Kekuatan petunjuk amoksisilin | Amoksisilin

Kekuatan petunjuk amoksisilin

Amoxicillin 500 sesuai untuk merawat jangkitan akut atau kronik di pelbagai bahagian badan. Nombor 500 menerangkan di sini miligram (mg) bahan aktif yang terkandung; berikut 500mg bahan aktif antibiotik Amoxicillin. Sama ada Amoxicillin 500 mencukupi bergantung kepada keparahan jangkitan, usia, berat badan dan buah pinggang fungsi orang yang terjejas.

Dos yang diperlukan dikira dari faktor-faktor ini dan diambil dalam beberapa dos individu yang tersebar sepanjang hari. Seperti terapi antibiotik, prasyarat untuk pemberian amoksisilin adalah kepekaan patogen terhadap antibiotik, kerana tidak setiap patogen dapat diobati dengan setiap antibiotik. Amoxicillin 500 sering digunakan untuk jangkitan telinga, hidung dan kawasan tekak dan saluran pernafasan.

Terutama yang perlu diperhatikan adalah keradangan pada telinga tengah (otitis media), sinusitis, radang amandel, faringitis or radang paru-paru. Kawasan lain dari penggunaan Amoxicillin 500 adalah jangkitan pada kulit, tisu lembut dan tulang. Sekiranya Amoxicillin 500 tidak mencukupi dari segi potensi, Amoxicillin 750 boleh digunakan.

Di sini 750 miligram setiap tablet sekarang terkandung dan bukannya 500 miligram. Petunjuk hampir sama dengan Amoxicillin 500 dan termasuk yang disebutkan di atas penyakit telinga, hidung, tekak, saluran pernafasan, tulang, tisu lembut dan kulit serta beberapa petunjuk yang sangat jarang berlaku seperti keradangan pada lapisan dalam jantung (endokarditis). Amoxicillin 1000 juga digunakan dengan cara yang sama seperti Amoxicillin 500 & 750, tetapi Amoxicillin 1000 mempunyai aplikasi eksklusif lain dalam rawatan gastritis kronik disebabkan oleh kuman Helicobacter pylori.

Sekiranya kuman ini dikesan semasa a gastroskopi, rejimen rawatan (terdiri daripada tiga ubat) yang digunakan khas untuk kuman ini digunakan. Amoxicillin 1000 adalah bahagian penting dalam rawatan tiga ubat ini untuk orang dewasa. Begitu juga, pengambilan Amoxicillin 3 x 1000mg untuk satu hari boleh digunakan sebagai satu-satunya terapi untuk jangkitan pada saluran kencing pada wanita. Amoxicillin juga boleh digunakan semasa mengandung tanpa ragu-ragu.

Kesan sampingan Amoxicillin

Semua ubat boleh menyebabkan kesan sampingan. Secara umum, bagaimanapun, tidak ada kesan sampingan yang sering diperhatikan ketika merawat amoksisilin. Walaupun begitu, kadang-kadang ada keributan di perut, sakit perut or muntah.

Sebaiknya anda makan banyak makanan kecil, jaga kebajikan kebersihan mulut dan kunyah gula-gula getah. Sekiranya rasa tidak selesa berlaku terutamanya semasa mengambil tablet, tablet boleh dicampurkan dengan makanan. Sebagai tambahan kepada muntah, cirit-birit (cirit-birit) juga boleh berlaku.

Ini dapat dikawal dengan memakan yoghurt atau makanan probiotik lain. Pada wanita, jangkitan fungus pada vagina dapat terjadi, yang harus dilaporkan kepada doktor atau pakar sakit puan yang merawat jika terjadi gatal atau keputihan. Selain kesan sampingan yang telah disenaraikan, mungkin juga terdapat kesan sampingan yang memerlukan hubungan segera dengan doktor yang merawat.

Alergi yang tidak diketahui terhadap amoksisilin atau penisilin pada amnya boleh menyebabkan reaksi alahan untuk mengambil amoksisilin. Sekiranya berlaku reaksi alahan doktor harus segera berjumpa. Ruam kulit, bengkak, kemerahan dan gatal mungkin berlaku.

Selain itu, dalam beberapa kes, sesak nafas yang teruk dan demam mungkin berlaku, yang juga boleh membawa maut kerana kejutan anaphylactic dan oleh itu mesti dirawat dengan segera di bilik kecemasan. Gatal adalah kesan sampingan amoksisilin yang biasa. Dari segi ubat-ubatan, ini sering kali menunjukkan bahawa sehingga 10 dari 100 orang yang dirawat mengalami kesan sampingan.

Selalunya gatal disertai ruam, yang dapat menampakkan diri dalam bentuk bintik merah atau pustula. Sekiranya gatal tidak disertai dengan gejala lain seperti sesak nafas, yang boleh menjadi tanda alergi, biasanya tidak berbahaya dan hilang sendiri setelah berakhirnya terapi. Walaupun tidak berbahaya, gatal boleh menjadi sangat menyedihkan selama ini.

Apa yang dipanggil antihistamin dapat memberikan kelegaan. Persiapan ini sudah diketahui oleh kebanyakan orang terhadap jerami demam dan terdapat dalam ubat dada. Wakil terkenal di sini adalah loratadine atau cetirizine.

Sekiranya tidak ada, mereka boleh didapati tanpa preskripsi di farmasi. Walaupun gatal hilang di bawah ubat dengan antihistamin, disyorkan untuk berjumpa dengan doktor keluarga untuk melaporkan kesan sampingannya. Sekiranya muntah atau cirit-birit sangat teruk atau berterusan walaupun selepas menghentikan amoksisilin, disyorkan untuk berjumpa doktor.

Sekiranya terdapat lebam (haematoma) yang baru berlaku dan pendarahan tanpa sebab luar yang dapat dikenal pasti, doktor juga harus segera berjumpa. Sebagai tambahan kepada kesan sampingan yang telah disebutkan, doktor harus segera berjumpa sekiranya terdapat gejala berikut: Perubahan mental, insomnia, kekeliruan, kegelisahan, peningkatan kepekaan terhadap cahaya dan suara dan keruh kesedaran. Namun, sebagai peraturan, penisilin tidak beracun bagi manusia dan oleh itu biasanya boleh diambil selama mengandung. Semasa menetapkan amoksisilin, penting untuk memberitahu doktor yang merawat anda mengenai semua ubat semasa. Kesan sampingan boleh berlaku dengan kumpulan ubat berikut: Darah pengencer (antikoagulan), allopurinol (untuk rawatan gout), pil, lain-lain antibiotik, agen kemoterapi untuk kanser rawatan (metotreksat) dan vaksin kepialu.