Fakta menarik mengenai cakera herniated | Latihan untuk cakera herniated

Fakta menarik mengenai cakera herniated

Cakera kira-kira 0.04 cm. tebal dan mengandungi cecair. Mereka kehilangan cecair ketika tekanan diberikan.

Proses penyebaran ini berlaku setiap hari. Sekiranya cakera herniated, bahagian cakera menonjol ke dalam cakera terusan tulang belakang. Dalam kes ini berserat rawan cincin (Anulus fibrosus) air mata sebahagian atau sepenuhnya.

Ligamen longitudinal posterior (ligamentum longitudinale) tidak selalu terjejas oleh kecederaan ini (herniasi cakera subligamentary). Penonjolan atau keluar tisu cakera boleh menyebabkan tekanan pada akar saraf saraf tunjang (akar saraf pemampatan). Tekanan ini menyebabkan kerap diperhatikan kesakitan.

Walau bagaimanapun, beberapa kajian baru-baru ini juga menunjukkan bahawa reaksi keradangan tubuh mencetuskan kesakitan. Sinaran dari kesakitan ke kawasan tertentu (disebut dermatom) menunjukkan yang terjejas vertebra lumbar or cakera intervertebral. Contohnya, kerosakan di vertebra lumbar 3 biasanya memancar ke bahagian bawah paha dan ke lutut.

Terdapat pelbagai faktor yang menggemari cakera herniated. Postur satu sisi, kurang bersenam, berat badan berlebihan, kelemahan otot paravertebral, listhesis (spondylolistesis) dan banyak lagi yang boleh melemahkan cakera intervertebral. Peningkatan mendadak dalam cakera herniasi hari ini mungkin disebabkan oleh persekitaran kerja kita yang berubah.

Semakin banyak profesion dilakukan di hadapan PC. Postur satu sisi ini dan juga kurangnya latihan pada masa lapang menyebabkan rawan tisu cakera intervertebral pecah kerana kekurangan beban dan dengan itu kehilangan keanjalannya. Beban berlebihan dan pengangkatan yang salah juga boleh menyebabkan a tergelincir cakera, kerana cakera sangat dimampatkan dalam kes ini.

. kesihatan syarikat insurans telah bertindak balas terhadap ini dan memberi subsidi kepada apa yang disebut balik sekolah.

  • Yang paling biasa adalah herniasi cakera lumbal; di sini cakera di kawasan lumbar bawah terjejas. Hernia cakera lumbar berlaku kira-kira 10 kali lebih kerap. Umur klasik permulaan penyakit ini biasanya 40 tahun.