Pembawa Dadah Individu

Pembawa ubat individu adalah serpihan plastik yang dibuat untuk satu atau kedua rahang yang dimuatkan fluorida or chlorhexidine gel dan diletakkan di mulut. Pembawa ubat ini dirancang untuk memberi masa tinggal lebih lama bagi bahan aktif pada permukaan gigi atau gingiva (yang gusi).

Petunjuk (bidang permohonan)

Aplikasi (aplikasi) bahan aktif dengan menggunakan serpihan mempunyai kelebihan yang dicairkan oleh air liur tidak berlaku atau berlaku dengan lebih perlahan berbanding dengan aplikasi tanpa serpihan. Pembawa ubat individu digunakan dalam profilaksis intensif apabila aplikasi konvensional dadah nampaknya tidak dapat dilaksanakan kerana sekatan tertentu. Perkara berikut biasanya digunakan:

Petunjuknya adalah seperti berikut:

 • bakteria gingivitis (keradangan gusi).
 • Terhad buat sementara waktu kebersihan mulut: sebagai contoh, selepas pembedahan yang mengehadkan ketangkasan manual.
 • Kebersihan mulut yang disekat secara kekal, misalnya, pada pesakit dengan batasan mental atau fizikal yang menjadikan rawatan pergigian yang berkesan tidak mungkin dilakukan
 • Pengurangan intensif (menurunkan) karies-berkaitan kuman.
 • Xerostomia: kering berkaitan dengan usia mulut, dipicu oleh penurunan fungsi secara beransur-ansur kelenjar air liur.
 • Radio-xerostomia: terapi dengan sinar-X di rahang dan dengan demikian kelenjar air liur juga membawa kepada hiposalivasi (menurun air liur pengeluaran) kerana kerosakan mereka.

Kontraindikasi

Tidak ada yang menentang penggunaan pembawa ubat secara individu. Batasan timbul dari pengendalian yang tidak betul dan komposisi ubat yang digunakan dengan serpihan:

 • Ketidakserasian bahan aktif atau bahan tambahan.
 • Pesakit tidak dapat membilas gel selepas permohonan, memberi kemungkinan overdosis.

Prosedur

Pembuatan serpihan:

Setelah mengambil kesan bahagian atas dan Rahang bawah di pejabat pergigian, plaster model dibuat dalam model pergigian menggunakan kesan. Kerajang termoplastik (mis. Erkoflex, tebal 2 mm) yang tetap lembut (boleh berubah bentuk ketika dipanaskan) dibentuk vakum di atas model-model ini sehingga sesuai dengan kontur gigi dan mengekalkan bentuk ini setelah disejukkan. Tepi dulang yang terbentuk vakum disesuaikan dengan kontur gigi dengan mengisar atau memangkas supaya gingiva tidak jengkel. Serpihan gambar dalam biasanya berfungsi sebagai pembawa untuk bahan aktif berikut:

I. Chlorhexidine digluconate (chlorhexidine, CHX) dalam bentuk gel 1% hingga 2%:

CHX mempunyai kesan bakteria langsung (kuman) pada utama karies-menyebabkan kuman, streptokokus mutans, et al, kedua-duanya di air liur dan dalam plak lapisan (lapisan dari kuman dan bahan organik) melekat pada gigi. CHX juga disimpan dan disimpan di dalam pelikel (lapisan matriks organik yang sangat nipis yang muncul semula di permukaan gigi sejurus selepas pembersihan gigi) dan dengan itu mempunyai kesan jangka panjang. Pengurangan mutans streptokokus dapat dikesan sehingga tiga bulan selepas permohonan. Permohonan boleh dibuat

 • Dalam bentuk terapi kejutan: memakai masa 5 minit, bilas, rehat 5 minit, ulangi aplikasi dua kali lebih banyak,
 • Sebagai rawatan intensif terhad masa atau
 • Untuk radio-xerostomia kekal terapi: waktu memakai setiap hari pada waktu petang 5 hingga 10 min. dalam kombinasi dengan fluorida gel.

II. Natrium fluorida atau amina fluorida dalam bentuk gel 1.25% -ig:

Berkhidmat untuk meningkatkan enamel struktur dengan remineralisasi (pemendapan semula fluorida dalam kisi kristal enamel sehingga penggantian ion hidroksil). Akibatnya, enamel permukaannya kurang terdedah kepada asid dan oleh itu kurang terdedah kepada karies, kerana asid adalah produk metabolik mutans yang berkaitan dengan karies streptokokus. Ia digunakan mengikut risiko karies:

 • Dalam radio-xerostomia: setiap hari dalam kombinasi dengan gel CHX.
 • Sekiranya terdapat risiko peningkatan karies: seminggu sekali.
 • Untuk profilaksis dalam amalan pergigian: separa tahunan / tahunan.

Kelebihan yang dihasilkan dari penggunaan ubat dengan menggunakan serpihan individu adalah hingga 90% dos ubat yang lebih ekonomik berbanding dengan serpihan siap pakai. Apabila hanya menyikat gel, hanya sebilangan kecil bahan aktif yang digunakan, dengan anggapan pengendalian yang betul, serupa dengan dulang ubat individu. Kerana fluorida yang tinggi kepekatan dalam fluorida gel (12,500 ppm), pesakit mesti diberi petunjuk secara terperinci terlebih dahulu sekiranya berlaku permohonan diri; dalam kes pesakit terlarang, permohonan mesti dilakukan oleh orang yang terlatih. Prosedur permohonan:

 • Pengisian ubat yang seragam dan hemat dengan gel.
 • Memasukkan serpihan pada rahang atas dan mandibula selama 2 hingga 3 minit. (radio-xerostomi 5 min.)
 • Bilas terakhir mesti dikuasai oleh pesakit.
 • Membersihkan serpihan dengan berus gigi dalam keadaan bersih air.
 • Penyimpanan serpihan kering

Kemungkinan komplikasi

 • Komplikasi yang paling penting adalah overdosis bahan aktif yang digunakan kerana pengendalian yang tidak betul, terutamanya overdosis fluorida. Overdosis berpanjangan pada usia yang semakin meningkat boleh membawa untuk fluorosis gigi, dengan beberapa tahun overdosis kepada gangguan mineralisasi tulang.
 • Fluorida tidak boleh digunakan pada pesakit dengan disfungsi buah pinggang atau hati yang teruk.