Inkontinens: punca, rawatan

Gambaran ringkas

 • Punca: Berbeza mengikut bentuk, cth batu kencing, pembesaran prostat, tumor, kecederaan saraf atau kerengsaan, penyakit saraf (multiple sclerosis, strok, penyakit Alzheimer, dsb.).
 • Rawatan: latihan lantai pelvis, latihan tandas, elektroterapi, perentak jantung, ubat-ubatan, pembedahan, rawatan penyakit yang mendasari.
 • Bila nak jumpa doktor? Apabila aduan berlaku, selewat-lewatnya apabila ia menjadi beban
 • Pencegahan: jangan merengsakan pundi kencing, minum secukupnya, senaman relaksasi, kurangkan berat badan berlebihan.

Apakah inkontinens?

Orang yang mengalami masalah inkontinens mempunyai masalah menahan air kencing atau, kurang kerap, najis mereka secara terkawal. Ini dirujuk sebagai inkontinensia kencing atau najis.

Inkontinens urinari

Secara bahasa sehari-hari, gejala ini juga dipanggil "kelemahan pundi kencing". Walau bagaimanapun, pundi kencing tidak selalu menjadi punca. Terdapat pelbagai manifestasi inkontinensia kencing.

Inkontinens mendesak: Dalam bentuk inkontinens ini, keinginan untuk membuang air kecil berlaku secara tiba-tiba dan sangat kerap – kadangkala beberapa kali sejam – walaupun pundi kencing belum penuh. Selalunya, mereka yang terjejas tidak lagi sampai ke tandas tepat pada waktunya. Air kencing keluar memancar. Sesetengah orang juga mengalami inkontinens bercampur. Ini adalah gabungan tekanan dan inkontinens mendesak.

Inkontinens limpahan: Apabila pundi kencing penuh, sejumlah kecil air kencing sentiasa mengalir keluar. Mereka yang terjejas sering juga merasakan keinginan berterusan untuk membuang air kecil.

Inkontinens urinary extraurethral: Di sini juga, air kencing sentiasa bocor tanpa terkawal. Walau bagaimanapun, ini tidak berlaku melalui saluran kencing, tetapi melalui bukaan lain (secara perubatan: extraurethral), seperti faraj atau dubur.

Inkontinens tahi

Perbezaan dibuat antara inkontinensia kencing dan inkontinensia najis. Bentuk inkontinensia ini kurang biasa. Pesakit inkontinens najis mengalami kesukaran untuk mengekalkan kandungan usus dan gas usus di dalam rektum.

Anda boleh membaca segala-galanya mengenai punca, rawatan dan diagnosis bentuk inkontinens ini dalam artikel mengenai inkontinens najis.

Punca inkontinensia

Ini memenuhi dua tugas penting: Ia mesti menyimpan air kencing dan mengosongkan dirinya (sejauh mungkin) pada masa yang dikehendaki. Semasa penyimpanan, otot pundi kencing dilonggarkan. Ini menyebabkan pundi kencing mengembang dan terisi. Pada masa yang sama, otot sphincter tegang supaya air kencing tidak segera mengalir keluar semula melalui uretra. Untuk mengosongkan, otot pundi kencing mengecut, manakala sfinkter dengan otot lantai pelvis mengendur. Air kencing mengalir keluar melalui uretra.

Dalam inkontinens tekanan, mekanisme penutupan antara leher pundi kencing dan uretra tidak lagi berfungsi. Sebab untuk ini adalah, sebagai contoh, bahawa tisu lantai pelvis telah cedera, contohnya dalam kemalangan atau pada lelaki selepas pembedahan prostat atau kelahiran faraj pada wanita. Kecederaan dan kerengsaan saraf serta penonjolan pundi kencing juga mencetuskan inkontinens tekanan. Di samping itu, ia disukai oleh faktor risiko seperti:

 • Batuk kronik
 • Kerap mengangkat beban berat
 • Kurang bersenam (lantai pelvis kurang terlatih!)
 • Pada wanita: organ pelvis tenggelam ke bawah, cth rahim kendur

Pada titik ini, terdapat risiko bahawa tisu penghubung akan memberi laluan, contohnya, disebabkan oleh tekanan seperti kehamilan dan kelahiran, rahim yang lebih rendah, atau perubahan hormon semasa menopaus - mengakibatkan inkontinensia kencing.

