ICSI: Prosedur, risiko dan peluang

Apakah ICSI?

Singkatan ICSI bermaksud "suntikan sperma intracytoplasmic". Ini bermakna satu sperma disuntik terus ke bahagian dalam sel (sitoplasma) telur yang diambil sebelum ini menggunakan pipet halus. Prosedur ini meniru penembusan semula jadi sperma ke dalam telur. Walau bagaimanapun, keseluruhan proses berlaku di luar badan (extracorporeal) dan dipantau di bawah mikroskop.

Bagaimanakah kerja ICSI?

Ovulasi dan pengumpulan telur

Sampel air mani

Pada hari pengumpulan telur, segar atau diproses, sperma beku mesti ada - contohnya daripada derma sperma. Berdasarkan rupa, bentuk dan motilitas, doktor pembiakan memilih sel sperma yang sesuai untuk ICSI.

Varian PICSI

Suntikan dan pemindahan sperma

ICSI: Tempoh

Keseluruhan prosedur mengambil masa maksimum 20 hari. Untuk ujian kehamilan pertama selepas ICSI anda perlu menunggu kira-kira lima minggu. Jika ICSI berjaya, anda boleh menggunakan kalkulator kehamilan khas untuk menentukan tarikh lahir. Sama ada ICSI atau IVF: tarikh pengumpulan telur atau hari di mana sampel cryopreserved dicairkan digunakan sebagai asas untuk pengiraan.

Untuk siapa ICSI sesuai?

Sebabnya boleh jadi antibodi terhadap sperma, vas deferens yang hilang, saluran mani tersumbat atau pengeluaran sperma yang terjejas dalam buah zakar. Jika tiada sel sperma dalam ejakulasi (azoospermia), ia boleh didapati daripada testis atau epididimis melalui pembedahan (TESE atau MESA). ICSI juga menjanjikan kejayaan selepas terapi kanser, apabila hanya sel sperma beku (cryopreserved) tersedia.

Peluang kejayaan ICSI

Pada dasarnya, satu telur dan satu sel sperma adalah mencukupi untuk ICSI. Oleh itu, walaupun pada lelaki dengan sedikit sperma dalam ejakulasi atau kualiti sperma yang lemah, kadar kejayaan ICSI adalah baik. Persenyawaan berlaku pada lebih daripada 70 peratus telur.

Penetasan Assisted

Kaedah baharu untuk meningkatkan peluang kejayaan ICSI (atau persenyawaan in vitro, IVF) ialah "penetasan berbantu". Selepas telur telah disenyawakan secara buatan dan embrio telah dicipta melalui pembahagian sel, ia mesti diimplan di dalam lapisan rahim pada kira-kira hari kelima. Walau bagaimanapun, ini hanya boleh berjaya jika sampul yang mengelilingi embrio (yang dipanggil zona pellucida) cukup nipis untuk embrio menetas daripadanya.

Dalam beberapa kajian, penetasan berbantu meningkatkan kadar kehamilan. Walau bagaimanapun, terdapat juga kajian di mana tiada kelebihan rawatan laser sedemikian dapat ditunjukkan.

Kebaikan dan keburukan ICSI

Bagi wanita, rawatan ICSI bermula dengan rangsangan hormon pada ovari. Ini boleh menjadi sangat tertekan secara fizikal. Dalam kes yang paling teruk, sindrom rangsangan berlebihan berkembang, yang boleh menjadi mengancam nyawa. Terdapat juga risiko kecil jangkitan atau kecederaan selepas tusukan ovari - iaitu penyingkiran telur untuk ICSI.