Pengaruh Kesesakan: Punca, Gejala & Rawatan

Kesesakan pengaruh merujuk kepada pengembalian vena terganggu darah dari sistemik peredaran melalui atasan atau rendah diri vena kava kepada Atrium kanan. Kesesakan berlaku pada satu atau kedua-dua vena cavae akibat penyumbatan dalaman di kedua-dua vena atau pemampatan yang disebabkan secara luaran. Betul jantung kegagalan juga boleh menyebabkan kesesakan masuk dengan gejala yang sama.

Apakah pengaruh kesesakan?

Pemulangan vena dari darah dari sistemik peredaran adalah pusat melalui pihak atasan vena kava dan inferior vena cava, yang keduanya mengalir ke Atrium kanan. Sekiranya aliran balik vena darah terganggu di salah satu daripada dua vena cavae, terdapat pengaruh kesesakan. Bergantung pada mana dari dua vena cavae yang terpengaruh, disebut sebagai kesesakan aliran masuk atas atau bawah. Sekiranya penyebabnya tidak berada di dalam atau di salah satu daripada dua vena cavae itu sendiri, tetapi pada Atrium kanan, kerana tidak dapat menyerap sepenuhnya darah vena kerana kanan jantung kegagalan, kedua-dua vena cavae sama-sama terjejas. Kesesakan aliran masuk atas atau bawah juga pada dasarnya boleh berlaku kerana oklusi dalam salah satu daripada dua vena cavae atau disebabkan oleh penyumbatan luaran, misalnya, pemampatan.

Punca

Punca kesesakan aliran masuk adalah sangat pelbagai dan berlainan frekuensi pengedaran untuk kesesakan aliran masuk yang unggul dan rendah. Penyumbatan dalaman kedua-dua vena cavae oleh darah beku (trombi) agak jarang berlaku. Penyebab kesesakan pengaruh atas terpencil yang paling biasa adalah percambahan tisu (karsinoma), yang boleh berlaku membawa kepada pemampatan pihak atasan vena kava dan juga halangan yang lengkap. Ini biasanya karsinoma bronkus, limfoma, karsinoma tiroid, atau limfoblastik akut leukemia (T-SEMUA). Punca kesesakan pengaruh rendah yang terpencil biasanya adalah trombi yang tersekat langsung di vena cava inferior atau penyebab oklusi urat dalam (phlebothrombosis). Kesesakan pengaruh yang lebih rendah juga sering disebabkan oleh mampatan urat utama tunggal atau berbilang. Mampatan mungkin disebabkan oleh pertumbuhan tisu ganas atau jinak atau oleh aneurisme di aorta perut menurun. Pada wanita hamil yang banyak, kesesakan pengaruh yang lebih rendah sementara mungkin berlaku ketika uterus menggantikan vena cava inferior pada kedudukan terlentang. Dalam banyak kes di mana gejala kesesakan pengaruh atas dan bawah berlaku serentak, betul jantung terdapat kegagalan, di mana pengosongan dan pengisian semula atrium kanan terganggu.

Gejala, keluhan, dan tanda

Kesesakan pengaruh atas dan bawah disertai dan dicirikan oleh gejala dan keluhan yang berbeza. Gejala dan tanda biasa yang mencirikan kedua-dua bentuk kesesakan aliran masuk termasuk urat yang melebar yang kelihatan di luar di kawasan kesesakan aliran masuk. Tanda-tanda lain yang kelihatan mungkin termasuk perubahan warna biru pada kulit (sianosis) dan edema. Sianosis hasil daripada tidak mencukupi oksigen bekalan semasa kesesakan masuk berterusan, dan edema dapat terbentuk, misalnya, disebabkan oleh peningkatan tekanan hidrostatik di kawasan kapilari. Selain bengkak leher urat, pembengkakan yang disebut jugular vena (vena jugularis externa) adalah ciri kesesakan pengaruh atas. Ia berjalan dari leher ke arah tulang selangka dan jelas kelihatan apabila bengkak. Pada kedudukan terlentang terlentang, urat jugular yang bengkak secara simptomatik kelihatan terutamanya kerana sokongan untuk darah kembali ke atrium kanan dihilangkan oleh graviti.

Diagnosis dan kursus

Tanda-tanda kehadiran kesesakan pengaruh biasanya dapat dikenal pasti, tetapi penyebab perubahan patologi tidak. Sekiranya kesesakan pengaruh atas dan bawah berlaku serentak, betul kegagalan jantung disyaki dan penyebabnya dapat diperjelaskan. Sekiranya kesesakan atas berlaku dan penyebabnya tidak jelas, penggunaan teknik pencitraan seperti tomografi dikira (CT), pengimejan resonans magnet (MRI), atau bahkan a dada x-Ray dapat memberikan kejelasan lebih lanjut. Jalannya kesesakan pengaruh bergantung pada perjalanan dan terapi penyakit penyebab yang mendasari. Sebagai contoh, pembendungan tumor yang berjaya melalui radiasi dan / atau kemoterapi boleh mengakibatkan melegakan mampatan vena dengan cepat, sehingga gejala pengaruh kesesakan meningkat dengan cepat.

