Indinavir

Produk

Indinavir boleh didapati secara komersial dalam bentuk kapsul (Crixivan). Ia telah diluluskan di banyak negara sejak tahun 1996.

Struktur dan hartanah

Indinavir (C36H47N5O4, Mr = 613.8 g / mol) terdapat dalam dadah sebagai indinavir sulfat, kristal putih serbuk yang sangat larut dalam air.

Kesan

Indinavir (ATC J05AE02) mempunyai sifat antivirus. Kesannya disebabkan oleh penghambatan protease HIV, yang berperan penting dalam pematangan dan replikasi virus.

Petunjuk

Untuk rawatan jangkitan HIV (terapi antiretroviral gabungan).

Dos

Menurut SmPC. Kapsul diambil setiap 8 jam dan biasanya berpuasa, iaitu, satu jam sebelum atau dua jam selepas makan. Anda juga boleh mengambil makanan ringan.

Kontraindikasi

Indinavir dikontraindikasikan sekiranya berlaku hipersensitiviti dan tidak boleh digabungkan dengan yang tertentu dadah. Untuk langkah berjaga-jaga lengkap, lihat label ubat.

Interaksi

Indinavir dimetabolisme oleh CYP3A4. Ubat-ubatan yang sesuai interaksi boleh dilakukan dengan substrat, perencat dan pemicu CYP

Kesan buruk

Yang paling biasa kesan buruk termasuk loya, cirit-birit, sakit perut, kristaluria, buah pinggang batu, ruam, kering kulit, sakit kepala, diubah rasa persepsi, kelemahan, dan keletihan.