Pendarahan dan Spotting Menengah

Pada usia subur, wanita yang tidak hamil mengalami haid kira-kira setiap tiga hingga lima minggu. Kadang-kadang, pendarahan intermenstruasi tambahan berlaku di luar kitaran, yang boleh mempunyai pelbagai sebab yang tidak berbahaya tetapi juga berbahaya. Oleh itu, pendarahan sementara harus diberi perhatian serius dan dijelaskan oleh pakar sakit puan.

Pendarahan antara tempoh dan bercak

. darah pelepasan boleh menjadi ringan bercakap atau pendarahan tambahan yang berpanjangan. Mengesan adalah apabila terdapat pendarahan dengan sedikit coklat darah yang berlaku sebentar tadi haid, di pertengahan kitaran, atau bahkan pada waktu ovulasi.

Sekiranya pendarahan berselang berlaku dalam masa yang singkat, doktor akan - bergantung pada usia - terlebih dahulu menjelaskan kemungkinan mengandung sebelum mencari penyebab organik di kawasan faraj, uterus dan ovari serta gangguan hormon, gangguan metabolik atau faktor psikosomatik.

Sekiranya pendarahan merah terang selepas hubungan seksual, kapal yang cedera, misalnya di faraj, sering menjadi penyebab pendarahan berselang ini. Mengambil estrogen kemudian dapat membawa peningkatan.

Pendarahan antara tempoh: tanda barah?

Tetapi kanser daripada serviks mungkin juga di sebalik pendarahan tersebut. Pada peringkat awal ini kanser, tisu yang terkena dipotong dalam bentuk kerucut; pada peringkat lanjutan, uterus dikeluarkan sepenuhnya dan sinaran terapi dan / atau kemoterapi ditadbir.

Juga, jika sel-sel lapisan rahim (kanser rahim) telah berubah secara ganas, pendarahan interstitial mungkin berlaku. Terapi terdiri daripada mengikis uterus, rawatan hormon, dan radiasi terapi, atau rahim (termasuk limfa simpul jika perlu) dikeluarkan dan terapi radiasi diberikan.

Pendarahan keradangan dan folikel yang membonjol

Terdapat sebilangan pendarahan antara haid yang disebabkan oleh organik yang serius. Sebagai contoh, pendarahan keradangan boleh berlaku apabila lapisan rahim meradang secara kronik (endometritis). Akut keradangan daripada tiub fallopio dan ovari malah boleh mengancam nyawa. Atas sebab ini, pesakit harus berjumpa doktor dengan segera sekiranya mengalami teruk kesakitan di perut, demam dan perasaan sakit umum selain pendarahan berselang.

Sekiranya penyebabnya adalah jangkitan bakteria, rawatan dengan antibiotik mungkin perlu. Pendarahan yang berpanjangan biasanya disebabkan oleh pertumbuhan otot jinak (fibroid) di dinding rahim atau di permukaan luarnya. Kista ovari membuat pendarahan berterusan. Mereka berkembang kerana gangguan hormon. Folikel yang matang tidak pecah selama satu atau lebih kitaran dan membentuk sista. Rawatan boleh dilakukan dengan menggunakan kontraseptif hormon dan progestogen.

Ketidakseimbangan hormon sering menjadi penyebab bintik-bintik

Sebilangan besar sebab yang tidak berbahaya, sebaliknya, adalah jenis bintik atau pendarahan berikut antara tempoh:

  • Ovulasi pendarahan: pendarahan ringan dan pendek selama satu hingga tiga hari berlaku pada masa ovulasi. Penyebabnya adalah penurunan hormon estrogen tidak lama kemudian ovulasi. Untuk menstabilkan keadaan hormon dalam pendarahan ovulasi, minum pil atau rawatan dengan persediaan estrogen atau progestogen estrogen pada pertengahan kitaran mungkin dinasihatkan.
  • Mengesan sebelum atau selepas tempoh akibat kelemahan luteal (pendarahan pramenstruasi) atau regresi luteal yang tertunda (pendarahan pasca haid): corpus luteum berkembang selepas ovulasi dan menghasilkan sejumlah kecil estrogen dan terutamanya progesteron (hormon luteal). Ketidakseimbangan hormon dapat dikompensasi, jika perlu, oleh terapi penggantian hormon dengan persediaan progestogen. Walau bagaimanapun, pertumbuhan atau ketumbuhan pada rahim atau keradangan di kawasan pelvis juga boleh menjadi penyebabnya.
  • Pendarahan ketika mula minum pil dengan kandungan estrogen rendah: mengambil pil mini (rendahdos penyediaan progestogen), suntikan tiga bulan, serta penyisipan IUD membawa hingga pendarahan interstisial.
  • Pendarahan implantasi (pendarahan nidasi): ia berlaku apabila embrio implan di lapisan rahim, iaitu sekitar 7 hingga 10 hari selepas ovulasi. Selalunya, pendarahan nidasi sama sekali tidak kelihatan di luar.