Inkontinens mendesak:

 • Kerosakan saraf atau kerengsaan akibat pembedahan.
 • Penyakit neurologi seperti multiple sclerosis, penyakit Parkinson, penyakit Alzheimer, tumor otak atau strok
 • Kerengsaan berterusan pundi kencing, contohnya disebabkan oleh batu pundi kencing atau jangkitan saluran kencing (cystitis)
 • Kencing manis yang tidak dirawat dengan secukupnya (diabetes mellitus): Toksin yang dihasilkan oleh paras gula darah yang tinggi menjejaskan sistem saraf.
 • Penyebab psikologi

Inkontinens refleks:

Inkontinens limpahan:

Dalam bentuk ini, saluran keluar pundi kencing tersumbat dan mengganggu aliran air kencing, sebagai contoh, pada lelaki disebabkan oleh pembesaran prostat (seperti dalam pembesaran prostat jinak) atau penyempitan uretra. Yang terakhir mungkin disebabkan oleh tumor atau batu kencing.

Inkontinens extraurethral:

Pelbagai ubat (seperti diuretik, antidepresan, neuroleptik) dan juga alkohol boleh memburukkan lagi inkontinensia kencing yang sedia ada.

Apa yang boleh dilakukan untuk inkontinens?

Terdapat pelbagai cara untuk merawat inkontinens. Dalam kes individu, terapi inkontinens disesuaikan dengan bentuk dan punca inkontinensia dan kepada situasi kehidupan pesakit.

Latihan biofeedback: Sesetengah orang merasa sukar untuk merasakan otot lantai pelvis dan secara sedar melihat dan mengawal sfinkter. Dalam latihan biofeedback, siasatan kecil di rektum atau faraj mengukur pengecutan lantai pelvis dan mencetuskan isyarat visual atau akustik. Dengan cara ini, pesakit boleh melihat sama ada dia benar-benar menegangkan atau mengendurkan otot yang betul semasa latihan lantai pelvik.

Latihan tandas (latihan pundi kencing): Di sini, pesakit mesti menyimpan log kencing yang dipanggil untuk beberapa lama. Dalam log ini, pesakit merekodkan apabila dia merasakan keinginan untuk membuang air kecil, apabila dia membuang air kecil, berapa banyak air kencing yang dikeluarkan, dan sama ada kencing terkawal atau tidak terkawal. Pesakit juga mesti perhatikan apa dan berapa banyak yang dia telah minum dalam perjalanan sehari atau malam.

Hanya menjalankan latihan tandas di bawah pengawasan perubatan.

Rawatan hormon: Dalam kes inkontinens akibat kekurangan estrogen semasa atau selepas menopaus, doktor menetapkan wanita yang terjejas penyediaan estrogen tempatan, contohnya salap.

Kateter: Dengan inkontinensia refleks, pundi kencing mungkin perlu dikosongkan dengan kerap melalui kateter.

Pembedahan: Inkontinens extraurethral sentiasa dirawat secara pembedahan, contohnya dengan menutup fistula. Jika inkontinens disebabkan oleh pembesaran prostat, pembedahan juga biasanya diperlukan. Jika tidak, pembedahan hanya dipertimbangkan untuk inkontinensia kencing jika langkah terapi bukan pembedahan tidak membawa kejayaan yang diingini.

Inkontinens kencing: minum dengan betul

Terutama dalam kes inkontinensia kencing, minum secara tiba-tiba mengambil peranan penting bagi mereka yang terjejas: Kerana takut kebocoran air kencing yang tidak terkawal, mereka cuba minum sesedikit mungkin. Walau bagaimanapun, ini tidak memperbaiki keadaan - sebaliknya: dengan pengambilan cecair yang tidak mencukupi, air kencing menjadi lebih tertumpu dalam pundi kencing, yang sering meningkatkan keinginan untuk membuang air kecil dan merengsakan membran mukus pundi kencing.

