Puasa Selang: Rawatan, Kesan & Risiko

Berselang-seli berpuasa atau puasa selang adalah trend baru di antara tabiat pemakanan dan diet. Artikel ini bertujuan untuk menumpahkan cahaya pada apa yang berselang berpuasa adalah, bagaimana ia berfungsi dan apa yang dibawa kepada organisma manusia.

Apakah puasa selang?

Kata "intermittere" berasal dari bahasa Latin dan bermaksud menangguhkan atau mengganggu. Seperti namanya, sekejap-sekejap berpuasa bermaksud berpuasa secara berperingkat. Makanan hanya dibenarkan pada waktu-waktu tertentu atau pada hari-hari tertentu. Selebihnya masa, badan berpuasa. Puasa sekejap tidak ada yang luar biasa, kerana itu adalah irama makanan nenek moyang kita. Nenek moyang kita terbiasa berpuasa untuk waktu yang lama setelah setiap kali makan. Makan berterusan adalah fenomena zaman moden dan masyarakat makmur kita. Dan telah terbukti membawa kepada penyakit sistem kardiovaskular dan penyakit degeneratif lain. Oleh itu, puasa terputus-putus dapat melindungi badan dan memperbaiki kesihatan. Kerana hari puasa melegakan seluruh organisma.

Bagaimanakah cara puasa berselang?

Selagi tubuh manusia sibuk mencerna makanan, ini adalah keutamaannya. Semua tugas lain diletakkan pada pembakar belakang. Selagi makanan berada di saluran gastrousus, tubuh tidak mempunyai masa untuk melakukan tugas penting lain. Salah satu tugas ini adalah autophagy. Dalam proses ini, tubuh memusnahkan sel dan bahagian sel yang rosak dan tidak dapat digunakan. Ia membersihkan secara dalaman. Sekiranya tidak melakukan ini, cepat atau lambat ini boleh dilakukan membawa kepada kanser atau penyakit lain seperti kencing manis atau penyakit kardiovaskular. Walau bagaimanapun, autofagi hanya berlaku di dalam badan apabila badan tidak sibuk dengan pencernaan, tetapi sebaliknya ekstrak tenaga dari selnya sendiri. Dengan puasa terputus-putus, tubuh mendapat kelebihan puasa tanpa keluar sepenuhnya tanpa makanan untuk jangka masa yang panjang. Irama puasa sambilan memaksa tubuh memanfaatkan simpanan tenaganya. Dalam jangka masa panjang, ini memberi kesan positif kepada seluruh badan.

Empat varian yang paling biasa

Puasa berselang datang dalam beberapa variasi yang berbeza. Artikel ini membentangkan empat kaedah yang paling biasa: Kaedah 16: 8, kaedah 36:12, kaedah 20: 4, dan kaedah 5: 2. Kaedah 16: 8:

Kaedah ini, juga dikenali sebagai Leangains, melibatkan puasa selama 16 jam sehari. Dalam lapan jam yang tinggal, ia dibenarkan makan. Kaedah ini sangat sesuai untuk orang yang tidak makan sarapan di rumah. Ini kerana kaedah ini mengesyorkan melewatkan sarapan dan makan hanya makan tengah hari dan makan malam. Contohnya, jika anda makan tengah hari pada pukul 12, anda mesti makan malam pada pukul 8 paling lambat. Ini menjadikan kaedah ini dapat diterima secara sosial. Bagaimanapun, tidak ada yang menghalang makan bersama rakan, rakan sekerja atau keluarga. Sekiranya anda tahu bahawa makan malam akan lewat, anda hanya perlu menangguhkan makan tengah hari sedikit. Kaedah 20: 4:

Kaedah ini juga dikenali sebagai "The Warrior Diet. " Ini juga membahagi hari menjadi tingkap untuk makan dan tempoh puasa. Semasa tingkap 4 jam, makan dibenarkan. Selama 20 jam selebihnya, puasa dilakukan. Jangka masa 4 jam menjadikan kaedah lebih sukar daripada variasi 16: 8. Jangka masa di mana makan dibenarkan boleh dipilih dengan sewenang-wenangnya. Walau bagaimanapun, ia terbukti berkesan untuk meletakkannya pada waktu awal malam. Kaedah 18: 6:

Sebagai alternatif dan kompromi antara kaedah 16: 8 dan 20: 4, kaedah 18: 6 dapat digunakan. Di sini dalam jangka masa 6 jam boleh dimakan dan 18 jam berpuasa. Sebagai contoh, ia boleh dilakukan tanpa sarapan dan makan hanya bermula dari jam 12 tengah hari dan kemudian sebelum jam 18 malam. Pihak yang berpuasa sekejap-sekejap harus mencuba semua kaedah sekali dan melaksanakan serta mengekalkan sendiri versi yang dapat digunakan dengan baik dalam kehidupan seharian. Kaedah 36:12:

Dalam kaedah 36:12 atau Alternate Day Puasa (ADF), kitaran puasa dan makan bertambah lama. Dua belas jam makan dibenarkan, diikuti dengan 36 jam berpuasa. Secara khusus, ini bermaksud: Pada Hari 1, makan dibenarkan dari jam 9 pagi hingga 9 malam. Cadangannya adalah makan pada hari makan ini. Walau bagaimanapun, makanan seterusnya tidak dibenarkan sehingga hari berikutnya pada jam 9 pagi. Kaedah Makan-Berhenti-Makan:

Kaedah Eat-Stop-Eat sekali lagi mengikuti konsep yang berbeza. Makan dibenarkan selama 24 jam, diikuti dengan puasa 24 jam. Pada hari-hari tidak berpuasa, makanan berkualiti tinggi dan terutamanya kaya protein harus dimakan. Namun, ia tidak bertujuan untuk berubah setiap hari. Sebaliknya, disarankan untuk mempunyai satu atau dua hari puasa seminggu. Pada hari-hari lain - seperti semua kaedah - perhatian harus diberikan kepada yang sihat dan bervariasi diet. Diet 5 hingga 2:

Dalam kaedah ini, ia dibenarkan makan secara normal pada lima hari seminggu. Pada baki dua hari, pengambilan kalori dikurangkan menjadi 25 peratus daripada keperluan biasa. Bagi lelaki, jumlahnya sekitar 600 orang kalori, dan bagi wanita, kira-kira 500 kalori. Hari puasa boleh dipilih secara bebas dalam seminggu. Walau bagaimanapun, dua hari itu tidak boleh berturut-turut. Seperti kaedah Eat-Stop-Eat, disarankan untuk mengambil makanan dengan protein dan serat yang tinggi pada hari-hari puasa.

Kelebihan dan kekurangan

Tanpa ragu, puasa selang memerlukan disiplin dan perancangan. Ini kerana, terutama pada awalnya, tubuh tidak disesuaikan dengan puasa dan akan melawan dengan rasa lapar dan mood yang tidak baik. Perkara ini tidak biasa dan merupakan sebahagian daripada pertukaran. Namun, siapa yang membangkitkan disiplin dan tidak melepaskan perasaan lapar, akan mendapat penghargaan kemudian. Perancangan yang baik juga penting agar dapat mengambil bahagian dalam makanan sosial. Di samping itu, ia tidak disertakan dengan sambilan sambil berlari ke krisis chamfering yang terkenal, yang memberikannya dengan penyembuhan chamfering yang lengkap. Mereka yang mempunyai disiplin dan perancangan dapat memperoleh banyak faedah dari Puasa Berselang.

Manfaat 1: Puasa sekejap mengatur tekanan darah tinggi. Terlalu tekanan darah tinggi adalah faktor risiko penyakit kardiovaskular dan jantung serangan. Oleh itu, penting untuk menurunkan juga tekanan darah tinggi. Puasa sekejap terbukti berkesan untuk tujuan ini dan membantu menurunkan darah tekanan ke tahap yang sihat. Kelebihan 2: Puasa berselang-seli menurunkan darah gula tahap. Terlalu tinggi darah gula tahap boleh cepat atau lambat membawa kepada kencing manis dengan kerosakan besar. Gula darah turun naik dan lonjakan juga terbukti terlibat kemurungan, kulit penyakit, gangguan hormon or kanser. Puasa sekejap-sekejap mengatasi kesan ini. Ini kerana berpuasa dan berpantang atau berkurang gula pengambilan mempunyai kesan positif terhadap gula darah tahap. Ini membantu menurunkan berat badan dalam jangka pendek dan melindungi daripada banyak penyakit dalam jangka masa panjang. Kelebihan 3: Puasa sekejap mengatur kolesterol tahap. Terlalu tinggi a kolesterol tahap juga merupakan risiko penyakit kardiovaskular. Selang puasa dapat mempengaruhi pelbagai kolesterol tahap. Oleh itu berbahaya LDL kolesterol merosot dan bertindak positif HDL kolesterol meningkat. Secara keseluruhan, hasil bagi dua nilai bertambah baik, yang positif untuk kesihatan. (lihat juga: Peningkatan tahap kolesterol (hiperkolesterolemia)

