Abses usus

definisi

Abses adalah koleksi dari nanah yang boleh berlaku di pelbagai bahagian badan. The abses mempunyai kapsulnya sendiri dan membuat rongga badannya sendiri dengan mencairkan tisu. Ini dipanggil rongga badan yang tidak terbentuk.

Terdapat juga abses di usus kerana pelbagai penyakit dan penyebab sebelumnya. Dalam arti luas, abses dubur, bentuk dubur yang akut fistula, juga tergolong dalam abses usus. Abses di usus adalah kejadian keradangan yang boleh pecah terbuka (berlubang) setelah waktu tertentu. Ini membolehkan kandungan abses untuk mengosongkan ke rongga perut.

Punca

An abses dalam usus boleh timbul dari pelbagai sebab atau penyakit sebelumnya. Proses keradangan di usus mendorong perkembangan abses. Keradangan awal kemudian boleh berkembang menjadi abses.

Penyakit dengan aktiviti keradangan yang tinggi oleh itu cenderung mengembangkan abses. Selanjutnya, abses juga dapat berkembang dengan lebih mudah pada penyakit di mana sistem imun dilemahkan. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa kemungkinan komplikasi diverticulitis adalah abses usus.

Diverticulitis adalah keradangan yang disebut diverticula usus. Ini adalah penonjolan di dinding usus, yang terdapat pada lebih dari 50% orang berusia lebih dari 70 tahun di negara perindustrian. Mereka disebabkan oleh pelbagai faktor dan boleh menjadi radang dalam kehidupan.

Najis boleh terkumpul di diverticula dan menyebabkan gangguan peredaran darah di dinding usus. Keradangan adalah akibatnya. Keradangan merebak dan abses berkembang, yang dapat mengosongkan perut ketika diverticula meletus.

Penyakit lain yang boleh menjadi penyebab abses usus adalah Penyakit Crohn. Ini adalah penyakit radang usus yang kronik yang penyebabnya tidak diketahui. Kegiatan keradangan yang tinggi di Penyakit Crohn sering membawa kepada perkembangan fistula dan abses di dalam usus.

Selanjutnya, abses perityphlitic yang disebut dapat berkembang dalam konteks apendiks. Abses ini berkembang sebagai komplikasi dari pecah apendiks dan mesti dikendalikan dengan segera. Abses di usus jarang juga disebabkan oleh kemasukan badan asing ke dalam usus.

Ini boleh berlaku sama ada dengan menelan benda asing atau memasukkan objek ke dubur. Badan asing mewakili rangsangan keradangan dan dengan itu boleh menyebabkan pengembangan abses. Penyakit kronik, seperti kencing manis, HIV atau penyakit lain yang menekan sistem imun, memudahkan jangkitan dan keradangan merebak di dalam usus. Walaupun abses usus jarang, ia dapat berkembang dengan lebih mudah pada keadaan yang sudah ada sebelumnya keadaan.

Diagnosa

Abses usus biasanya berlaku dalam konteks penyakit sebelumnya yang lain, seperti Penyakit Crohn or diverticulitis. Mereka dianggap sebagai komplikasi penyakit dan terjadi ketika keradangan menyebar. Gejala seperti demam, perasaan sakit umum, atau sakit perut mungkin menunjukkan abses di dalam usus.

Dalam kebanyakan kes, pemeriksaan berkala oleh doktor keluarga atau ahli gastroenterologi dilakukan sekiranya terdapat penyakit yang sudah ada sebelumnya, di mana abses usus lebih disukai. Sekiranya terdapat aduan gastrointestinal yang baru berlaku, pencarian khusus kemudian dilakukan untuk kemungkinan keradangan atau abses. Pemeriksaan yang cepat dan tidak rumit yang dapat mendedahkan abses adalah perut ultrasound.

Fistula dan abses dapat dilihat di sana. Untuk menentukan lokasi sebenar abses, prosedur pencitraan lain seperti pemeriksaan CT atau MRI adalah mungkin. Darah ujian boleh mendedahkan peningkatan nilai keradangan seperti CRP, kadar pemendapan darah atau leukosit. Walau bagaimanapun, ini adalah nilai-nilai tidak spesifik yang tidak harus ditinggikan dalam abses tertutup. Pada akhirnya, diagnosis abses dibuat dengan teknik pencitraan.