Insole / Kasut | Latihan untuk kepincangan kaki

Insole / Kasut

Sol ortopedik atau kasut boleh mengurangkan gejala kepincangan kaki. Bergantung pada jenis posisi yang salah, pesakit kemudian dilengkapi dengan insole yang disesuaikan khusus dengan kaki: dalam keadaan kaki melengkung, penting bahawa insole atau kasut ditinggikan di pinggir dalaman untuk mengelakkan kaki melengkung dan melegakan ketegangan pada kaki. sekiranya kaki rata dan lengkungan jatuh, sol dipilih untuk mengelakkan berlebihan pronation dan dengan itu mengatasi lekukan lengkungan membujur kaki. dalam kes splayfoot, retrocapital (iaitu: kusyen terletak di belakang kepala metatarsal) dipilih untuk menyokong kedua lengkungan kaki melintang dan membujur pada kes splayfoot di kaki berongga sol digunakan untuk menyokong kaki dan, bergantung pada kasusnya, untuk meringankan beban di kedua kaki depan atau tumit dan untuk memperbaiki penggulungan kaki, kaki kaki harus diperbetulkan sebaik sahaja dilahirkan jika mungkin, jika berlaku pada masa dewasa, apa yang disebut anti-varus kasut hendaklah dibuat untuk membetulkan kepincangan yang diarahkan ke dalam dan ke atas

  • Sekiranya kaki melengkung, penting bahawa insole atau kasut dinaikkan di pinggir dalaman untuk mengelakkan kaki melengkung dan melegakan ketegangan pada kaki.
  • Sekiranya lengkungan jatuh dan kaki rata, sol dipilih untuk mengelakkan berlebihan pronation dan dengan itu mengatasi lekukan lengkungan membujur kaki.
  • Dalam kes splayfoot, sol retrocapital (iaitu kusyen terletak di belakang kepala metatarsal) dipilih untuk menyokong lengkungan kaki melintang dan membujur.
  • Dalam kes kaki berlubang, sol menyokong kaki dan, bergantung pada keadaan, melegakan beban pada kedua kaki depan atau tumit dan meningkatkan gerakan menggulung kaki.
  • A kaki kelab harus diperbetulkan secepat mungkin selepas kelahiran. Sekiranya ia berlaku pada masa dewasa, kasut anti-varus harus dibuat untuk memperbaiki ketidaksejajaran ke dalam dan ke atas