Jangkitan pada otitis media

maklumat am

Keradangan akut pada telinga tengah adalah penyakit yang boleh disebabkan oleh patogen virus dan bakteria. Patogen penyebab tidak langsung diarahkan terhadap telinga tengah, tetapi menyebabkan jangkitan yang meluas, yang akhirnya menyebabkan proses keradangan di telinga tengah.

Berapa lama jangkitan telinga tengah menular?

Otitis media ia sendiri tidak berjangkit. Walau bagaimanapun, selesema sebelumnya atau selesema berjangkit. Risiko jangkitan boleh berlangsung dari beberapa hari hingga lebih dari seminggu, dan dalam beberapa kes bahkan lebih lama.

. hidung dan tekak disambungkan ke rongga timpani telinga tengah melalui tabung pendengaran. Biasanya, pernafasan bersilia epitelium di dalam tiub Eustachian memastikan bahawa silia yang disebutnya bergerak ke arah tekak. Pukul silia ini biasanya juga menular kuman jauh dari rongga timpani.

Sekiranya mekanisme pelindung ini gagal, kuman dari jangkitan boleh memasuki telinga tengah dan menyebabkan otitis media. Tempoh risiko jangkitan pada bahagian tengah jangkitan telinga bergantung kepada pelbagai faktor. Tengah yang tidak rumit jangkitan telinga biasanya berlangsung selama seminggu. Selagi itu kuman ada, ada risiko jangkitan. Sekiranya kuman telah dibunuh oleh badan itu sendiri sistem imun atau dengan antibiotik, risiko jangkitan sudah berakhir, walaupun badan masih perlu tumbuh semula.

Seberapa berjangkitnya jangkitan telinga tengah bagi wanita hamil?

Bukan keradangan telinga tengah tetapi jangkitan yang menyebabkannya menular pada wanita hamil. Ia biasanya a jangkitan titisan yang boleh disebarkan melalui sentuhan udara atau kulit. Sejak dalam beberapa kes sistem imun wanita hamil semakin lemah, risiko jangkitan dengan jangkitan yang mendasari boleh menjadi lebih besar.

Oleh kerana elok dijauhi ubat semasa mengandung, jangkitan pada hidung dan kawasan tekak boleh bertahan lebih lama. Ini juga membawa risiko tambahan wanita hamil membawa kuman ke telinga tengah dan dengan itu risiko pertengahan jangkitan telinga. Oleh itu, situasi berjangkit harus dielakkan jika boleh dan sistem imun harus diperkukuhkan.

Sejauh mana jangkitan otitis media pada bayi?

Bukan jangkitan telinga tengah itu sendiri, tetapi penyakit yang mendasari lebih banyak menular pada bayi dan balita daripada pada kanak-kanak atau orang dewasa. Oleh kerana tubuh bayi harus membina sistem imunnya terlebih dahulu, bayi mempunyai perlindungan yang sangat sedikit terhadap kuman. Khususnya, sistem imun bayi hampir tidak dapat bertahan terhadap kuman yang disebarkan melalui udara atau melalui sentuhan kulit.

Di samping itu, sangkakala telinga, hubungan antara tekak kawasan dan telinga tengah, masih sangat pendek pada bayi, sehingga kuman dapat sampai ke telinga tengah dengan cepat. Kira-kira dua daripada tiga kanak-kanak jatuh sakit dengan jangkitan telinga tengah sekurang-kurangnya sekali dalam 3 tahun pertama kehidupan, lebih kerap. Bayi yang mengalami jangkitan telinga tengah sering menangis, gelisah dan membuangnya kepala dari satu sisi ke sisi lain, serta sering menyentuh telinga. Untuk melindungi bayi daripada jangkitan dan jangkitan telinga tengah, langkah perlindungan harus diambil dengan sewajarnya. Hubungi dengan orang yang demam, selesema atau jangkitan lain harus dielakkan dengan segala cara.