Interaksi dengan alkohol | Amoxicillin dan alkohol - adakah itu serasi?

Interaksi dengan alkohol

Terdapat banyak interaksi dengan ubat lain yang diketahui di bawah terapi amoksisilin. Terutama ubat-ubatan yang dikeluarkan melalui buah pinggang berinteraksi dengan amoksisilin. Sebagai asasnya, terapi serentak dengan bakteriostatik antibiotik, iaitu antibiotik yang menghalang pertumbuhan bakteria tetapi jangan membunuhnya, harus dielakkan kerana kesan sebaliknya telah diperhatikan.

Ini berlaku, antara lain, untuk antibiotik dari kumpulan yang disebut tetrasiklin dan makrolida. Ia juga diketahui bahawa amoksisilin mengurangkan perkumuhan metotreksat dan oleh itu dapat meningkatkan kesan dan kesan sampingan methotrexate. Ini adalah agen imunosupresif yang biasa digunakan, antara lain, untuk rawatan reumatoid artritis, iaitu penyakit radang sendi.

Perhatian juga diperlukan ketika diuretik ditadbir pada masa yang sama. Diuretik adalah ubat yang bertujuan untuk meningkatkan perkumuhan air dari badan melalui buah pinggang. Mereka juga mempercepat perkumuhan amoksisilin, yang akhirnya menyebabkan kepekatan amoksisilin yang lebih rendah di dalam badan.

Gabungan amoksisilin dan digoxin boleh menyebabkan pengambilan digoxin yang lebih tinggi, yang boleh menyebabkan kesan sampingan berbahaya seperti aritmia jantung. Perhatian juga harus diambil ketika mengambil amoksisilin dan antikoagulan oral pada masa yang sama, kerana kadang-kadang peningkatan tahap pembekuan telah diperhatikan. Akhirnya, mesti diambil kira bahawa kesan dari kontraseptif hormon dilemahkan oleh pengambilan amoksisilin secara serentak dan oleh itu selamat perancang keluarga tidak dapat dijamin. Secara amnya, semua kesan sampingan dan interaksi dapat ditingkatkan dengan pengambilan alkohol.

Metabolisme amoksisilin

Amoxicillin terutamanya dikeluarkan dari badan melalui buah pinggang. Oleh itu, baik buah pinggang fungsi sangat penting semasa memberi amoksisilin. Terhad buah pinggang fungsi, yang dapat diukur dengan apa yang disebut kadar penapisan glomerular (GFR), menjadikannya perlu untuk menyesuaikan dos amoksisilin.

Dalam kes ini, sekatan fungsi ginjal boleh menyebabkan pengumpulan amoksisilin dalam badan. Ini boleh menyebabkan kejang, terjejas darah pembekuan dan pengurangan perkumuhan asid urik. Walaupun begitu, rawatan dengan amoksisilin sendiri boleh merosakkan orang yang sihat sebelumnya buah pinggang sehingga kegagalan buah pinggang berlaku.

Alkohol dipecah oleh hati. Dengan cara yang sama, banyak antibiotik dimetabolisme dalam organ ini. Amoxicillin kebanyakannya diekskresikan melalui buah pinggang, tetapi ada juga yang dimetabolisme oleh hati.

Oleh itu, amoksisilin dan alkohol boleh berinteraksi di hati. Sekiranya amoksisilin dan alkohol diambil pada masa yang sama, hati terutamanya mengambil alih pemecahan amoksisilin sehingga alkohol mempunyai kesan yang lebih lama dan mungkin lebih kuat. Oleh itu, orang yang mengambil kedua-duanya akan mabuk lebih cepat dan lebih lama.

Walaupun kesan ini kurang berbanding dengan antibiotik lain, namun kesannya tetap dapat diukur. Interaksi dalam hati ini juga menyebabkan kerosakan yang lebih besar pada hati ketika mengambil amoksisilin dan alkohol. Sekiranya ini dilakukan secara berkala, komplikasi seperti lemak hati dan sirosis lebih cenderung. Oleh itu, jika anda mengambil amoksisilin, anda harus mengelakkan alkohol.