Penyakit Berjangkit: Gejala dan Pemeriksaan

Patogen yang berlainan menyebabkan berlainan gejala pada organ yang mereka kesan. Di samping itu, terdapat aduan yang sering berlaku dengan jangkitan - tanda klasik keradangan seperti kemerahan, bengkak, demam and kesakitan memberi isyarat kepada orang yang terjejas: Ada yang tidak kena di sini, sistem imun berfungsi dengan kelajuan penuh. Dalam sepsis, tanda-tanda ini tidak terhad pada satu bahagian badan, tetapi mempengaruhi seluruh badan.

Kaedah Peperiksaan

Untuk mendiagnosis penyakit berjangkit, terdapat beberapa kaedah pemeriksaan:

  • Anamnesis (bertanya mengenai sejarah perubatan): semua aduan dapat diperkecil dengan mengajukan pertanyaan khusus. Oleh itu, hubungan dengan ahli keluarga yang sakit dapat menunjukkan jalan jangkitan dan beberapa hari yang lalu perjalanan ke luar negara membuat anda memikirkan patogen eksotik.
  • Pemeriksaan (melihat) dan mengambil suhu: Dengan lapisan purulen pada luka, anda segera memikirkannya bakteria dan tanda klasik dari keradangan di mata atau telinga dengan cepat mengarahkan kecurigaan kepada jangkitan - serta suhu yang meningkat.
  • Pemeriksaan cecair badan: Sel-sel radang, patogen dan metabolitnya dapat dikesan dalam pelbagai cecair badan - sama ada darah, cecair serebrospinal atau sampel najis, patogen dapat dikenal pasti. Penyapu diambil dari tempat terbuka luka and ujian nafas menunjukkan jangkitan kutu perut bersama bakteria.
  • Sinar X, ultrasound, tomografi dikira and pengimejan resonans magnet: dengan kaedah pengimejan anda dapat melihat pembengkakan organ yang meradang atau fokus yang menyatu keradangan (abses).