Nutrien Penting untuk Pembentukan Rawan dan Penghilang Sakit

Artikular rawan terdiri daripada empat bahan asas: kolagen, tisu tulang rawan, kondrosit (sel tulang rawan) dan air. Kolagen hidrolisat, Glucosamine dan kondroitin dikira antara rawan bahan binaan. Kesemuanya juga merupakan komponen semula jadi rawan tisu. Kolagen menyediakan kerangka sokongan struktur pada tulang rawan artikular. Glukosamin dan kondroitin membentuk tisu tulang rawan sebagai proteoglikan (gula-protein blok bangunan) dan dicirikan oleh tinggi air-kapasiti mengikat.

Kapasiti beban dan pergerakan sendi

Ketiga-tiga bahan menyumbang kepada daya tahan dan mobiliti sendi: Glukosamin, kondroitin dan kolagen hidrolisis membantu memperbaiki dan membina semula tulang rawan yang rosak pada sendi dan tulang belakang.

  • Collagen Hydrolyzate: Collagen hydrolyzate adalah protein tulen yang memberikan penting asid amino untuk pembinaan semula tulang rawan. Untuk memperbaharui dan menguatkan struktur kolagen, 10 gram kolagen hidrolisat disyorkan setiap hari. Kajian mengesahkan kesakitan-melegakan kesan dos ini setelah beberapa minggu.
  • Glukosamin: Bentuk glukosamin bioaktif adalah glukosamin sulfat, yang meningkatkan kelikatan cecair sinovial dan dengan itu "cecair sinovial". Ia juga merangsang proses anabolik pada tulang rawan artikular dan dapat mengatasi penyempitan ruang sendi. Glukosamin sulfat mempunyai sifat analgesik dan anti-radang.
  • Chondroitin: Chondroitin juga boleh didapati secara bio hanya dalam bentuk sulfat seperti chondroitin sulfate. Sulfat kondroitin dicirikan oleh yang tinggi air-kapasiti mengikat. Dengan cara ini, keanjalan serta fungsi asas tulang rawan artikular dikekalkan. Selain itu, kapasiti pengikat air berfungsi untuk menyuburkan kondrosit di tisu tulang rawan yang tidak dibekalkan darah. Dengan keanjalan yang semakin berkurang, tulang rawan tidak lagi dapat memastikannya kejutan fungsi penyerap.

Mempengaruhi keradangan sendi.

Selalunya, tanda-tanda kehausan kerana usia dan tekanan disertai dengan reaksi keradangan. Omega-3 rantai panjang asid lemak, Seperti asid eicosapentaenoic and asid docosahexaenoic, mempunyai sifat campur tangan secara teratur dalam proses keradangan. Kesan anti-radang mempunyai pengaruh yang menenangkan pada keluhan reumatik radang.

Kepentingan antioksidan

Semasa reaksi keradangan, bahan-bahan yang disebut radikal bebas terbentuk, antara lain. Peningkatan ini keradangan dengan merosakkan membran sel. Vitamin E bertindak sebagai perlindungan terhadap radikal pada membran sel. Vitamin C menyokong kesan vitamin E dan juga terlibat dalam metabolisme kolagen tisu penyokong.

Kerana pelbagai fungsi dalam tulang rawan, nutrien sendi ini secara kolektif meningkatkan struktur tulang rawan juga kesakitan sensasi, daya tahan dan mobiliti sendi. Nutrien sendi ini memperbaiki struktur tulang rawan, melegakan kesakitan sensasi, dan memperkuat daya tahan sendi dan mobiliti.