Pemeliharaan | Anatomi jari kaki

Pemeliharaan

Agar kumpulan otot ini tegang dan menggerakkan jari kaki, mereka memerlukan isyarat elektrik (arahan) dari saraf dalam saraf tunjang. Dua saraf, saraf tibial dan saraf fibular, sangat penting dalam hal ini. Otot fleksor jari kaki, otot yang bertanggungjawab menyebarkan jari kaki dan kumpulan otot yang menyebabkan jari kaki merebak ditutup, menerima isyarat elektrik dari saraf tibial dan cawangannya. Otot ekstensor jari kaki, sebaliknya, dibekalkan oleh fibularis saraf. Sensasi sensitif pada jari kaki, seperti kesakitan, panas atau sejuk, tekanan dan getaran juga disebarkan oleh tibial dan fibular saraf.

Bekalan darah

Sebagai tambahan kepada isyarat elektrik, yang mereka terima melalui pelbagai saraf, pelbagai kumpulan otot jari kaki juga memerlukan bekalan darah. Ini berlaku melalui pelbagai cabang anterior arteri tibialis, yang membentang di bahagian depan bahagian bawah kaki, dan cabang arteri tibialis posterior, yang terletak di bahagian belakang kaki bawah.

Kecacatan kaki

Sekiranya terdapat kecacatan atau kepincangan jari kaki, ini dinamakan kecacatan jari kaki. Kecacatan jari kaki boleh menjadi kongenital, iaitu sejak lahir, atau diperoleh. Kecacatan kaki yang diperoleh hanya berkembang sepanjang hayat, biasanya disebabkan oleh kasut yang tidak sesuai.

Contoh kecacatan jari kaki kongenital adalah jari kaki yang dipendekkan (brachydactyly), ketiadaan satu atau lebih jari kaki (oligodactyly) atau kehadiran jari kaki tambahan (polydactyly). Kecacatan pada kaki adalah perkara biasa. Contohnya ialah hallux valgus, di mana terdapat penyimpangan yang menyakitkan dari jari kaki ke luar, dan tunda tegar, di mana terdapat kekakuan dari sendi metatarsophalangeal kaki besar.

Kecacatan jari kaki yang paling biasa adalah digitus malleus, di mana terdapat lenturan jari seperti cakar. Sebilangan kecacatan yang disebutkan di atas dapat diperbaiki dengan pembedahan.