Hernia sementara (Scar Hernia)

Dalam hernia sementara - disebut sebagai hernia insisional - (Latin: hernia cicatrica; ICD-10-GM K43.0: hernia sementara dengan penahanan, tanpa gangrene; ICD-10-GM K43.1: hernia sementara dengan gangrene; ICD-10-GM K43.2: hernia sementara tanpa penahanan dan tanpa gangrene), lubang hernial terbentuk oleh parut yang melewati semua lapisan dinding perut. Di bawah tekanan, ini berbeza kerana kekurangan keanjalan.

Di semua hernia, termasuk hernia sementara, penonjolan parietal peritoneum (lapisan luar peritoneum yang melapisi rongga perut) melalui titik lemah di dinding perut disebut hernia luaran. Lubang hernial adalah celah di dinding perut di mana kantung hernial menonjol. Bergantung pada lokasi hernia, kandungan kantung hernia mungkin merangkumi hampir semua komponen perut (rongga perut); omentum yang paling biasa (bahasa Latin untuk "jaring" atau "jaring perut") atau usus kecil.

Hernia cicatricial mewakili komplikasi lewat yang paling biasa dari pembedahan perut sebelumnya (pembedahan perut).

Kejadian (kekerapan kes baru) hernia insisional adalah 4-10%, bergantung pada prosedur pembedahan.

Kursus dan prognosis: Komplikasi terburuk dari hernia insisional yang tidak dioperasikan (hernia parut) adalah penahanan (penjebakan kandungan kantung hernia), yang dianggarkan berlaku pada 6-15% kes. Akibat penahanan, gangren (kematian tisu (nekrosis) kerana berkurang darah aliran) kandungan kantung hernia biasanya berlaku. Dalam pembedahan kecemasan, reseksi usus (penyingkiran sebahagian usus) diperlukan pada sekitar 25% kes. Catatan: Hernia sementara harus selalu dikendalikan.