Inseminasi: Prosedur, Peluang dan Risiko

Apakah inseminasi?

Pada asasnya, inseminasi buatan adalah kaedah pembajaan yang dibantu. Ini bermakna bahawa sperma lelaki itu dibawa dalam perjalanan ke rahim dengan sedikit bantuan. Prosedur ini juga dikenali sebagai inseminasi buatan atau pemindahan sperma.

Maklumat lanjut

Baca lebih lanjut mengenai pemindahan langsung sperma ke dalam rahim dalam artikel IUI: Intrauterine Insemination.

Bagaimanakah inseminasi berfungsi?

Matlamat inseminasi adalah untuk mendapatkan sebanyak mungkin sel sperma yang kuat ke telur pada masa yang tepat. Untuk mencapai matlamat ini, kitaran dan ovulasi wanita mesti dipantau dengan teliti terlebih dahulu. Dalam amalan perubatan, ini dilakukan menggunakan analisis ultrasound dan hormon.

Sperma itu sendiri biasanya diperoleh melalui melancap.

Inseminasi: prosedur

Apabila tiba masanya, doktor menyuntik sperma yang telah disediakan sebelum ini terus ke dalam rahim melalui kateter nipis.

Jika wanita itu tetap berbaring untuk seketika selepas itu dan meletakkan kakinya ke atas, ini boleh meningkatkan peluang kehamilan.

Untuk siapa inseminasi sesuai?

Sama ada anda memilih IUI atau inseminasi di rumah, keperluan fizikal berikut mesti dipenuhi oleh wanita dan penderma sperma:

  • tiub fallopian yang berterusan dan berfungsi
  • lapisan rahim yang dibina dengan baik untuk implantasi
  • ovulasi mesti berlaku
  • sel sperma yang boleh disenyawakan dan bergerak

Pada dasarnya, pemindahan sperma disyorkan untuk pasangan tanpa punca kemandulan yang serius (kemandulan idiopatik) atau apabila hubungan seksual secara langsung tidak mungkin atau harus dielakkan (cth kerana jangkitan HIV).

Pasangan heteroseksual yang mempunyai masalah untuk hamil secara semula jadi juga boleh mendapatkan sedikit bantuan dengan pembuahan sendiri. Jika wanita itu positif HIV, inseminasi di rumah boleh mengehadkan penghantaran virus kepada pasangan. Sekiranya lelaki itu terjejas, bagaimanapun, sperma mesti diperiksa dengan teliti. Secara amnya, pasangan yang dijangkiti HIV perlu mendapatkan nasihat perubatan sebelum pembuahan.

Inseminasi: peluang untuk berjaya

Kebaikan dan keburukan inseminasi

Sama ada IUI atau inseminasi di rumah, pemindahan sperma sebenar adalah agak tidak rumit dan tidak menyakitkan. Perbelanjaan kewangan juga dikekalkan dalam had. Walau bagaimanapun, kitaran bulanan wanita mesti dipantau dengan teliti sehingga ovulasi akan berlaku.

Pada dasarnya, inseminasi dalam kitaran bulanan spontan adalah risiko paling rendah daripada semua kaedah pembiakan yang dibantu.