Cecair Amniotik Tidak Mencukupi: Maksudnya

Kantung amniotik: habitat penting

Anak yang belum lahir menemui semua syarat untuk perkembangan yang sihat di habitatnya, kantung amniotik. Ini termasuk, di atas semua, cecair amniotik, dari mana ia boleh mendapatkan bahan penting untuk perkembangannya. Di samping itu, cecair amniotik membolehkan kanak-kanak bergerak dengan bebas. Ini membolehkan ia membina otot dan membesar secara sekata.

Semasa kehamilan, kedua-dua ibu dan anak menghasilkan cecair amniotik dan menyerap cecair amniotik yang digunakan. Pertukaran ini dikawal oleh pelbagai mekanisme. Sebagai contoh, plasenta ibu serta buah pinggang, paru-paru, mulut atau hidung janin terlibat. Oleh itu, gangguan kecil dengan cepat menyebabkan ketidakseimbangan, yang menampakkan dirinya sebagai terlalu banyak cecair amniotik (polyhydramnios) atau terlalu sedikit cecair amniotik (oligohydramnios).

Pencetus cecair amniotik terlalu sedikit

Jika kantung ketuban wanita hamil mengandungi terlalu sedikit cecair ketuban, punca berikut mungkin:

  • kelemahan fungsi plasenta (kekurangan plasenta)
  • Penyakit sistem buah pinggang janin
  • tekanan darah tinggi pada ibu atau anak
  • pecah pramatang membran
  • pertumbuhan kanak-kanak yang tidak mencukupi
  • kecacatan genetik kongenital
  • Sindrom transfusi dalam kehamilan kembar, apabila kanak-kanak berkongsi plasenta yang sama tetapi masing-masing mempunyai kantung amniotik sendiri: Pertukaran darah yang tidak sekata antara kanak-kanak boleh mengakibatkan seorang kembar kekurangan bekalan dan "berenang" dalam air ketuban terlalu sedikit.

Bagaimanakah doktor mengesan terlalu sedikit air ketuban?

Doktor boleh menentukan sama ada terdapat terlalu sedikit cecair amniotik semasa peperiksaan ultrasound rutin. Biasanya, mata terlatihnya sudah cukup untuk ini. Kecurigaannya boleh digariskan oleh nilai-nilai berikut dari pelbagai ukuran:

  • Indeks cecair amniotik (nilai di bawah lima sentimeter)
  • Depot air buah dua diameter (bernilai kurang daripada 15 sentimeter persegi).

Air ketuban terlalu sedikit: Bahaya

Jika kantung ketuban mengandungi terlalu sedikit air ketuban, ini boleh membahayakan bayi dalam kandungan. Ini kerana jumlah air ketuban yang berkurangan boleh menyebabkan bayi menjadi kecil luar biasa semasa lahir. Jika disfungsi plasenta bertanggungjawab untuk mengurangkan jumlah cecair amniotik, senario terburuk mungkin adalah kematian bayi sekitar masa kelahiran.

Tambahan pula, terlalu sedikit cecair amniotik meningkatkan kemungkinan tali pusat akan terperangkap. Kemudian bayi akan dibekalkan dengan terlalu sedikit oksigen dan bahan penting lain. Memicit tali pusat sebelum atau semasa kelahiran membawa risiko yang besar. Adalah lebih biasa bagi anak dalam kandungan untuk membuang dan menyedut najis (= mekonium) semasa masih dalam kandungan atau semasa kelahiran (= aspirasi mekonium). Ini menjejaskan pernafasannya dan boleh membawa akibat yang lebih serius.

Tiada sebab untuk panik

Walaupun terdapat kemungkinan bahaya yang diterangkan, biasanya tidak ada sebab untuk wanita hamil dengan air ketuban terlalu sedikit untuk bimbang. Penyerapan larutan yang serupa dengan cecair amniotik ke dalam kantung amniotik selalunya mencukupi. Jika kehamilan sudah lanjut atau tarikh matang telah berlalu, induksi persalinan yang dikawal secara perubatan - melalui pembedahan cesarean jika perlu - boleh dipertimbangkan.

Jadi kesimpulannya ialah: terlalu sedikit air ketuban menimbulkan bahaya tertentu, tetapi perubatan moden kini boleh melakukan banyak perkara untuk mencegah bahaya kepada ibu dan anak.