalaman (minuman, ais krim) dan terutamanya penyejukan dan penghidratan luaran yang dapat mencegah keruntuhan peredaran darah dan, pada kanak-kanak, sawan demam.

Akibat psikososial dari ichthyosis.

Penglihatan kulit mereka keadaan menyebabkan masalah yang ketara bagi mereka yang terjejas. Penolakan, pernyataan yang menjengkelkan dan diskriminasi, dan pengecualian sosial bermula pada masa bayi dan berterusan sepanjang hayat. Berkali-kali terapi baru, doktor baru, tidak putus asa dan perawatan kulit kekal melelahkan adalah beban yang tidak dapat dipahami oleh siapa pun. Sokongan psikoterapi boleh membantu.

Pilihan untuk sokongan dengan penuh perhatian

Sudah mungkin anak-anak kecil memohon kad orang kurang upaya di pejabat pencen. Tahap kecacatan (GdB) untuk kongenital ichthyosis biasanya antara 50 dan 70 dari 100, tetapi juga hingga 100 bergantung pada keparahannya. Rawatan kanak-kanak dengan ichthyosis tidak hanya dikaitkan dengan banyak mental tekanan, masa dan usaha, tetapi juga dengan kos tambahan yang besar (seperti air, detergen, pakaian, persediaan penjagaan yang tidak dapat diganti). Oleh itu, permohonan elaun kejururawatan mengikut SGB XI adalah wajar.