Interaksi | Allopurinol

Interaksi

Dadah Allopurinol boleh mempengaruhi kesan banyak ubat lain, oleh itu mesti dijelaskan dengan doktor yang hadir sebelum mengambilnya, sama ada dan bagaimana ubat lain yang perlu diselaraskan. Allopurinol mempunyai kesan pengukuhan terhadap kesan pelbagai antikoagulan. Oleh itu, perhatian khusus harus diberikan kepada pengambilan kumarin yang disebut (warfarin, marcoumar).

Semasa permohonan permohonan Allopurinol dos antikoagulan harian harus dikurangkan. Di samping itu, kesan Probenecid akan meningkat. Probenecid adalah ubat yang (seperti Allopurinol) digunakan untuk mengurangkan berlebihan urea kepekatan di darah dan oleh itu berfungsi sebagai terapi untuk gout.

Perhatian khusus juga disarankan pada pesakit yang dirawat dengan chlorpropamide, sulfonylurea yang digunakan untuk kencing manis terapi. Keberkesanan ubat ini juga ditingkatkan dengan pengambilan Allopurinol secara serentak. Ubat antiepileptik tertentu (terutamanya fenitoin, yang berfungsi untuk menghambat kegembiraan sel-sel saraf dan dapat digunakan untuk mengobati epilepsi, perlu segera dikurangkan ketika allopurinol diberikan.

Sindrom Stevens-Johnson

Walaupun allopurinol memainkan peranan penting dalam perubatan dan telah mencapai kejayaan besar dalam rawatan gout, kesan buruk ubat-ubatan (kesan sampingan) tidak dapat dikesampingkan. Semasa menetapkan ubat ini, doktor yang merawat mesti selalu mempertimbangkan sama ada manfaat klinikal melebihi risiko kesan sampingan. Komplikasi yang mungkin berkaitan dengan pengambilan allopurinol adalah kejadian yang disebut Sindrom Stevens-Johnson.

Menurut kajian, allopurinol sebenarnya adalah penyebab yang paling biasa keadaan (Sindrom Stevens-Johnson). Sindrom Stevens-Johnson adalah tindak balas ubat yang teruk yang terutama terdapat pada kulit dan agak jarang berlaku. Semasa sindrom Stevens-Johnson, epidermis (lapisan kulit paling atas) melepaskan hingga 10% permukaan badan.