Mati pucuk | Kesan sampingan perencat ACE

Mati pucuk

Mati pucuk tidak diharapkan menjadi kesan sampingan pengambilan ACE inhibitors. Ini adalah kesan sampingan yang biasa dari yang lain darah ubat penurun tekanan, apa yang disebut penyekat beta. ACE inhibitors mempunyai mekanisme tindakan yang berbeza dan tidak ada pengaruh pada potensi atau fungsi ereksi.

Oleh itu, ACE inhibitors tidak boleh dihentikan sekiranya mati pucuk berlaku. Gejala mesti mempunyai sebab yang berbeza. Sekiranya perlu, doktor keluarga atau ahli urologi boleh mendapatkan nasihat.

Penambahan berat badan

Peningkatan berat badan adalah kesan sampingan yang boleh dicetuskan atau dipromosikan oleh pelbagai ubat. Walau bagaimanapun, perencat ACE tidak ada di antara mereka. Sekiranya anda menambah berat badan semasa mengambil perencat ACE, ini tidak boleh dikaitkan dengan ubat. Dalam kes sedemikian, ubat antihipertensi tidak boleh dihentikan sendiri.

Kemurungan

Inhibitor ACE tidak menyebabkan atau mempromosikan kemurungan. Secara keseluruhan, penyakit ini sangat biasa dan boleh disebabkan oleh gabungan pelbagai faktor dan pengaruh. Antara lain, beberapa ubat juga boleh menjadi kesan sampingan yang dapat mendorong perkembangan kemurungan.

Walau bagaimanapun, penghambat ACE tidak ada di antara mereka. Sekiranya kemurungan berlaku semasa mengambil ubat, oleh itu harus diteruskan. Sebagai contoh, doktor keluarga boleh menjadi titik kontak pertama untuk merawat kemurungan.

Terapi kesan sampingan

Walaupun terdapat banyak produk dalam kumpulan perencat ACE, jika berlaku satu atau lebih kesan sampingan, disarankan untuk menghentikan ubat dan tidak beralih ke perencat ACE yang lain. Kesan sampingannya adalah khusus kumpulan, jadi terapi lebih lanjut disarankan untuk beralih ke antagonis angiotensin-II.