Profilaksis Individu untuk Kanak-kanak

Kanak-kanak diinsuranskan oleh undang-undang kesihatan dana insurans yang berumur antara enam hingga tujuh belas tahun berhak mendapat perkhidmatan profilaksis individu (IP) pergigian, yang dikenali sebagai perkhidmatan IP. Ini menyokong usaha ibu bapa di rumah untuk menjaga anak mereka kebersihan mulut dengan menangani ciri-ciri individu anak. Hasil dari pergigian yang baik kesihatan pendidikan, banyak ibu bapa menjadi semakin sedar sejak kebelakangan ini bahawa penjagaan gigi anak mereka memainkan peranan penting sejak awal gigi susu. Sekiranya kanak-kanak belajar sejak awal bahawa menggosok gigi adalah sebahagian daripada rutin harian mereka, ini akan memberi manfaat bukan hanya pada gigi bayi mereka, tetapi juga kesihatan gigi kekal dan periodontium (alat sokongan gigi) sepanjang hayat mereka.

IP1: Sebagai sebahagian daripada IP1, status kebersihan mulut disebut:

 • Untuk menunjukkan bakteria plak, plak gigi dibuat untuk dilihat oleh kanak-kanak menggunakan plak plak (biasanya cecair pewarna). Oleh itu, mereka diberi pertolongan berharga dalam mengenali dan secara khusus meningkatkan kemampuan mereka sendiri kebersihan mulut kekurangan. The plak serangan ruang interdental atau permukaan licin didokumentasikan dengan menggunakan indeks yang sesuai (contohnya ruang hampir plak index (API) atau Quickley-Hein index (QHI)), yang berguna untuk pemantauan kemajuan langkah-langkah penambahbaikan.
 • Indeks lain dikumpulkan pada tahap keradangan gingiva (gusi) (contohnya indeks pendarahan sulcus (SBI) atau papilla indeks pendarahan (PBI)).
 • Matlamat perkhidmatan IP1 adalah untuk membantu ibu bapa dan anak-anak membayangkan keadaan kesihatan mulut dan dengan itu dapat mempengaruhi perubahan tingkah laku yang berkekalan.

IP2: berfungsi untuk memberi nasihat dan mendidik anak dan, jika perlu, ibu bapanya

IP2 berfungsi untuk memberi nasihat dan mendidik anak dan, jika perlu, ibu bapanya mengenai status kesihatan mulut, penyebab penyakit dan pencegahannya serta hubungannya dengan perkembangan:

 • Karies (kerosakan gigi, kerosakan bakteria struktur gigi),
 • Gingivitis (radang gusi) dan
 • Periodontitis (keradangan periodontium).

Berikut adalah topik yang harus diberi perhatian semasa IP2:

 • Kebersihan mulut kaunseling melibatkan kedua-dua anak itu sendiri dan ibu bapa mereka, yang didorong untuk menggosok gigi anak mereka sehingga mereka belajar tulisan tangan dengan lancar pada usia sekolah rendah, setelah mereka pada mulanya berusaha menggosok gigi mereka sendiri untuk mendapatkan rutin.
 • Kaunseling kebersihan mulut berdasarkan penemuan dan mempersoalkan kesukaran individu dengan kebersihan mulut di rumah.
 • Perundingan kebersihan mulut juga merangkumi penjelasan mengenai profilaksis asas dengan fluorida di ubat gigi dan garam meja, serta pilihan fluoridasi yang diperpanjang untuk tinggi karies risiko.
 • Praktikal dan, jika perlu, demonstrasi suka bermain teknik memberus gigi yang sesuai dengan usia diikuti dengan amalan bebas kanak-kanak di bawah bimbingan pembantu profilaksis.
 • Tadika kanak-kanak dan kanak-kanak sekolah diajar pendekatan sistematik dengan menggunakan teknik KAI (permukaan oklusal-permukaan luar-permukaan dalaman). Dengan peningkatan kemampuan motor dan kognitif, permukaan yang paling sukar dijangkau dengan permukaan sikat mendapat lebih penekanan (IAK).
 • Sekiranya anak menguasai tulisan tangan yang fasih, teknik bass yang diubah suai dapat dilatih.
 • Selambat-lambatnya letusan geraham kekal pertama, yang disebut molar enam tahun, ruang interdental (ruang interdental) harus dibersihkan dengan bantuan benang gigi untuk mengelakkan perkembangan hampir karies.
 • Cadangan sikat interdental sebagai pertolongan lebih lanjut untuk kebersihan mulut setiap hari dibuat untuk ruang interdental terbuka dan untuk penjagaan peralatan ortodontik tetap.
 • Selain kebersihan mulut dan asas yang betul fluorida profilaksis, kaunseling pemakanan adalah tonggak pencegahan ketiga yang penting (langkah pencegahan).

IP4: Fluoridasi gigi tempatan (tempatan)

Melalui pelbagai mekanisme tindakan ke atas struktur gigi dan metabolisme bakteria, fluorida Mempunyai-A karies-kesan perlindungan (melindungi daripada karies). A kalsium fluorida lapisan atas terbentuk di permukaan gigi setelah penggunaan fluorida. Bertindak sebagai depot, ia melepaskan fluorida ke permukaan gigi apabila terkena asid, sehingga mengurangkan kelarutan asid dan demineralisasi (melembutkan dengan melarutkan zarah mineral). Fluoridasi secara berkala dalam amalan pergigian merupakan langkah yang sangat masuk akal - bahkan melebihi tempoh penagihan 6 hingga 17 tahun - untuk memastikan pertumbuhan karies serendah mungkin atau, dalam kombinasi dengan profilaksis di rumah, idealnya untuk mencegahnya sama sekali.

 • Varnis yang mengandungi fluorida tinggi seperti Duraphat dan Bifluoride 12 disapu pada gigi kering menggunakan berus atau minibrush (berus mini). Sebagai alternatif, jeli seperti Elmex Gelée atau Sensodyne ProSchmelz Fluoride Gelée boleh digunakan menggunakan dulang fluoridasi.
 • IP4 dilakukan dua kali setahun, sehingga empat kali untuk kanak-kanak yang berisiko tinggi mengalami karies.
 • IP4 adalah pengecualian dari peraturan usia, kerana dapat dilakukan dari usia 30 bulan dalam kasus risiko karies tinggi.

Petunjuk (indikasi): varnis fluorida ditunjukkan pada kanak-kanak dan remaja dengan peningkatan risiko karies.

IP5: Pengedap fisur

Pengedap fisur tersedia sebagai perkhidmatan IP pada celah bebas karies dari geraham kekal (geraham posterior besar). Yang pertama terjejas adalah apa yang disebut enam tahun molar. Pengedap juga berguna pada premolar (geraham anterior kecil) atau lubang dalam gigi seri; dalam kes ini, bagaimanapun, IP5 tidak dapat digunakan untuk tujuan penagihan. Manfaatkan pilihan pencegahan dan rawatan ini untuk anak anda menjaga gigi bayi mereka dalam jangka masa yang lama dan melindungi gigi kekal mereka dari kerosakan dan penyakit gusi sejak awal.