Petunjuk | Almotriptan

Indikasi

Petunjuk utama untuk almotriptan adalah simptomatik migrain. Ubat tersebut boleh digunakan untuk merawat migrain serangan yang digabungkan dengan aura atau tanpa aura. Aura adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan gejala neurologi yang menyertainya migrain, yang dapat dilihat sebagai pengarang a serangan migrain.

Penghidap gangguan ini biasanya merupakan bunyi pendengaran yang tidak dikenali atau gangguan penglihatan dan perasaan tidak senang secara umum. Pesakit biasanya mempunyai perasaan "bahawa ada sesuatu yang salah" sebelumnya, tetapi biasanya tidak dapat memberikan apa-apa maklumat lanjut. Gangguan penglihatan dicirikan oleh gejala seperti kilat yang menyekat bidang penglihatan dan berlangsung selama kira-kira 10-60 minit.

Tidak lama selepas aura muncul, migrain sakit kepala mulakan. Almotriptan hanya boleh diambil sekiranya berkaitan dengan migrain sakit kepala. Ubat ini tidak membantu melawan ketegangan sakit kepala kerana prinsip tindakannya. Ubat ini juga boleh digunakan untuk sakit kepala kluster.

Dos

Dos Almotriptan ialah 12.5 mg tablet. Mereka boleh diambil tanpa makanan, tanpa makan. Dos harian juga 12.5 mg. Tablet kedua boleh diambil jika sakit kepala bermula semula dalam 24 jam berikutnya.

Walau bagaimanapun, dalam kes ini, selang waktu minimum 2 jam antara tablet pertama dan yang kedua mesti diperhatikan. Sekiranya gejala berlaku semasa mengambil Almotriptan, tablet kedua tidak boleh diambil, tetapi doktor harus berunding. Almotriptan tidak boleh dikombinasikan dengan alkohol, kerana ini akan mengubah penyerapan atau kerosakan ubat di dalam badan.

Pemerolehan di farmasi

Almotriptan boleh didapati tanpa preskripsi dari farmasi. Satu pakej mengandungi 2 tablet masing-masing 12.5 mg. Sebelum mengambil Almotriptan, bagaimanapun, harus berjumpa doktor, kerana Almotriptan hanya berkesan dalam kes sakit kepala yang berkaitan dengan myalgia. Sekiranya sakit kepala yang teruk dan tidak pernah terjadi sebelumnya, doktor juga harus segera berjumpa; perkara yang sama berlaku untuk sakit kepala yang berpanjangan.

Almotriptan vs naratriptan

Kedua-dua naratriptan dan almotriptan boleh didapati di kaunter farmasi. Kedua-dua ubat boleh didapati dalam saiz pek kecil, yang tidak boleh dilebihi pada mulanya. Kedua-dua persiapan mempunyai kesan yang hampir sama.

Permulaan tindakan Naratriptan berlaku selepas kira-kira satu jam, paling banyak selepas 4 jam. Kesan almotriptan biasanya berlaku lebih awal. Bergantung pada pesakit dan organisma, permulaan tindakan persiapan masing-masing mungkin berbeza.