Mati pucuk: Punca, Kekerapan, Terapi

Gambaran ringkas

 • Apa itu mati pucuk? Zakar tidak cukup kaku atau cukup panjang untuk memuaskan perbuatan seks
 • Punca: pelbagai sebab fizikal dan/atau psikologi, cth. penyakit kardiovaskular, diabetes, kecederaan pada corpus cavernosum, tekanan, perencatan, kemurungan
 • Doktor yang hadir: pakar urologi atau andrologi
 • Pemeriksaan: perbincangan, mungkin juga dengan pasangan, pemeriksaan zakar dan buah zakar, jika perlu juga melalui rektum (pemeriksaan rektum), ujian darah dan air kencing, penentuan status hormon
 • Terapi: cth. ubat, pam vakum, prostesis zakar, pembedahan
 • Perkara yang boleh anda lakukan sendiri: berhenti merokok, kerap bersenam, kurangkan alkohol, perhatikan tekanan darah yang sihat dan paras kolesterol dan gula dalam darah yang sihat

Mati pucuk: Penerangan

Lelaki mati pucuk bukanlah kes terpencil. Angka yang tepat tidak tersedia kerana bilangan kes yang tidak dilaporkan adalah sangat tinggi. Walau bagaimanapun, dianggarkan kira-kira lima peratus lelaki dalam populasi umum terjejas. Risiko disfungsi erektil meningkat dengan usia.

Tahap mati pucuk boleh berbeza-beza di antara lelaki ke lelaki. Sesetengah penghidap hanya mengadu masalah potensi sekali-sekala ("Ia kadang-kadang tidak berfungsi"), manakala yang lain melaporkan kehilangan total fungsi ereksi.

Hanya apabila ereksi yang mencukupi gagal dalam kira-kira 70 peratus percubaan dan masalah bertahan sekurang-kurangnya enam bulan, doktor memanggil ini "disfungsi erektil".

Bentuk mati pucuk

Doktor membezakan antara dua bentuk mati pucuk:

Disfungsi erektil (impotentia coeundi).

Kemandulan (Impotentia generandi).

Dalam jenis mati pucuk ini, ereksi normal berlaku dan hubungan seksual boleh dilakukan tanpa masalah. Namun, lelaki itu tidak boleh melahirkan anak. Biasanya, lelaki ini mengalami ejakulasi, tetapi tidak ada sperma yang utuh, terlalu sedikit sperma, atau tiada sperma langsung dalam air mani.

Mati pucuk: punca dan kemungkinan penyakit

Ereksi sebenarnya adalah satu keajaiban: ia dicipta oleh interaksi kompleks saluran darah, sistem saraf, hormon dan otot. Dan mana-mana pemain ini boleh "kendur."

Sebab-sebab mati pucuk boleh sangat berbeza-beza dan menjadi fizikal dan psikologi. Dalam kira-kira 70 peratus lelaki yang mengalami disfungsi erektil, punca fizikal (kebanyakannya penyakit) ditemui. Ini benar terutamanya dalam kumpulan umur 50 tahun ke atas. Pada lelaki lain, sebab psikologi bertanggungjawab untuk mati pucuk.

Mati pucuk: Punca Fizikal

Terdapat beberapa keadaan yang berkaitan dengan disfungsi erektil. Yang paling penting ialah: Penyakit kardiovaskular: Kalsifikasi vaskular (pengerasan arteri, aterosklerosis) adalah punca paling biasa mati pucuk. Penyakit arteri koronari (CAD), tekanan darah tinggi (hipertensi) dan kolesterol tinggi (hiperkolesterolemia) juga boleh mencetuskan disfungsi erektil. Penyakit arteri periferal (pAVD), penyebab utamanya adalah merokok, juga boleh mencetuskan mati pucuk. Obesiti juga mempunyai kesan negatif pada kapal.

Hubungan antara arteriosklerosis dan mati pucuk adalah seperti berikut: jika arteri dikalsifikasi, tidak cukup darah sampai ke zakar. Sebaliknya, darah juga boleh mengalir keluar dari zakar terlalu cepat, dan kadang-kadang kedua-duanya berlaku. Tetapi hasilnya selalu bahawa jumlah darah dalam tisu erektil zakar tidak lagi mencukupi untuk ereksi yang memuaskan.

