Unit Rawatan Rapi

Unit rawatan rapi direka khas untuk menyediakan penjagaan perubatan dan kejururawatan kepada pesakit yang keadaan perubatannya atau boleh mengancam nyawa. Ini termasuk mangsa kemalangan yang mengalami kecederaan serius, pesakit yang baru menjalani pembedahan dan pesakit yang mengalami penyakit akut seperti strok, sepsis, embolisme pulmonari atau kegagalan organ. Pakar perubatan yang menjaga pesakit di unit rawatan rapi mempunyai latihan tambahan dalam perubatan penjagaan kritikal.

Pemantauan rawatan intensif

Terapi Rawatan Rapi

Unit rawatan rapi dilengkapi dengan peranti terapeutik khas yang selalunya diperlukan untuk pesakit kritikal. Ini termasuk ventilator, mesin jantung paru-paru, tiub suapan, pam picagari dikawal secara elektronik untuk mentadbir ubat dan ubat penahan sakit, dan peralatan resusitasi.

Rawatan Rapi

Penjagaan pesakit rawatan rapi amat menuntut dan memakan masa. Dalam saat-saat genting, kakitangan kejururawatan mesti boleh bertindak balas dengan cepat dan cekap. Dari segi fizikal, pesakit rawatan rapi juga memerlukan penjagaan khas - mereka perlu dibasuh dan dibaringkan semula, mereka perlu berbincang dan diberi perhatian. Untuk memenuhi keperluan ini, kakitangan kejururawatan di unit rawatan rapi dilatih khas dalam memantau dan menjaga pesakit rawatan rapi.