Komplikasi

Gejala dan komplikasi pengaruh kesesakan bergantung kepada kawasan yang terjejas. Dalam kebanyakan kes, bagaimanapun, terdapat pembengkakan dan kesakitan di kawasan yang terjejas, sehingga pesakit sangat terkehadapan dalam pergerakan dan kehidupan seharian. Dalam kebanyakan kes, kulit bertukar menjadi biru dan kawasan tidak lagi dibekalkan dengan mencukupi oksigen. Sekiranya kekurangan bekalan berpanjangan oksigen, kerosakan dan komplikasi yang serius boleh berlaku. Dalam keadaan terburuk, ekstremiti boleh mati atau rosak tidak dapat dipulihkan. Sekiranya kesesakan masuk disebabkan oleh tumor, ia biasanya dikeluarkan secara pembedahan. Walau bagaimanapun, perjalanan penyakit selanjutnya bergantung pada jenis dan penyebaran tumor, sehingga penyakit ini tidak dapat diramalkan dalam kes ini. Dalam kes a darah beku, ubat boleh digunakan untuk membubarkannya. Dalam kebanyakan kes, ini tidak berlaku membawa untuk sebarang komplikasi selanjutnya. Dalam kes-kes yang teruk, jantung juga boleh terjejas, dalam hal ini kekurangan dapat terjadi. Dalam keadaan terburuk, ini juga boleh berlaku membawa hingga mati. Jangka hayat dikurangkan oleh penyakit.

Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Sekiranya berlaku kesesakan, doktor mesti segera berjumpa dengan doktor. Sekiranya tidak dirawat, ini keadaan boleh, dalam keadaan terburuk, boleh menyebabkan kematian orang yang terjejas atau kerosakan yang tidak dapat dipulihkan pada organ dalaman. Doktor harus berunding sekiranya pesakit menunjukkan perubahan warna biru pada kulit atau mempunyai kesukaran bernafas. Sebagai peraturan, kadar pernafasan meningkat dengan ketara. Selanjutnya, urat bengkak dan membesar di leher mungkin juga menunjukkan pengaruh kesesakan dan harus segera diperiksa oleh doktor. Terutama dalam keadaan berbaring, gejala ini dapat dikenal pasti dengan cepat. Sekiranya orang yang terkena kehilangan kesedaran akibat kesesakan pengaruh, doktor kecemasan mesti dipanggil atau hospital segera dikunjungi. Rawatan dalam kes ini biasanya pembedahan dan melibatkan pesakit dalam di hospital. Hasil jangka hayat juga biasanya berkurang. Selanjutnya, orang yang terlibat bergantung pada pemeriksaan dan pemeriksaan berkala untuk mengelakkan kesesakan pengaruh yang baru.

Rawatan dan terapi

Kesesakan pengaruh selalu berdasarkan penyakit yang mendasari, jadi rawatan biasanya bertujuan untuk merawat penyakit yang mendasari. Ini bermaksud, misalnya, bahawa pemampatan vena dapat ditingkatkan dengan rawatan atau pembedahan membuang tumor penyebab, jadi pengaruh kesesakan juga bertambah baik. Sekiranya trombus, a darah beku "Blok" yang penting vena, terapi mungkin terdiri daripada melarutkan trombus dengan ubat-ubatan atau membuat pintasan di sekitar urat yang tersumbat. Stent yang sesuai boleh digunakan sebagai pengganti urat. Sekiranya betul kegagalan jantung, sebab-sebabnya mesti diperjelaskan untuk memulakan secara spesifik terapi. Sekiranya kekurangan injap tricuspid ada, mungkin perlu mengganti injap dengan injap buatan. The injap tricuspid adalah injap daun yang disebut, yang digunakan untuk mengawal aliran darah dari atrium kanan ke ventrikel kanan.

