Kebersihan Ruang Interdental

Kebersihan ruang interdental merujuk kepada kebersihan mulut teknik yang disesuaikan dengan ruang interdental yang lebih sukar dibersihkan (jarak hampir, ruang interdental), yang tidak dilindungi oleh berus gigi elektrik atau manual. Untuk menjaga kesihatan gigi dan bebas dari kerosakan dan penyakit gusi seumur hidup, faktor penting kebersihan mulut asas yang optimum adalah pertama:

 • Dua kali sehari penggunaan a fluorida ubat gigi.
 • Pilihan berus gigi yang cekap
 • Penggunaan teknik menyikat yang berkesan di seluruh kawasan gigi, termasuk tempat yang sukar dijangkau seperti ruang antara gigi dan kawasan di belakang geraham terakhir (geraham besar).

Dalam kes individu, langkah-langkah asas ini biasanya tidak mencukupi. Untuk mencegah perkembangan hampir secara berkesan karies (karies interdental) dan poket periodontal (poket gusi yang meradang secara patologi dengan penyerapan tulang), kebersihan asas mesti diperluas untuk merangkumi tambahan bantuan untuk kebersihan interdental.

Petunjuk (bidang permohonan)

Penggunaan kebersihan mulut bantuan kepada menambah langkah-langkah asas selalu disyorkan apabila gigi tanpa celah. Oleh kerana lengkungan gigi biasanya berbentuk tanpa celah, ini bermaksud bahawa sebilangan besar orang harus menggunakan setiap hari bantuan yang meningkatkan keberkesanan kebersihan antara gigi (kebersihan antara gigi).

I. Benang gigi

Benang gigi digunakan untuk membersihkan ruang interdental yang sempit (ruang proksimal, ruang interdental) yang diisi sepenuhnya oleh interdental papilla (kawasan gusi berbentuk segitiga di antara gigi), sehingga mustahil untuk menggunakan berus interdental. Ia digunakan sekali sehari untuk melonggarkan dan membuang serpihan makanan dan plak (plak bakteria) di ruang interdental, kerana ruang sempit ini tidak dapat dicapai sepenuhnya walaupun dengan teknik memberus gigi yang cekap menggunakan sikat gigi. Atas sebab ini, ruang proksimal mewakili apa yang disebut sebagai tempat penentuan untuk pengembangan karies: tepat di antara gigi yang membentuk karies, yang disebut di sini sebagai karies proksimal (karies interdental). Ruang antara gigi luruh atau bercampur gigi mesti juga dibersihkan. Ini bermaksud bahawa ibu bapa, yang diminta membersihkan gigi anak-anak mereka sehingga mereka mencapai usia sekolah, harus menggunakan secara rutin benang gigi sekali sehari untuk membersihkan ruang antara gigi geraham anak enam tahun. Benang gigi boleh didapati secara komersial dalam beberapa jenis:

 • Lilin halus
 • Lancar tanpa lilin
 • Fluffy: lekatan dari plak ke benang disukai, tetapi sukar untuk bergerak ke titik hubungan yang sangat sempit.
 • Dengan hujung yang diperkuat (Superfloss): untuk threading, misalnya, di bawah pontik (bahagian tengah jambatan), mahkota, bar atau alat tambahan yang terpecah (saling berkaitan).
 • Dimuat dengan fluorida
 • Dipasang pada pembawa kecil untuk pengendalian yang lebih mudah (contohnya Oral B Flossette).

proses ini

 • Sekeping benang gigi panjang kira-kira 40 cm pertama kali dililit pada kedua jari tengah, sehingga jalan tergelincir atau memberi tidak lagi memungkinkan, meninggalkan bahagian tengah sekitar 10 cm.
 • Ini diregangkan dan dimasukkan ke ruang interdental, memindahkannya dengan perasaan di atas titik kontak (titik kontak gigi) untuk mengelakkan kecederaan pada interdental papilla.
 • Di bawah titik kontak, sutera, yang masih tegang, dipandu ke atas dan ke bawah dengan pergerakan ringan - tanpa pergerakan menggergaji!
 • Selepas setiap ruang interdental bersihkan benang bawah berlari air, jika perlu, gunakan sekeping baru, agar tidak dibawa kuman dan bakteria yang mungkin terdapat di kawasan lain.

II. Berus interdental

Berus interdental (sikat interdental) adalah kaedah pilihan untuk membersihkan ruang interdental. Walaupun pada orang dewasa muda, ruang interdental biasanya menyediakan ruang yang cukup untuk menggunakan diameter kecil berus interdental. Ini tidak semestinya bermaksud bahawa interdental papilla telah surut. Ini bermaksud bahawa sikat antara gigi boleh dan harus digunakan walaupun dengan gigi yang sihat secara berkala (dengan periodontium yang sihat). Berus interdental boleh didapati dari sebilangan pengeluar dalam ukuran ISO menaik dan digunakan seperti benang gigi sekali sehari. Berus perlu diganti lebih kerap daripada berus gigi, kerana ia mudah bengkok, terutama pada pemula, dan lebih sukar untuk mengendalikan selepas itu. Hayat perkhidmatan mereka adalah sekitar 14 hari.

Prosedur

 • Berus dimasukkan ke ruang interdental dalam arah mendatar tanpa ubat gigi. Untuk geraham depan, disarankan memasukkan dari bukal (dari bahagian pipi gigi), sementara untuk geraham terakhir, mungkin perlu bekerja dari mulut (dari lidah sebelah).
 • Sekiranya berus dimasukkan pada sudut, poket gusi mungkin cedera.
 • Berus perlahan-lahan digerakkan secara mendatar ke belakang dan ke belakang beberapa kali.
 • If gingivitis (keradangan gusi) ada, gusi mungkin bertindak balas dengan pendarahan pada awal permohonan. Selepas beberapa hari, gingivitis akan surut. Sekiranya sikat sekarang lebih mudah digunakan, penyebabnya bukan patologi (patologi) kemelesetan gusi, tetapi penurunan pembengkakan gusi yang berkaitan dengan keradangan.
 • Selepas setiap ruang, sikat dibersihkan di bawah berlari air. Sekiranya kotor, interspace terakhir harus dibersihkan lagi.

III Tusuk Gigi

Gigi gigi digunakan untuk membersihkan ruang interdental yang terbuka luas kerana papilla (kawasan gusi berbentuk segitiga di antara gigi) telah surut. Mereka mempunyai bentuk segitiga dan, seperti sikat interdental, dimasukkan secara mendatar dari bukal (dari bahagian pipi gigi). Berbanding dengan sikat interdental berdiameter lebih besar, mereka mempunyai kelebihan yang tidak dapat dibengkokkan, tetapi boleh pecah. Dalam prestasi pembersihan mereka lebih rendah daripada berus.

IV. Bilas mulut

Sebagai prinsip, mulut bilas tidak boleh digunakan oleh kanak-kanak usia prasekolah. Pembilasan mulut menunjukkan kesannya kurang melalui proses membilas mekanikal itu sendiri daripada bahannya, yang diangkut ke ruang interdental dengan proses pembilasan: