Imobilisasi: Menstabilkan Bahagian Badan yang Cedera

Gambaran ringkas

  • Apakah maksud imobilisasi? Untuk melindungi atau menstabilkan bahagian badan yang cedera untuk mengelakkan atau meminimumkan pergerakan (menyakitkan).
  • Beginilah cara imobilisasi berfungsi: Postur pelindung orang yang cedera disokong atau distabilkan dengan cara kusyen. Bergantung pada bahagian badan yang terjejas, "penstabil" ini boleh menjadi selimut, kain segi tiga atau item pakaian.
  • Dalam kes yang mana? Dalam kes patah tulang, kecederaan sendi dan, jika perlu, gigitan ular.
  • Risiko: Pergerakan (Tidak disengajakan) semasa padding boleh memburukkan lagi kecederaan. Dalam kes kecederaan tengkorak dan tulang belakang, berhati-hati terutamanya dan elakkan sebarang pergerakan di kawasan badan yang cedera.

Awas.

  • Patah tulang dan kecederaan sendi sukar dibezakan oleh orang awam. Walau bagaimanapun, ini tidak penting untuk imobilisasi - prosedurnya adalah sama dalam kedua-dua kes.
  • Sebagai pertolongan cemas, gerakkan bahagian badan yang cedera sesedikit mungkin untuk mengelakkan kesakitan yang tidak perlu dan tidak memburukkan lagi kecederaan.
  • Tutup patah terbuka dengan pembalut steril.

Bagaimanakah imobilisasi berfungsi?

Sekiranya berlaku patah tulang atau kecederaan sendi, orang yang terjejas biasanya secara intuitif menganggap postur pelindung di mana kesakitan mereka agak berkurangan. Dengan imobilisasi, anda sebagai penolong cemas boleh menyokong postur pelindung ini dan menghalang pergerakan yang tidak disengajakan.

Begini cara anda meneruskan:

  1. Yakinkan orang yang terjejas dan bercakap dengannya. Tanyakan di mana dan apakah kesakitan yang dia alami dan di posisi mana bahagian badan yang cedera terasa paling tidak menyakitkan kepadanya.
  2. Stabilkan bahagian badan yang cedera dalam kedudukan ini dengan pad lembut. Dalam kes patah kaki, sebagai contoh, ini boleh menjadi selimut yang diletakkan di sekeliling kaki di bawah kaki dan dipegang pada tempatnya (tidak terlalu ketat) dengan pembalut, tuala segi tiga, dll. Untuk bahu yang terkehel, anda boleh menggunakan bahu balutan dengan kain segi tiga dililitkan di lengan bawah (lalukan dua hujung di leher, kanan dan kiri, dan simpulkan di tengkuk).
  3. Tutup luka terbuka dan patah tulang dengan pembalut steril untuk mengelakkan jangkitan.

Bilakah saya melakukan imobilisasi?

Imobilisasi diperlukan untuk beberapa jenis kecederaan:

Patah tulang

Walaupun tulang kita sangat teguh, ia boleh patah apabila mengalami tekanan luar atau tekanan yang berlebihan (contohnya semasa bersukan). Patah boleh dikenali, antara lain, dengan fakta bahawa bahagian badan yang terjejas adalah menyakitkan dan bengkak, boleh digerakkan dengan cara yang luar biasa atau mempunyai malposisi. Dalam patah tulang terbuka, bahagian tulang juga kelihatan - tisu di atasnya (kulit, otot, dll.) Terputus.

Kecederaan bersama

Sendi boleh terkeluar dari soketnya akibat daya luar (cth., hentaman atau daya tarikan) – kedua-dua permukaan sendi berpisah dan tidak kembali ke kedudukan asalnya selepas daya berhenti. Selain itu, koyakan ligamen atau kerosakan pada kapsul sendi boleh berlaku. Gejala biasa kecederaan sendi termasuk sakit teruk pada pergerakan serta tekanan, kedudukan luar biasa atau mobiliti sendi, lebam dan bengkak.

Gigitan ular

Sebaliknya, sekiranya berlaku gigitan ular, lumpuhkan bahagian badan yang terjejas dan bawa orang yang cedera kepada doktor (atau amaran perkhidmatan kecemasan) secepat mungkin.

Risiko yang berkaitan dengan imobilisasi

Sebagai responden pertama, anda harus sentiasa meneruskan dengan berhati-hati semasa imobilisasi. Ini kerana sebarang pergerakan (tidak disengajakan) bahagian badan yang cedera boleh menyebabkan pesakit mengalami kesakitan yang teruk dan mungkin memburukkan lagi kecederaan.

Anda harus berhati-hati dengan kecederaan tulang belakang dan kepala: Dalam kes sedemikian, adalah lebih baik untuk tidak memindahkan pesakit sama sekali – melainkan jika terdapat bahaya kepada nyawa orang yang cedera di tapak kemalangan disebabkan oleh persekitaran, contohnya kerana bangunan siling di atas berada dalam bahaya runtuh.