Penyakit Berjangkit

Terdapat banyak patogen yang berbeza dari segi nama, alat solek, mekanisme penyebab penyakit, dan keganasan. Dadah wujud untuk sebilangan besar penjahat ini - sama ada untuk merawat orang sakit atau untuk melindungi penduduk yang ramai. Bakteria, virus, kulat adalah yang pertama yang terlintas di fikiran ketika kita diminta untuk menyenaraikan patogen, tetapi ada lebih banyak lagi - prion yang menyebabkan BSE, cacing (seperti rubah cacing pita), dan parasit. Terdapat juga kutu, nyamuk dan kutu yang boleh dijangkiti patogen dan menyebarkannya kepada manusia.

Penyakit berjangkit yang disebabkan oleh bakteria

Bakteria adalah makhluk hidup kecil yang tidak semestinya berbahaya. Pada kami kulit dan di dalam usus, ada spesies yang bahkan membantu kita - contohnya, mereka menghasilkan mantel asid pelindung pada kulit atau memecah pulpa makanan. Lain-lain, seperti meningococci atau pneumococci, sangat berbahaya bagi otak dan paru-paru. Helicobacter, Campylobacter and Salmonella adalah bakteria yang suka mengganggu saluran gastrousus. Diketahui juga bahawa bacilli tubercle menyebabkan penggunaan dan Lyme penyakit bakteria menyebabkan penyakit Lyme melalui kutu sebagai pembawa.

Penyakit berjangkit yang disebabkan oleh virus

Virus bergantung pada organisma hidup lain kerana mereka tidak boleh hidup sendiri. Setelah virus bersarang dan membiak dalam sel badan, sel inang akan rosak. Dalam prosesnya, banyak virus menyebabkan penyakit yang menjengkelkan tetapi tidak mengancam nyawa: Virus selsema and cirit-birit virus seperti rota atau norovirus adalah contohnya. Virus lain menyebabkan mononukleosis, mempengaruhi, TBE or hepatitis - semua penyakit yang biasanya dapat ditangani oleh manusia. Lebih mengancam adalah SARS atau burung selesema - kerana tanpa vaksin, manusia hampir tidak berdaya.

Penyakit berjangkit yang disebabkan oleh kulat

Terdapat juga perbezaan pada kulat: banyak yang tidak berbahaya, boleh dimakan atau boleh digunakan sebagai ubat. Sebaliknya, satu jenis cetakan mungkin bertanggungjawab untuk pembentukan legenda "kutukan Firaun". Patogen, selain menyebabkan tipikal penyakit berjangkit, malangnya juga boleh menjadi karsinogenik - Helicobacter disyaki menyebabkan perut kanser, acuan dianggap dapat mendorong pengembangan hati barah, dan kaitan antara papillomavirus dan kanser rahim sudah pasti.

Salah satu penyebab utama kematian: Penyakit berjangkit

Penyakit berjangkit adalah antara penyebab utama kematian di seluruh dunia, dengan AIDS, batuk kering, dan malaria menyumbang kematian paling banyak. Kami sistem imun sentiasa menjaga patogen yang boleh kita hubungi kulit, bernafas dan makanan - kerana ia biasanya berfungsi dengan baik, kita tidak perasan.

Hanya apabila kami sistem imun lemah - kerana kecacatan kekebalan kongenital, tekanan, atau penyakit lain seperti kencing manis - adakah patogen mempunyai peluang. Sekiranya kami sistem imun meremehkan patogen, mengancam nyawa sepsis sudah dekat. Patogen yang jarang dan sangat berjangkit juga penting sebagai agen biowarfare: anthrax and cacar menjadi tumpuan minat pengganas.