Kelebihan 4: Puasa sekejap melindungi daripada penyakit sistem saraf. Puasa mempunyai kesan positif bukan hanya pada sistem kardiovaskular, tetapi juga pada sistem saraf. Rendah gula darah and insulin tahap menggalakkan pembentukan antioksidan dan pelindung protein. Kedua-dua faktor ini membantu sel dilindungi dengan lebih baik daripada oksidatif tekanan. Di samping itu, puasa yang berselang-seli mendorong pembebasan faktor neurotropik, yang sangat penting bagi kesihatan sel saraf. Dalam jangka masa panjang, ini dapat mengurangkan risiko penyakit degeneratif seperti Penyakit Parkinson or Alzheimer penyakit. Kelebihan 5: Puasa berselang-seli membantu menurunkan berat badan dalam jangka masa panjang dan dengan itu melindungi daripada penyakit sekunder. Secara keseluruhan, pantang makan secara berperingkat membantu menurunkan berat badan. Dan itu melindungi dari pelbagai penyakit di seluruh badan.

Untuk siapa puasa sekejap sesuai?

Puasa sekejap sesuai untuk banyak orang. Lebih mudah diikuti berbanding klasik diet, kerana banyak perkara yang dibenarkan semasa fasa makanan. Atlet juga dapat menggabungkan aktiviti mereka dengan kaedah. Telah terbukti membuat senaman, pada akhir fasa puasa dan kemudian makan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kumpulan yang harus mengelakkan berpuasa selang waktu. Ini termasuk kanak-kanak, wanita hamil, ibu menyusu dan orang yang menderita penyakit gangguan makan. Orang yang mengambil ubat dengan tinggi tekanan darah or tekanan darah rendah, begitu juga penderita diabetes dan orang yang menderita migrain, harus bercakap kepada doktor mereka terlebih dahulu. Ada kemungkinan bahawa berpuasa mempunyai kesan positif terhadap penyakit dan penyakit tersebut dos ubat boleh disesuaikan ke bawah. Walau bagaimanapun, ini mesti dipantau dan dijelaskan oleh doktor.

Apa yang dibenarkan untuk dimakan semasa berpuasa dan apa yang tidak?

Dalam tempoh berpuasa, makanan mesti dielakkan sepenuhnya. Ke mengimbangi keseimbangan cecair, air, tanpa gula kopi dan kopi (tanpa susu) adalah dibenarkan. Minuman dengan gula dan pemanis adalah tidak dibenarkan. Ini termasuk minuman ringan, tetapi juga jus. Minuman ini akan mendorong pembebasan insulin dalam badan dan oleh itu akan menjadi kontraproduktif. Fasa makan tidak boleh digunakan untuk makan kosong kalori secara beramai-ramai. Makan semestinya sihat dan bervariasi mungkin. Apa yang disebut "makanan bertenaga", yang menyediakan banyak bahan baik, lebih disukai. Ini termasuk alpukat, kacang atau beri. Makanan seperti sayur-sayuran, buah-buahan dan sayur-sayuran mentah atau keju segar kasar juga disyorkan. Selain itu, tidak dianjurkan untuk makan terlalu banyak dan "makan" sendiri dengan makanan semasa fasa makan. Ini menjadikan badan menjadi lembap dan memberi tekanan pada badannya walaupun dalam tempoh puasa. Makanan yang kaya dengan serat dan protein menyokong kesan berpuasa. Makanan tinggi lemak dan karbohidrat harus dikurangkan.

Penting untuk menjauhi gula!

Mereka yang memilih berpuasa sekejap-sekejap harus menghilangkan gula dan rantai pendek yang lain karbohidrat dari diet mereka. Makanan yang diproses secara industri dengan gula tambahan juga harus hilang dari menu. Ini termasuk gula-gula klasik, seperti coklat dan kuki, makanan bakar, tetapi juga makanan keselesaan. Gula menetapkan insulin metabolisme bergerak dan menyebabkan orang berasa lapar lagi setelah makan. Selagi insulin ada di dalam darah, lemak terus masuk ke dalam simpanan lemak badan dan tidak terbakar. Oleh itu, mengurangkan gula metabolisme lemak, kerana tubuh terpaksa mendapatkan tenaga dari lemak. Kerana jika jumlah insulin dalam darah turun, tubuh akan mengirimkan isyarat lapar. Itulah sebabnya Puasa Selang dapat digabungkan dengan sempurna seperti pendekatan "Makan Bersih" atau [[Paleo Diet: Cara memulakan dengan Pemakanan Zaman Batu | Nutrisi Paleo || Diet ini mengurangkan kosong karbohidrat (contohnya, pasta, beras, putih roti) dan fokus pada produk seperti sayur-sayuran atau daging berkualiti tinggi.