Pilihan Prostesis Sementara untuk Implan Gigi

An prostesis sementara (sinonim: prostesis transisi, prostesis sementara, prostesis sementara) adalah gigi palsu separa yang mudah ditanggalkan (gigi palsu separa) yang digunakan untuk menggantikan gigi yang hilang. Hayat perkhidmatannya terhad kepada penyembuhan luka fasa selepas pembedahan sehingga pemulihan pasti (akhir) dibuat. Semasa penyembuhan luka fasa selepas a cabut gigi (penyingkiran gigi), bukan hanya tisu lembut yang menutupi tulang rahang menjana semula. Sebaliknya, alveolus (petak gigi bertulang) gigi yang diekstrak juga disusun semula, sehingga rabung alveolar mengalami perubahan bentuk. Oleh itu, gigi palsu pasti (akhir) tidak semestinya sangat berguna untuk segera selepas prosedur pembedahan. Seorang prostesis sementara (dari bahasa Latin: sementara itu, buat sementara waktu) jambatan tempoh yang diperlukan kira-kira dua bulan. Perkara yang sama berlaku untuk fasa penyembuhan implan. Oleh kerana jangka hayat perkhidmatan mereka pendek, sementara gigi palsu gigi palsu plastik berasaskan PMMA (polimetil metakrilat) secara amnya dikeluarkan dengan harga murah gigi dengan penjepit wayar yang bengkok tangan dan dengan itu sebahagian besarnya mengembalikan fungsi dan estetika kunyah. Gigi tiruan sementara adalah mukosa atau gingival murni (pada mukosa or gusi) pemulihan, yang memindahkan tekanan mengunyah ke rabung alveolar tanpa bergantung pada gigi yang tinggal. Dalam jangka masa panjang, rabung bereaksi terhadap ini dengan atrofi (regresi tulang). Selain itu, gesper melengkung tidak terlalu lembut pada kawasan serviks gigi genggam dalam jangka masa panjang. Atas sebab-sebab ini, jangka hayat perkhidmatan prostesis sementara tidak boleh dilanjutkan secara tidak wajar. Definisi: Gigi palsu sementara - Gigi palsu segera

Menurut kesihatan garis panduan insurans, perbezaan mesti dibuat antara prostesis sementara dan prostesis segera. Walaupun yang terakhir adalah pemulihan pasti yang dimasukkan segera setelah operasi, prostesis sementara, seperti yang dijelaskan, hanya berfungsi untuk merapatkan jurang waktu. Hanya masuk akal dalam kes-kes yang luar biasa agar sesuai dengan gigi palsu yang tetap berfungsi selama beberapa tahun tanpa menunggu proses penstrukturan semula penyembuhan luka. Sebaliknya, fungsi dan estetik masticatory mesti dipastikan dan kawasan luka yang lebih luas mesti dilindungi dari kerengsaan mekanikal jika perlu. Oleh itu, prosedur pemulihan sementara dimasukkan sebaik sahaja campur tangan pembedahan adalah praktikal.

Petunjuk (bidang permohonan)

 • Pemulihan sementara fungsi masticatory, fonetik dan estetik selepas cabut gigi atau penempatan implan (penempatan implan).
 • Pemeliharaan hubungan rahang menegak (jarak dari pangkalan rahang atas ke pangkal jalan Rahang bawah).
 • Mencegah pemanjangan (pertumbuhan gigi dari tulang rahang sekiranya tiada gigi yang bertentangan).
 • Mencegah penghijrahan dan kecondongan gigi.
 • Perlindungan luka pembedahan

Kontraindikasi

 • Terbukti alahan ke plastik PMMA.

Prosedur

I. Pejabat pergigian - kesan sebelum operasi.

Pada tarikh yang cukup jauh sebelum prosedur pembedahan sehingga prostesis sementara dapat dibuat di makmal pergigian sementara itu, kesan rahang untuk dipulihkan dan rahang yang bertentangan diambil dari alginat (bahan kesan). Dengan bantuan pendaftaran gigitan (terbuat dari lilin atau silikon), hubungan kedudukan rahang atas dan bawah saling berhubungan satu sama lain. II. makmal - fabrikasi prostesis sementara

 • Di makmal pergigian, plaster model dibuat berdasarkan kesan.
 • Model diartikulasikan berdasarkan catatan gigitan (artikulator: alat yang digunakan untuk meniru pergerakan sendi temporomandibular).
 • Mahkota gigi yang dirancang untuk pengekstrakan dipadamkan (dikeluarkan) pada plaster model.
 • Gesper yang dibengkokkan dengan tangan disesuaikan dengan gigi pendakap dan terpaku pada model. Pendakap kemudian akan sesuai dengan leher gigi di bawah khatulistiwa gigi (kelengkungan terbesar dari mahkota gigi) dengan sedikit ketegangan.
 • Pangkalan gigi palsu, di mana jepit berlabuh dan gigi tiruan dipasang, pertama kali dimodelkan dari lilin. Mengenai asas plastik siap mesti diterima untuk alasan kestabilan sekatan pada keselesaan memakai memihak kepada ketebalan bahan.
 • Pemodelan lilin dilaksanakan dalam plastik.
 • Akrilik gigi palsu yang dikeraskan selesai dan digilap akhir.

III. pembedahan pergigian - penyisipan prostesis sementara.

Sejurus selepas prosedur pembedahan, pesakit diberikan prostesis sementara. Pembetulan kecil pada penjepit dan oklusi (pergerakan gigitan dan mengunyah terakhir) boleh dibuat. Pangkalan gigi palsu diperiksa untuk titik tekanan, tetapi dengan sekatan bahawa pesakit belum dapat merasakan titik tekanan sendiri pada masa ini kerana keadaan setempat anestesia (anestetik tempatan) masih ditadbir.

Selepas prosedur

 • Selepas prosedur pembedahan, temu janji untuk kawalan luka dan titik tekanan dijadualkan segera pada hari-hari berikutnya.
 • Pemeriksaan berkala juga harus dilakukan semasa penyembuhan luka lebih lanjut untuk membuat pembetulan pada prostesis yang sesuai, jika perlu.