Tatahan: Definisi, Bahan, Kelebihan, Prosedur

Apakah inlays?

Kedua-dua inlay dan onlay (lihat di bawah) adalah tampalan gigi yang dibuat khas. Rawatan kecacatan jenis ini juga dipanggil pengisian inlay. Tidak seperti bahan tampalan plastik seperti amalgam, ia dimodelkan agar sesuai dengan tepat berdasarkan kesan gigi dan dimasukkan dalam satu bahagian. Dalam kebanyakan kes ia diperbuat daripada seramik atau emas.

Inlay & onlay: perbezaannya

Bilakah inlay dibuat?

Kecacatan gigi di kawasan posterior (bukan di kawasan anterior!) boleh ditutup dengan baik dengan inlay. Kecacatan tersebut disebabkan oleh haus (contohnya, pengisaran malam), kemalangan atau karies. Prasyarat untuk tampalan inlay ialah masih ada baki gigi yang rosak sehingga gigi yang diisi dapat menahan tekanan mengunyah.

Bagaimanakah tatahan dibuat?

Sekarang doktor gigi mengambil kesan gigi supaya model boleh dibuang dari plaster di makmal pergigian, atas dasar tatahan kemudian dibuat daripada lilin. Dengan bantuannya, acuan dibuat di mana bahan untuk tatahan akhir dituangkan. Tatahan kemudiannya dikisar halus dan digilap.

Di antara dua sesi, rongga dilindungi dengan tampalan gigi sementara (seperti simen ionomer kaca).

Tatah seramik dalam satu sesi sahaja

Teknik terkini kini membolehkan untuk menghasilkan tatahan seramik dalam satu sesi sahaja. Komputer khas (CEREC) mengimbas gigi menggunakan kamera 3D. Data ukuran yang tepat dimajukan ke mesin pengilangan, yang mengisar tatahan dari blok seramik dalam masa beberapa minit.

Apakah kelebihan inlay?

Kedua-dua tatahan seramik dan emas adalah sangat bersih, menahan beban mengunyah yang besar dan mempunyai jangka hayat yang lebih lama daripada tampalan gigi lain: Ketahanan purata untuk model yang diperbuat daripada emas ialah sepuluh hingga 15 tahun dan untuk model yang diperbuat daripada seramik lapan hingga sepuluh tahun. Sebagai perbandingan, pengisian amalgam berlangsung secara purata tujuh hingga lapan tahun dan isian komposit empat hingga enam tahun.

Apakah keburukan tatahan?

Pengeluaran tampalan tatahan sangat memakan masa, dan bahan yang digunakan mahal. Penyisipan juga mengambil lebih banyak masa berbanding dengan tampalan gigi lain. Atas sebab ini, syarikat insurans kesihatan hanya menanggung kos tatahan secara pro-rata (hanya sehingga jumlah tampalan amalgam yang setanding).