Jika anda mengalami masalah inkontinensia kencing, bincangkan dengan doktor anda berapa banyak yang anda minum dan pada masa apa. Dalam log kencing, anda menyimpan rekod tepat tentang pengambilan cecair dan kencing anda (lihat di atas: Latihan tandas). Berdasarkan rekod ini, doktor akan mengesyorkan jumlah dan masa minum yang sesuai untuk anda.

Bantuan untuk inkontinens

Inkontinens: Bila hendak berjumpa doktor?

Inkontinens: pemeriksaan dan diagnosis

Dalam temu bual, doktor terlebih dahulu bertanya tentang simptom tepat pesakit dan sejarah perubatan (anamnesis). Dengan cara ini, dia mengetahui apakah bentuk inkontinensia yang dihidapi seseorang dan mempersempit kemungkinan punca dengan lebih terperinci. Soalan yang mungkin dalam perbualan anamnesis ialah:

 • Berapa lamakah anda mengalami kebocoran air kencing yang tidak terkawal?
 • Berapa kerap anda membuang air kecil?
 • Adakah anda mengalami kesakitan?
 • Pada keadaan apakah kebocoran air kencing tidak disengajakan berlaku?
 • Bolehkah anda merasakan jika pundi kencing anda penuh atau kosong?
 • Adakah anda telah menjalani pembedahan? Adakah anda telah melahirkan anak?
 • Adakah anda mempunyai sebarang penyakit asas (diabetes, multiple sclerosis, Parkinson, dll.)?

Peperiksaan

Pelbagai pemeriksaan membantu untuk menjelaskan inkontinens. Kaedah mana yang berguna dalam kes individu bergantung, antara lain, pada jenis dan keterukan inkontinensia. Peperiksaan yang paling penting ialah:

 • Pemeriksaan ginekologi: Contohnya, prolaps rahim atau prolaps faraj boleh ditentukan sebagai punca inkontinensia kencing.
 • Ujian air kencing dan darah: Mereka memberikan bukti jangkitan atau keradangan.
 • Urodinamik: Dalam kes inkontinensia kencing, doktor menggunakan pemeriksaan urodinamik untuk menilai fungsi pundi kencing. Contohnya, uroflowmetry menggunakan elektrod untuk mengukur isipadu air kencing semasa membuang air kecil, tempoh pengosongan pundi kencing, dan aktiviti otot perut dan lantai pelvis.
 • Cystoscopy: Dalam sesetengah kes, ini adalah perlu untuk mengesan keradangan mukosa pundi kencing atau tumor dalam pundi kencing, contohnya.
 • Ujian templat: Di sini, templat kering mula-mula ditimbang dan dimasukkan. Pada penghujung tempoh yang ditetapkan, dengan jumlah minuman dan senaman fizikal yang ditetapkan, templat ini ditimbang semula dan menunjukkan berapa banyak air kencing yang telah dikeluarkan secara tidak sengaja.

Inkontinens: Pencegahan

Terdapat beberapa langkah untuk mencegah inkontinens atau mencegahnya daripada berkembang:

Jika berat badan berlebihan, mungkin kurangkan berat badan. Berat badan berlebihan adalah faktor risiko penting untuk inkontinensia. Ia meningkatkan tekanan dalam rongga perut dan dengan itu menggalakkan inkontinens atau memburukkan lagi inkontinens sedia ada. Oleh itu, adalah berfaedah untuk menghilangkan berat badan berlebihan. Ini juga mempunyai kesan positif terhadap kejayaan latihan lantai panggul.

Makan makanan yang mesra pundi kencing. Elakkan makanan yang merengsakan pundi kencing, contohnya rempah panas atau kopi.

Soalan lazim

Anda boleh mendapatkan jawapan kepada soalan yang paling kerap ditanya tentang topik ini dalam artikel kami Soalan lazim mengenai inkontinens.