Indoxacarb

Produk

Indoxacarb tersedia secara komersial sebagai penyelesaian drop-on untuk anjing dan kucing. Ia diluluskan di banyak negara pada bulan Julai 2012.

Struktur dan hartanah

Indoxacarb (C22H17ClF3N3O7, Mr = 527.8 g / mol) adalah prodrug yang ditransformasikan ke metabolit aktif hanya pada serangga dengan pembelahan kumpulan karbometoksi. Ia tergolong dalam kelas kimia oksadiazin.

Kesan

Indoxacarb (ATCvet QP53AX27) adalah racun serangga terhadap larva, dewasa kutu, dan serangga lain. Kesannya disebabkan oleh sekatan natrium saluran. Bahan tersebut dapat dikesan pada lapisan dan kulit sekurang-kurangnya 4 minggu.

Petunjuk

Untuk pencegahan dan rawatan jangkitan kutu. Ia juga dapat digunakan sebagai bagian dari perawatan dermatitis kutu alergi.

Dos

Menurut sisipan pakej. Penyelesaiannya digunakan pada kulit sekitar bahagian belakang haiwan setiap empat minggu (spot-on).

Kontraindikasi

Indoxacarb dikontraindikasikan dalam kes hipersensitiviti. Rujuk pada label ubat untuk langkah berjaga-jaga lengkap.

Interaksi

Ubat-ubatan interaksi tidak dikenali. Pada pandangan kami, ubat kutu racun serangga yang serupa tidak boleh diberikan bersamaan.

Kesan buruk

Mungkin kesan buruk termasuk peningkatan air liur sementara, pruritus, dan keguguran rambut. Ubat ini boleh menyebabkan penampilan berminyak secara tempatan, melekat, kerak, dan residu putih jangka pendek.