Penting! | Latihan untuk membantu vertigo kedudukan

Penting!

Sekiranya manuver penentuan kedudukan tidak berjaya, zarah-zarah dapat dikeluarkan secara pembedahan di lengkungan telinga dengan operasi kecil. Walau bagaimanapun, terapi konvensional mencapai hasil yang baik dalam kebanyakan kes, jadi pembedahan jarang diperlukan. Secara amnya, pesakit harus selalu dididik semasa menjalani terapi untuk mengelakkan kemungkinan timbulnya kerisauan dan pemberhentian kepala pergerakan.

Definisi dan sebab

Seperti namanya sudah disebut, yang disebut vertigo kedudukan adalah bentuk vertigo yang berlaku sebaik sahaja badan, atau lebih tepatnya kepala, mengubah kedudukannya sendiri. Ini termasuk, misalnya, berubah dari duduk ke berbaring, meluruskan, membelok ke samping dan sederhana kepala pergerakan seperti mengangguk atau melihat dari sudut. Pening awalnya hanya berlaku dalam jangka waktu yang pendek dan menampakkan diri dalam bentuk vertigo putaran.

Detik pening disertai dengan rasa tidak selamat ketika berdiri dan berjalan. Kadang-kadang, pening disertai oleh loya dan berpeluh. Istilah teknikal untuk penyakit ini adalah paroxysmal vertigo kedudukan.

Ia adalah penyakit yang sering berlaku di masyarakat. Punca pening adalah di telinga, di mana reseptor penting berada, yang menyampaikan maklumat mengenai kedudukan badan dan perubahannya ke pusat sistem saraf - Yang otak - di mana maklumat ini diproses. Pada pesakit yang mengadu vertigo kedudukan, zarah-zarah kecil (kristal) telah ditemukan di gerbang yang disebut di telinga, yang menjengkelkan dan membingungkan reseptor yang biasanya mendaftarkan kedudukannya.

Dengan setiap putaran kepala, misalnya, zarah-zarah juga bergerak, rangsangan yang menjengkelkan dihantar ke otak, yang bertindak balas dengan pening. Kadang-kadang badan tumbuh semula setelah beberapa minggu. Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, penyakit ini dapat dirawat terlebih dahulu dengan hasil yang positif. Oleh kerana perkembangan positif penyakit ini, ia juga disebut sebagai kedudukan paroxysmal jinak vertigo.

Ringkasan

Kedudukan paroxysmal jinak vertigo adalah bentuk vertigo jangka pendek yang tidak menyenangkan yang berlaku dalam kehidupan seharian semasa pergerakan kepala, dengan kemungkinan gejala vegetatif. Gejalanya disebabkan oleh kristal kecil yang tergelincir di telinga. Dalam sebilangan besar kes, zarah-zarah kecil di telinga, lebih tepatnya di lengkungan telinga, dapat diangkut kembali ke tempat asalnya dengan gerakan cepat tertentu.

Manuver kedudukan yang disebut boleh dilakukan mengikut arahan oleh pesakit sendiri di rumah atau secara pasif oleh ahli terapi. Dalam banyak kes, satu pelaksanaan manuver sudah mencukupi. Dalam kes lain, ia mesti dilakukan beberapa kali sebelum pening yang tidak menyenangkan hilang.

Terdapat latihan reposisi yang berbeza untuk setiap lengkungan yang terjejas. Operasi jarang digunakan.