Hernia Inguinal (Hernia Inguinalis): Pembedahan

Hernia inguinal hernia inguinalis; hernia inguinalis) adalah jenis hernia usus yang paling biasa. Ia lebih biasa pada lelaki berbanding wanita (6-8: 1). Pada lelaki, prevalensnya sekitar dua peratus. Umur pilihan adalah pada dekad keenam kehidupan dan pada bayi. Pada bayi pramatang, prevalensinya adalah 5-25%. Perbezaan boleh dibuat antara hernia inguinal langsung dan tidak langsung, dengan lebih daripada 70% tergolong dalam hernia tidak langsung:

 • Hernia langsung, tidak seperti hernia tidak langsung, tidak melalui saluran inguinal.
 • Hernia inguinal tidak langsung boleh menjadi kongenital atau diperolehi; hernia langsung selalu diperoleh.

Selanjutnya, hernia inguinal dapat dibezakan mengikut ukurannya:

 • Hernia incipiens - penonjolan kantung hernia ke dalam saluran inguinal.
 • Hernia completa - hernia dengan kantung hernia pada cincin inguinal luar.
 • Hernia scrotalis - hernia dengan kantung hernia di skrotum (skrotum).
 • Hernia labialis - hernia yang meluas ke labia (labia).

Prosedur pembedahan

Herniotomi (sinonim: pembedahan hernia) adalah operasi untuk membuang atau membetulkan hernia. Dalam hernia inguinal pembedahan (hernia inguinal; hernia inguinal), perbezaan dibuat antara pembedahan terbuka dan pembedahan lubang kunci (laparoskopi; prosedur invasif minimum). Dalam operasi terbuka (menurut Shouldice), sayatan dibuat di pangkal paha untuk memaparkan struktur yang terjejas. Kemudian, mesh plastik biasanya dimasukkan dan lapisan individu dijahit dengan baik. Komplikasi pembedahan terbuka mungkin termasuk penyembuhan luka masalah, jangkitan, pendarahan, kerosakan saraf dan vaskular, atau kecederaan pada organ dalaman (lihat di bawah kemungkinan komplikasi). Selanjutnya, kemandulan dan tidak turun buah zakar mungkin berlaku. Kambuhan, iaitu kambuhan hernia inguinal, mungkin juga berlaku. Dalam pembedahan hernia laparoskopi, sayatan kecil dibuat untuk memasukkan instrumen, yang kemudian digunakan untuk beroperasi melalui kamera video. Jaring plastik biasanya dimasukkan dalam bentuk pembedahan ini juga. Sebagai tambahan kepada komplikasi yang disebutkan di atas, pembedahan jenis ini dapat membawa hingga disestesia, orkitis (keradangan zakaremfisema skrotum (pengumpulan udara di skrotum) dan hidrokel (lihat di bawah kemungkinan komplikasi). Jenis pembedahan yang dipilih bergantung pada pesakit keadaan, penemuan tepat, dan keadaan sekunder. Operasi ini dijalankan secara umum anestesia. Walau bagaimanapun, pada bayi, ia sering dilakukan dengan tulang belakang anestesia ( "anestesia tulang belakang").

Kemungkinan komplikasi

 • Sekiranya lubang hernia disempit oleh jahitan atau parut, hernia inguinal lelaki boleh mengakibatkan kerosakan pada darah-pembekalan kapal atau vas deferens. Ini boleh membawa kepada pembengkakan sementara buah zakar. Dalam kes yang sangat jarang berlaku, ia boleh berlaku membawa kepada atrofi testis (pengecutan testis) atau bahkan kehilangan testis.
 • Selalunya terdapat perubahan warna biru pada kulit ke skrotum (skrotum) kerana pembentukan a hematoma (lebam, yang biasanya membentuk dirinya kembali dalam beberapa hari hingga beberapa minggu.
 • Apabila patah tulang yang sangat besar dipindahkan ke belakang, peningkatan besar tekanan intra-perut (di rongga perut) boleh menyebabkan sindrom petak perut yang disebut. Ini boleh menyebabkan kerosakan pada tisu dan organ yang terletak di petak (jantung, paru-paru, hati, buah pinggang, usus) disebabkan oleh penurunan tekanan yang disebabkan oleh darah mengalir dan dengan itu boleh mengakibatkan kegagalan pelbagai organ.
 • Semasa operasi untuk hernia femoral (hernia femoral; hernia femoral; paha hernia), boleh terjadi dalam kes yang sangat jarang berlaku kepada a trombosis (pembentukan a darah gumpalan dalam a saluran darah), dengan akibat gangguan peredaran darah kaki.
 • Dalam pembedahan hernia laparoskopi, komplikasi tambahan berikut adalah mungkin:
  • Kulit emfisema - kehadiran udara yang berlebihan di kulit akibat kecederaan semasa laparoskopi.
 • Gangguan penyembuhan luka
 • Kecederaan pada organ dalaman (usus, pundi kencing, ureter, vas deferens) atau saluran darah utama (aorta (arteri badan besar) atau arteri iliac (arteri iliac biasa) dan urat utama) jarang berlaku
 • Pecah jahitan perut (pecah perut) (sangat jarang berlaku).
 • Lekapan (lekatan) di rongga perut. Ini boleh menyebabkan ileus (penyumbatan usus) setelah sekian lama.
 • Seperti prosedur pembedahan, trombosis (pembentukan a darah beku) mungkin berlaku, dengan kemungkinan akibat embolisme (oklusi a saluran darah) dan dengan itu pulmonari embolisme (bahaya kepada nyawa). trombosis profilaksis membawa kepada pengurangan risiko.
 • Penggunaan alat elektrik (misalnya electrocoagulation) boleh menyebabkan kebocoran arus, yang boleh menyebabkan kulit dan kerosakan tisu.
 • Posisikan di atas meja operasi boleh menyebabkan kerosakan kedudukan (misalnya, kerosakan tekanan pada tisu lembut atau sekata saraf, mengakibatkan gangguan deria; dalam kes yang jarang berlaku, ini juga boleh menyebabkan kelumpuhan anggota badan yang terjejas).
 • Sekiranya berlaku hipersensitiviti atau alahan (contohnya anestetik / anestetik, dadah, dan lain-lain), gejala berikut mungkin berlaku buat sementara waktu: Bengkak, ruam, gatal, bersin, mata berair, pening atau muntah.
 • Jangkitan, selepas itu komplikasi yang mengancam nyawa jantung, peredaran, bernafas, dan lain-lain berlaku, sangat jarang berlaku. Begitu juga dengan kerosakan kekal (misalnya, kelumpuhan) dan komplikasi yang mengancam nyawa (contohnya, sepsis / keracunan darah) selepas jangkitan sangat jarang berlaku.
 • Mortaliti (kadar kematian) dalam herniotomi tanpa pembedahan usus serentak: 0.13% (Jerman; tempoh. 2009-2013).