Psyllium India

Produk

India psyllium biji dan sekam psyllium India terdapat di farmasi dan kedai ubat sebagai barang terbuka. Terdapat juga ubat-ubatan siap yang sesuai di pasaran, seperti Agiolax mite, Laxiplant, dan Metamucil. Ini biasanya serbuk atau butiran. Lihat juga di bawah psyllium.

Tumbuhan batang

Tanaman induk berasal dari keluarga pisang (Plantaginaceae). Kilang ini juga dipanggil dan berasal dari India dan Iran.

Ubat ubat

Di satu pihak, orang India psyllium biji (semen Plantaginis ovatae), biji tanaman kering dan matang, digunakan sebagai bahan mentah perubatan. Mereka berganti nama sebagai air mani Ispaghulae. Lebih umum, sekam psyllium India digunakan (Plantaginis ovatae seminis tegumenti pulvis). Sinonim yang sesuai adalah Ispaghulae testa. Mereka terdiri daripada episperm dan lapisan benih runtuh yang berdekatan. .

Ramuan

Konstituen merangkumi lendir (agen pembengkakan, polisakarida), serat pemakanan, dan minyak lemak dalam biji.

Kesan

Persiapannya kuat air-binding, bengkak, julap, sifat kenyang, dan penurun lipid ringan. Biji atau lapisan biji membengkak di usus, menjadikan najis lebih licin, lembut dan kenyal, dan najis bertambah jumlah. Akibatnya, mereka mencetuskan buang air besar. Kesannya berlaku dalam masa kira-kira 12 hingga 24 jam.

Petunjuk untuk digunakan

Untuk rawatan sembelit dan untuk melembutkan najis buasir, selepas pembedahan dan di fisur dubur. Sebagai air- ejen pengikat di cirit-birit dan sebagai agen pelangsingan pemuasan di berat badan berlebihan and obesiti. Untuk pengambilan serat pemakanan dan sebagai langkah sokongan untuk tinggi kolesterol.

Dos

Mengikut arahan. Ubatnya harus diambil dengan cairan yang mencukupi, kerana sembelit sebaliknya diperburuk. Sekurang-kurangnya 30 ml setiap 1 g serbuk disyorkan. Mereka juga boleh dikacau yogurt dan muesli. Jangan mengambil sebelum tidur dan jangan menyedut serbuk (kulit biji). Setiap hari dos untuk orang dewasa: 7 hingga 11 g, dibahagikan kepada satu hingga tiga dos individu (sumber: EMA).

Kontraindikasi

  • Hipersensitivity
  • Sembelit yang berlangsung lebih lama dari dua minggu dan belum dapat dijelaskan
  • Halangan usus
  • Penyempitan saluran esofagus dan gastrousus.
  • Sakit perut sebab yang tidak diketahui
  • Hernia Hiatal
  • Kanak-kanak di bawah umur 6 atau 12 tahun (bergantung kepada bidang permohonan).

Untuk langkah berjaga-jaga lengkap, lihat label ubat.

Interaksi

Psyllium India tidak boleh digabungkan dengan agen penghambat pergerakan seperti loperamide. Penyerapan dari yang lain dadah mungkin ditangguhkan. Oleh itu, selang satu setengah hingga satu jam harus diperhatikan. Pada pesakit diabetes, mungkin perlu menyesuaikan dos antidiabetik dadah. Ini harus dilakukan di bawah pengawasan perubatan. Perkara yang sama berlaku untuk tiroid hormon.

Kesan buruk

Mungkin kesan buruk merangkumi gangguan pencernaan seperti gas dan kembung. Psyllium India boleh menyebabkan reaksi alahan, hingga dan termasuk asma serangan dan bronkospasme, pada individu yang sensitif. Anafilaksis juga telah dilaporkan. Ini disukai oleh penyedutan zarah-zarah kecil, misalnya semasa mengisi atau mengeluarkan. Bukan hanya pesakit yang terjejas, tetapi juga profesional seperti ahli farmasi, ahli farmasi dan pembantu farmasi. Alahan penghidap tidak boleh mengatasi masalah tersebut serbuk atau mesti dipakai sesuai mulut perlindungan.