Hernia sementara (Scar Hernia): Punca

Patogenesis (perkembangan penyakit)

Dalam hernia sementara, lubang hernial terbentuk oleh parut yang melewati semua lapisan dinding perut. Di bawah tekanan, ini berbeza kerana kekurangan keanjalan.

Hernia cicatricial adalah komplikasi lewat yang paling biasa dari pembedahan perut sebelumnya. Kira-kira 20% daripada semua pesakit pembedahan perut mengalami hernia insisional, separuh daripadanya pada tahun pertama selepas pembedahan.

Terjejas kolagen metabolisme - penurunan kolagen jenis I / III dengan ketara berbanding dengan fasia normal - nampaknya memberi kesan negatif terhadap kestabilan tisu dan parut. Jenis 1 kolagen bertanggungjawab untuk ketahanan tisu mekanikal. Jenis 3 yang tidak stabil secara mekanikal kolagen, yang terbentuk terutamanya pada awal penyembuhan luka fasa, kemudian digantikan oleh kolagen jenis 1 sebagai sebahagian daripada proses organisasi. Penyembuhan luka gangguan juga meningkatkan risiko hernia insisional.

Faktor patofisiologi yang lain adalah lonjakan tekanan intra-perut ("di dalam perut") (contohnya, disebabkan oleh kronik batuk, kronik sembelit/ halangan).

Etiologi (penyebab)

Sebab biografi

  • Gangguan kolagen keturunan:
  • Jantina - jantina lelaki?
  • Umur> 45 tahun

Punca tingkah laku

Penyebab yang berkaitan dengan penyakit

* Baiklah, peningkatan tekanan intra-perut.

Ubat (gangguan penyembuhan luka)

operasi

  • Pembedahan perut / pembedahan perut (laparotomi / laparoskopi).

Sebab-sebab lain

  • Kelemahan tisu penghubung
  • Mengandung