Indometasin

Produk

Indometacin boleh didapati secara komersial sebagai pelepasan berterusan kapsul, indometasin titis mata (Indophtal), dan penyelesaian untuk aplikasi (Elmetacin). Artikel ini merujuk kepada lisan pentadbiran. Pelepasan berterusan kapsul telah berada di pasaran di banyak negara sejak tahun 1995 (Indocid, generik).

Struktur dan hartanah

Indomethacin (C19H16CLNO4, Mr = 357.8 g / mol) adalah turunan asid indoleasetik. Ia wujud sebagai kristal putih hingga kuning serbuk yang praktikal tidak larut dalam air. Indometacin juga boleh didapati dalam bentuk prodrug acemetacin (Tilur).

Kesan

Indomethacin (ATC M01AB01) mempunyai sifat analgesik, antipiretik, anti-radang, dan antiplatelet. Kesannya disebabkan oleh penghambatan siklooksigenase dan penghambatan biosintesis prostaglandin. Separuh hayat adalah 4 hingga 5 jam.

Petunjuk

Untuk rawatan akut dan kronik kesakitan dan keadaan keradangan dari pelbagai sebab.

Dos

Menurut SmPC. Pelepasan berterusan kapsul biasanya diambil sekali atau dua kali sehari selepas makan.

Kontraindikasi

Banyak ubat interaksi dan langkah berjaga-jaga mesti dipatuhi semasa penggunaan. Maklumat lengkap boleh didapati di label ubat.

Kesan buruk

Yang paling biasa kesan buruk termasuk sakit kepala, mengantuk, pening, mengantuk, kemurungan, keletihan, tinnitus, loya, dan senak. Seperti semua NSAID, indomethacin jarang boleh menyebabkan serius kesan buruk, sebagai contoh, penyakit gastrousus dan kardiovaskular, terutamanya dengan rawatan jangka panjang.

Rujuk

NSAID, titisan mata indomethacin.