Penyusupan untuk Sakit Belakang: Aplikasi dan Risiko

Apakah penyusupan?

Infiltrasi (terapi penyusupan) digunakan untuk merawat sakit belakang. Ini selalunya disebabkan oleh peningkatan haus dan lusuh pada cakera intervertebral dan sendi di tulang belakang. Ini menyebabkan tekanan pada saraf dan akar saraf, yang boleh menyebabkan keradangan dan pembengkakan saraf dan tisu sekeliling. Matlamat penyusupan adalah untuk memecahkan lingkaran setan ini.

Bergantung pada penyetempatan, pelbagai jenis penyusupan boleh dibezakan.

Penyusupan facet (penyusupan sendi facet)

Dalam penyusupan facet, doktor menyuntik campuran bahan aktif ke dalam sendi kecil di mana proses tulang lengkung vertebra terletak di atas satu sama lain (sendi facet). Apabila "kesan penyerap kejutan" cakera intervertebral berkurangan dengan usia, jurang semula jadi antara sendi vertebra menjadi lebih kecil. Ini membawa kepada peningkatan haus pada sendi facet dan akhirnya kepada sakit belakang.

Penyusupan epidural

Penyusupan periradikular

Dalam penyusupan periradikular, doktor secara khusus membius saraf individu dengan menyuntiknya terus di sekitar akarnya.

penyusupan ISG

Sendi sacroiliac (SIJ) - sambungan antara sakrum (os sakrum) dan ilium (os ilium) - juga boleh bertanggungjawab untuk sakit belakang. Penyumbatan atau keradangan biasanya menjadi punca yang dipanggil sindrom SIJ. Semasa penyusupan SIJ, campuran bahan aktif anti-radang dan melegakan kesakitan disuntik ke dalam radas ligamen atau terus ke dalam ruang sendi.

Bilakah penyusupan dilakukan?

Tanda-tanda yang paling biasa untuk penyusupan tulang belakang adalah

  • Sakit belakang
  • Cakera hernia (prolaps) atau cakera membonjol (protrusi)
  • sindrom facet
  • Lumboischialgia
  • Stenosis saluran tulang belakang
  • ISG tersumbat

Terapi penyusupan juga digunakan untuk tujuan diagnostik: Jika kesakitan dapat dikurangkan dengan ketara melalui penyusupan, punca kesakitan telah ditemui. Jika ia tidak berkesan, sebab lain mesti dicari.

Apakah yang dilakukan semasa penyusupan?

Bergantung pada lokasi penyusupan, anda akan berbaring telentang atau perut atau duduk di hadapan doktor dengan bahagian atas badan anda membongkok ke hadapan. Untuk membuat suntikan tidak menyakitkan yang mungkin, doktor akan terlebih dahulu membius kulit di atas tapak penyusupan yang dirancang. Penyusupan di kawasan anatomi yang lebih rumit sering dilakukan di bawah kawalan CT untuk dapat menentukan kedudukan tepat jarum sebelum ubat disuntik. Ejen kontras kemudiannya boleh disuntik terlebih dahulu untuk visualisasi yang lebih baik. Penyebarannya menunjukkan sama ada anestetik dan kortison akan sampai ke tempat yang betul.

Apakah risiko penyusupan?

Walaupun kesan sampingan dan komplikasi sangat jarang berlaku semasa atau selepas terapi penyusupan, ia boleh berlaku walaupun ia digunakan dengan betul.

Sebagai langkah berjaga-jaga, penyusupan tulang belakang tidak boleh dilakukan dalam kes penyakit berjangkit sedia ada dan, khususnya, tidak boleh dilakukan dalam jangkitan tempatan. Doktor akan cuba menolak perkara ini dengan menyoal secara menyeluruh dan memeriksa pesakit secara fizikal.

Wanita hamil, pesakit diabetes yang tidak terkawal, kekurangan jantung atau glaukoma juga tidak boleh menjalani terapi penyusupan.

Kecederaan pada saluran darah yang disebabkan oleh jarum penyusupan boleh mengakibatkan hematoma. Hematoma yang besar boleh menekan tisu sekeliling dan mungkin perlu dibuang melalui pembedahan.

Seperti semua campur tangan pembedahan, pengenalan patogen juga boleh membawa kepada jangkitan yang mesti dirawat dengan antibiotik atau pembedahan.

Jika ubat secara tidak sengaja memasuki aliran darah, ia boleh membawa kepada tindak balas umum seperti penurunan tekanan darah, aritmia jantung, sakit kepala atau kekejangan yang teruk (kejang). Doktor cuba menghalang suntikan "intravaskular" yang tidak disengajakan dengan menarik balik (menyedut) pelocok picagari sedikit di tapak suntikan untuk melihat sama ada darah masuk ke dalam picagari. Jika ini berlaku, dia menghentikan penyusupan.

Apakah yang perlu saya ketahui semasa penyusupan?

Bergantung pada tapak suntikan, anda mungkin mengalami kebas sementara dan kelemahan otot selepas penyusupan, itulah sebabnya anda tidak boleh berjalan-jalan dan terutamanya tidak mengambil bahagian secara aktif dalam lalu lintas jalan raya. Sebaliknya, baring selama dua jam jika boleh sehingga bahan aktif merebak dan kesan yang diingini telah dicapai.

Jika terdapat kesakitan yang berterusan di tapak suntikan atau jika anda mengalami loya, muntah, sakit kepala, tekanan darah tinggi atau paras gula darah tinggi selepas penyusupan, anda harus memaklumkan kepada doktor anda secepat mungkin.