Prospek dan prognosis

Prognosis pengaruh kesesakan dikaitkan dengan penyakit penyebab atau gangguan. Dalam kes yang teruk, pesakit mengalami kematian pramatang. Bengkak di sekitar otak atau saluran udara menghalang aliran darah semula jadi. Ini menyebabkan kekurangan oksigen ke organisma. Terdapat risiko kerosakan yang tidak dapat dipulihkan saraf atau serat otot. Di samping itu, anggota badan individu boleh mati. Amputasi diperlukan untuk mengelakkan penyebaran kerosakan selanjutnya. Dalam kes yang luar biasa, orang yang terkena pengaruh kesesakan mengalami ancaman nyawa yang teruk keadaan. Dihalang kapal boleh menyebabkan kerosakan pada dinding kapal dan menyebabkan pecahnya. Tanpa rawatan perubatan intensif, pesakit akan mati atau menderita teruk sepanjang hayat kesihatan kemerosotan. Sekiranya pesakit menderita a darah beku, adalah mungkin untuk mengurangkan gejala dengan memberi ubat. Sekiranya persediaan penipisan darah diberikan pada peringkat awal, bekuan larut dan kesesakan lega. Dalam kes kegagalan jantung, penjelasan penyebabnya adalah menentukan terapi dan prognosis. Sekiranya injap jantung tiruan ditanamkan, kemungkinan besar kesesakan akan sembuh. Walaupun begitu, kesan sampingan dan sekatan gaya hidup umum dapat dijangkakan dalam kes normal kerana campur tangan pembedahan dan akibatnya.

pencegahan

Pencegahan langkah-langkah untuk mengelakkan pengaruh kesesakan biasanya harus diarahkan kepada langkah-langkah pencegahan untuk mengelakkan salah satu penyakit yang mendasari yang boleh menyebabkan kesesakan pengaruh. Pencegahan langsung langkah-langkah tidak wujud. Pada dasarnya, gaya hidup penguat imun dan diet disyorkan. Ini termasuk tempoh bergantian peningkatan tekanan dengan jangka masa kelonggaran, sehingga berlaku interaksi semula jadi antara sistem saraf simpatik dan parasimpatis.

Penjagaan selepas itu

Sekiranya berlaku kesesakan pengaruh, orang yang terkena bencana biasanya pertama kali memerlukan rawatan perubatan untuk mengelakkan komplikasi yang lebih teruk pada tubuh. Dalam keadaan terburuk, orang yang terkena bencana akan mati akibat aduan ini sekiranya tiada rawatan yang dimulakan tepat pada waktunya. Jangka hayat juga dikurangkan oleh pengaruh kesesakan dalam kebanyakan kes. The langkah-langkah penjagaan selepas itu tidak tersedia untuk orang yang terjejas oleh itu sebagai peraturan. Rawatan itu sendiri selalu bergantung pada penyebab sebenar kesesakan, sehingga tidak dapat diberikan prognosis umum. Walau bagaimanapun, dalam banyak kes, campur tangan pembedahan diperlukan. Selepas operasi sedemikian, orang yang terkena bencana harus berehat dan menjaga tubuhnya. Senaman atau aktiviti tekanan yang lain harus dielakkan dalam apa jua keadaan, agar tidak memberi tekanan pada tubuh. Gaya hidup sihat dengan seimbang diet biasanya juga mempunyai kesan yang sangat positif terhadap perjalanan pengaruh kesesakan selanjutnya. Mereka yang terjejas tidak jarang bergantung pada bantuan dan penjagaan keluarga atau rakan-rakan.

Apa yang anda boleh buat sendiri

Apabila terdapat kesesakan pengaruh, tutup perubatan pemantauan ditunjukkan. Pengamal perubatan mesti melihat gejala berkenaan dengan penyakit yang mendasari dan merawatnya dengan cara yang disasarkan, kerana ini adalah satu-satunya cara untuk menghilangkan komplikasi. Mereka yang terjejas tidak boleh melakukan banyak perkara, tetapi harus berjumpa doktor dengan segera sekiranya mereka mengalami gejala yang tidak biasa. Selain itu, penyakit yang mendasari mesti dirawat. Dalam kes kanser, langkah-langkah pertolongan diri terhad kepada gaya hidup sihat dan mengelakkan tekanan. Pertumbuhan tisu memerlukan rawatan pembedahan, yang dapat disokong dengan rehat dan rehat di tempat tidur. Dalam kes trombosis, menghemat juga penting pada mulanya. Pada kursus kemudian, langkah-langkah untuk mempromosikan darah peredaran juga dapat dilaksanakan. Contohnya, senaman berkala atau menyeluruh fisioterapi dapat mendorong pemulihan dan seterusnya menyumbang kepada penyelesaian masalah kesesakan yang cepat. Sesuai diet menyokong langkah-langkah ini. Rancangan diet baru digubal dengan pakar pemakanan dan berkaitan dengan alahan, intoleransi atau penyakit sebelumnya. Sekiranya kesesakan masuk tidak reda walaupun semuanya berlaku, doktor mesti berunding semula. Dalam kebanyakan kes, campur tangan pembedahan perlu dilakukan.