Mentafsir Tanda Kehamilan dengan Betul

Tanda-tanda kehamilan: Bilakah mereka mula muncul?

Kehamilan: tanda-tanda pertama

Kehamilan: gejala di hidung dan mulut

Jika anda tiba-tiba menjadi sensitif terhadap bau dan tidak lagi dapat menghidu perkara yang anda rasa selama ini menyenangkan atau sekurang-kurangnya tidak menjengkelkan, ini juga boleh menjadi tanda kehamilan. Sebagai contoh, sesetengah wanita hamil tidak tahan lagi dengan bau kopi yang baru dibuat, atau aroma alkohol atau keju, atau bau daging mentah.

Tanda kehamilan biasa: Mengidam

Mual dan muntah sebagai gejala yang tidak menyenangkan

Kehamilan malangnya juga membawa mual pagi dan mungkin muntah dalam 50 hingga 70 peratus daripada semua wanita. Perubahan hormon dengan hormon kehamilan beta-hCG (human chorionic gonadotropin) bertanggungjawab untuk ini. Ia bermula sejurus selepas persenyawaan untuk menyesuaikan badan dengan keperluan kehamilan.

Kencing manis yang kerap

Kehamilan: gejala dalam bidang psikologi

Adakah anda kebelakangan ini sangat sensitif terhadap semua yang berlaku di sekeliling anda, terhadap setiap perkataan yang dianggap salah? Adakah anda kadang-kadang tertekan dan sedih, tetapi sekali lagi penuh dengan kegembiraan? Tunggangan roller coaster mental sebegini adalah tanda pertama bagi ramai ibu mengandung. Kehamilan mengganggu banyak perkara dalam badan dan jiwa.

Tanda-tanda kehamilan lain yang mungkin

Vena varikos dan saluran melebar di muka, katil kuku dan kawasan kemaluan juga boleh memberi isyarat: Anda hamil! Tanda-tanda jenis ini adalah berdasarkan peningkatan aliran darah dan penurunan ketegangan vaskular.

Sebagai satu lagi tanda kehamilan yang mungkin, nadi menjadi kuat dan jelas kelihatan di hujung jari.

Tanda-tanda kehamilan? Ujian dan doktor membawa kepastian