Imunoglobulin: Apa yang ditandakan oleh Nilai Makmal

Apakah imunoglobulin?

Imunoglobulin (antibodi) ialah struktur protein yang tergolong dalam sistem imun tertentu. Spesifik bermakna bahawa mereka boleh mengenali, mengikat dan melawan komponen tertentu patogen. Ini mungkin kerana mereka masing-masing telah "diprogramkan" terlebih dahulu untuk patogen tertentu. Satu lagi istilah umum untuk immunoglobulin ialah gamma globulin atau g-immunoglobulin.

Walaupun beberapa antibodi beredar dalam darah, imunoglobulin lain terikat membran: Ia terletak di permukaan sel imun tertentu (limfosit B).

Antibodi: struktur dan fungsi

Imunoglobulin adalah apa yang dipanggil glikoprotein. Ini bermakna mereka mempunyai kedua-dua komponen protein dan gula.

Imunoglobulin mempunyai bentuk y, terdiri daripada dua rantai berat dan ringan yang dipanggil (rantai H- dan L), yang mana terdapat jenis yang berbeza. Mereka mempunyai dua tapak pengikat untuk antigen. Ini adalah struktur permukaan ciri bahan asing seperti patogen. Dengan mengikat antigen, imunoglobulin menangkap patogen, boleh dikatakan, dan dengan itu meneutralkannya.

Di samping itu, pengikatan antibodi-antigen adalah isyarat untuk sel darah putih tertentu (leukosit) untuk "menelan" penceroboh dan dengan itu menghapuskannya.

Kelas immunoglobulin yang berbeza mempunyai tugas yang berbeza secara terperinci. Walaupun fungsi antibodi spesifik kelas immunoglobulin A, E, G dan M telah dikaji dengan baik, tidak banyak yang diketahui tentang tugas biologi imunoglobulin D setakat ini.

Kelas antibodi mana yang ada?

Terdapat lima subkelas imunoglobulin yang berbeza:

 • Imunoglobulin A (IgA)
 • Imunoglobulin D (IgD)
 • Imunoglobulin E (IgE)
 • Imunoglobulin G (IgG)
 • Imunoglobulin M (IgM)

Pengelasan dibuat mengikut sifat dua rantai berat. Sebagai contoh, imunoglobulin A mempunyai dua rantai alfa yang dipanggil.

Maklumat lanjut: Immunoglobulin A

Jika anda ingin tahu di mana kelas antibodi ini berlaku dan apa tugas yang dilakukannya, baca artikel Immunoglobulin A.

Maklumat lanjut: Immunoglobulin E

Jika anda ingin mengetahui cara antibodi kelas E melawan parasit dan terlibat dalam alahan, baca artikel Immunoglobulin E.

Maklumat lanjut: Immunoglobulin G

Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang peranan antibodi ini dan kepentingannya kepada bayi baru lahir, baca artikel Immunoglobulin G.

Maklumat lanjut: Immunoglobulin M

Jika anda ingin tahu di mana antibodi jenis M ditemui dalam badan dan apakah fungsinya, baca artikel Immunoglobulin M.

Bilakah anda menentukan imunoglobulin?

 • Penyakit autoimun seperti penyakit Crohn
 • penyakit dengan peningkatan pembentukan antibodi (dipanggil gammopati monoklonal)
 • Penyakit hati kronik seperti sirosis hati atau hepatitis kronik

Penentuan antibodi membantu untuk mendiagnosis penyakit ini dan juga untuk menganggarkan prognosis mereka. Ia juga digunakan dalam susulan penyakit ini.

Imunoglobulin: Nilai normal

Imunoglobulin ditentukan daripada serum darah. Bagi orang dewasa, nilai normal adalah seperti berikut:

IgA

IgD

IgE

Igg

IgM

70 – 380 mg/dl

<100 U / ml

sehingga 100 IU/ml

700 – 1600 mg/dl

Wanita: 40 – 280 mg/dl

Lelaki: 40 – 230 mg/dl

Bagi kanak-kanak, nilai rujukan lain dikenakan bergantung pada umur.

Bilakah imunoglobulin berkurangan?

Penyakit berikut membawa kepada penurunan pengeluaran antibodi:

 • Sindrom Cushing
 • Kencing manis
 • hipotiroidisme (kelenjar tiroid kurang aktif)
 • jangkitan bakteria
 • keracunan darah (sepsis)

Terapi yang menekan sistem imun juga menghalang pengeluaran imunoglobulin. Ini benar, sebagai contoh, kemoterapi dan terapi radiasi untuk pesakit kanser.

Penyakit lain seperti sindrom nefrotik tidak menjejaskan pengeluaran antibodi, tetapi membawa kepada peningkatan kehilangannya. Perkara yang sama berlaku dengan luka bakar yang teruk.

Kekurangan antibodi kongenital

Bilakah imunoglobulin dinaikkan?

Tahap antibodi yang tinggi adalah disebabkan oleh peningkatan imunoglobulin dan dirujuk sebagai hipergammaglobulinemia. Perbezaan dibuat antara hipergammaglobulinemia poliklonal dan monoklonal:

Hipergammaglobulinemia poliklonal.

Di sini, banyak imunoglobulin yang berbeza meningkat. Ini berlaku, sebagai contoh, dalam kes berikut:

 • jangkitan akut dan kronik
 • penyakit autoimun (seperti systemic lupus erythematosus, rheumatoid arthritis)
 • @ penyakit hati seperti sirosis

Hipergammaglobulinemia monoklonal

Kurang biasa, hanya satu jenis antibodi tertentu yang meningkat. Contoh hipergammaglobulinemia monoklonal tersebut ialah:

 • Plasmositoma (pelbagai myeloma)
 • Penyakit Waldenström (immunocytoma)

Apa yang perlu dilakukan sekiranya tahap imunoglobulin berubah?

Dalam kes kekurangan antibodi yang diperolehi, penyakit yang mendasari dirawat terlebih dahulu. Sebagai contoh, doktor mungkin menetapkan terapi insulin untuk diabetes mellitus atau terapi penggantian hormon untuk hipotiroidisme.

Sekiranya terdapat kekurangan antibodi kongenital, pesakit menerima penggantian seumur hidup dengan imunoglobulin. Ini diberikan ke dalam vena (intravena) atau di bawah kulit (subcutaneously).

Walaupun lebih daripada satu jenis imunoglobulin dinaikkan (polyclonal hypergammaglobulinemia), puncanya disiasat supaya terapi yang sesuai kemudiannya boleh dimulakan.