Gangguan hormon: Tahap testosteron yang rendah adalah faktor utama yang perlu disebutkan di sini. Jika tidak cukup hormon seks lelaki dihasilkan atau dikeluarkan, ini melemahkan fungsi erektil.

Gangguan neurologi: Untuk ereksi berlaku, isyarat saraf dari otak mesti dihantar ke zakar. Penyakit saraf seperti multiple sclerosis, penyakit Parkinson, strok atau tumor boleh mengganggu penghantaran isyarat.

Kerosakan pada saraf tunjang: Dalam kes ini, gangguan refleks yang bertanggungjawab untuk ereksi boleh menyebabkan mati pucuk. Ini diperhatikan, sebagai contoh, dalam paraplegia. Tetapi cakera hernia juga boleh menjejaskan penghantaran impuls saraf yang diperlukan untuk ereksi.

Intervensi pembedahan: Semasa operasi di kawasan pelvis (contohnya, dalam kes kanser prostat), laluan saraf ke dan dari zakar boleh rosak. Mati pucuk kemudiannya adalah akibat yang kerap.

Kecacatan alat kelamin: Mereka juga boleh bertanggungjawab untuk mati pucuk.

Mati pucuk: Punca psikologi

Dalam sesetengah pesakit, punca mati pucuk adalah semata-mata psikologi, terutamanya pada lelaki yang lebih muda. Pakar seks dan psikologi melihat masalah potensi terutamanya sebagai mesej berkod dari badan dan jiwa. Oleh itu, faktor psikologi berikut boleh menjadi di belakangnya apabila zakar mogok:

 • Kemurungan
 • Tekanan, tekanan untuk melakukan
 • Halangan, ketakutan
 • kurang keyakinan diri
 • membantah untuk menjadi seorang yang kuat
 • Konflik perkongsian
 • konflik personaliti, cth. homoseksual yang tidak diakui

Sebab-sebab lain

Ubat-ubatan tertentu juga boleh menyebabkan disfungsi erektil, termasuk ubat-ubatan untuk penyakit kardiovaskular seperti penyekat beta - mereka menurunkan tekanan darah.

Mati pucuk: Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Lelaki yang mengalami mati pucuk selama beberapa minggu pastinya perlu berjumpa doktor. Ini kerana masalah potensi boleh menjadi tanda awal penyakit kronik, seperti diabetes. Jika tidak dirawat, ini boleh menjadi bahaya kesihatan yang serius. Oleh itu, atasi rasa malu anda dan pergi ke doktor lebih awal sekiranya berlaku gangguan potensi!

Mati pucuk: Apa yang doktor lakukan?

Pelabuhan pertama untuk disfungsi erektil ialah pakar urologi atau andrologi. Untuk menjelaskan mati pucuk, perbincangan terperinci tentang sejarah perubatan (anamnesis) adalah perlu terlebih dahulu. Doktor juga mesti bertanya kepada anda soalan yang sangat peribadi, termasuk soalan tentang kehidupan seks anda. Kadang-kadang ini diikuti dengan perbincangan dengan pasangan anda. Anda juga harus memberitahu doktor anda tentang semua ubat yang anda ambil - tidak kira sama ada ia adalah ubat preskripsi atau tidak. Ini kerana sesetengah ubat boleh menyebabkan mati pucuk.

Langkah seterusnya adalah untuk menjelaskan punca asas disfungsi erektil. Langkah pertama ialah pemeriksaan zakar dan buah zakar. Di samping itu, pemeriksaan manual melalui rektum (pemeriksaan rektum digital) disyorkan. Ini boleh mengesan pembesaran prostat, yang juga boleh menyebabkan Disfungsi Erektil.

Diagnosis mati pucuk selanjutnya termasuk tekanan darah dan pengukuran nadi, serta ujian darah dan air kencing. Antara lain, doktor akan menentukan status hormon anda. Dalam kes khas, dia juga akan memeriksa saraf lantai pelvis secara neurologi. Pada lelaki mati pucuk yang berumur lebih dari 45 tahun, darah juga boleh diperiksa untuk tanda-tanda kanser prostat.

Pemeriksaan ultrabunyi pada saluran darah zakar dalam keadaan rehat – dan kadangkala selepas suntikan ubat yang merangsang ereksi – adalah penting untuk diagnosis disfungsi erektil yang boleh dipercayai.

Rawatan

Terdapat beberapa pilihan rawatan individu untuk mati pucuk. Kaedah mana yang sesuai untuk kes tertentu bergantung pada punca disfungsi erektil dan sikap lelaki terhadap pelbagai bentuk terapi. Walau bagaimanapun, lelaki mesti sedar bahawa kebanyakan pendekatan rawatan hanya merawat mati pucuk, tetapi tidak menghapuskan puncanya. Pada dasarnya, peluang kejayaan rawatan mati pucuk adalah lebih tinggi lebih awal ia dimulakan. Faktor penentu adalah sama ada penyakit yang mendasari mati pucuk boleh dirawat atau tidak.

Jika perencat PDE-5 tidak membantu atau tidak boleh digunakan (cth., dalam kes penyakit kardiovaskular yang teruk atau mengambil ubat antihipertensi), penyediaan yohimbine boleh meningkatkan potensi dalam keadaan tertentu.

Pentadbiran hormon: Hormon seks lelaki testosteron boleh membantu dalam beberapa kes mati pucuk. Bila terapi sedemikian sesuai bergantung pada kes individu dan harus diputuskan oleh doktor dan pesakit bersama-sama.

Pam vakum: Vakum dicipta dalam pam vakum yang menarik darah ke dalam zakar dan menyelesaikan disfungsi erektil buat sementara waktu. Cincin berjalur di sekitar pangkal zakar menghalang darah daripada mengalir terlalu cepat dari tisu erektil sebaik sahaja ereksi dicapai.

Prostesis zakar: Prostesis zakar harus ditanam pada lelaki yang mati pucuk hanya apabila semua kaedah lain telah gagal - kerana prosedurnya adalah kekal.

Pembedahan: Mati pucuk vaskular juga boleh dirawat melalui pembedahan. Walau bagaimanapun, campur tangan sedemikian adalah berisiko dan tidak begitu menjanjikan.

Bantuan potensi yang meragukan dan berbahaya

Jangan cuba menguruskan mati pucuk sendiri dengan ubat-ubatan atau afrodisiak yang meragukan dari kedai seks. Disfungsi erektil selalunya merupakan tanda amaran awal yang penting bagi penyakit serius yang sebaliknya mudah diabaikan. Hanya doktor yang boleh mengetahui punca mati pucuk dan merawatnya dengan berkesan.

Berhati-hati terutamanya dengan tawaran bersih! Jauhkan tangan anda daripada tawaran internet haram yang membekalkan ubat preskripsi untuk merawat mati pucuk walaupun tanpa preskripsi. Produk sedemikian sering tidak berkesan kerana ia mengandungi, sebagai contoh, hanya serbuk penaik atau tepung. Kemudian anda telah membuang wang anda ke luar tingkap. Sesetengah penambah seksual haram malah berbahaya kerana ia mengandungi toksin. Anda bukan sahaja merosakkan dompet anda, tetapi juga kesihatan anda!

Jika kesan sampingan berlaku selepas menggunakan ubat preskripsi yang diedarkan secara haram, anda juga tidak mempunyai tuntutan liabiliti terhadap pengilang. Dalam kes pesanan dari luar negara, bungkusan itu juga boleh dirampas oleh pihak kastam - dan anda akan ditinggalkan dengan tangan kosong.

Apa yang anda boleh buat sendiri

Dalam kes gangguan potensi, sentiasa dinasihatkan untuk memperbaiki tabiat gaya hidup anda terlebih dahulu:

 • Berhenti merokok
 • pengurangan berat dalam kes lebihan kilo
 • senaman fizikal dan sukan yang kerap
 • normalisasi paras gula darah tinggi
 • normalisasi tekanan darah tinggi dan paras kolesterol
 • pengurangan penggunaan alkohol

Kini terdapat bukti yang semakin meningkat bahawa langkah-langkah sedemikian boleh memberi kesan positif bukan sahaja pada kesihatan umum, tetapi juga pada fungsi ereksi, dan dengan itu membantu melawan mati pucuk.